Olivér
5 °C
8 °C

A doppingbalhé ellenére az oroszok 70 százaléka ott lesz Rióban

2016.08.05. 09:11

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy az eredetileg kvalifikált 389 orosz sportolóból 271 versenyzését engedélyezi a riói olimpián, vagyis a súlyos doppingbotrány ellenére is az orosz sportolók 70 százaléka ott lesz a tornán.

A legkomolyabb büntetést az atlétáik kapták, tőlük egy kivétellel senki sem indulhat majd – a távolugró Darja Klisina függetlenként indulhat majd.

Az íjászok, tollaslabdázók, bokszolók, műugrók, lovassportban indulók, vívók, golfozók, tornászok, kézilabdázók, dzsúdósok, öttusázók, sportlövők, szinkronúszók, asztaliteniszezők, tekvondósok, teniszezők, triatlonosok, röplabdázók és vízilabdázók kivétel nélkül ott lehetnek az olimpián.

A vitorlázók, evezősök, kerékpározók, kajak-kenusok, birkózók és úszók között lesznek eltiltottak. Az úszók közül Julija Jefimova, a 200 mell egyik esélyese még bízik a fellebbezésben, el is utazott Rióba, hátha indulhat végül. Az úszócsapatuk egyébként elég jól megúszta a botrányt, 35 indulóból csak 5 kapott eltiltást.

A 28 kvalifikált orosz evezősből 22 nem indulhat, a birkózók közül viszont csak egyet, Viktor Lebegyevet tiltották el. A legjobb tornászuk, a Londonban négy érmet nyerő Alija Musztafina is indulhat.

A doppingbotrány egyik központi alakja, az azt kirobbantó futó, Julija Sztyepanova viszont nem kapott indulási engedélyt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?