Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Óriási lenyúlás volt az olimpiai metróbővítés

2016.08.05. 09:00

Az eredeti terveknél 25 százalékkal, körülbelül 750 millió dollárral többet számláztak a 3 milliárd dollár értékű, riói metróbővítési projektben. Ez a brazil állami számvevőszék jelentéséből derült ki.

A O Globo című brazil napilap azt írta, a súlyos államháztartási hiánnyal küzdő kormány kétszer annyit fizetett a magánvállalatoknak, mint amiben előzetesen megegyeztek.

A könyvvizsgálók felülárazott építőanyagokról, több munkaóráról vagy a metróbővítésre megkötött szerződésekben nem szereplő szolgáltatásokról szóló számlákról számoltak be.  Eredetileg a projektet kivitelező konzorcium a költségek 45 százalékát vállalta át, ehhez képest a számvevőszéki jelentés szerint a brazil állam fizette a bővítés 87 százalékát.

A brazil kormány AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, eddig nem volt lehetősége megvizsgálni a dokumentumot, de 2014 óta a kormány költségvetési szerve hagyja jóvá a metróbővítési projekt üzleti könyvét.

A brazil rendőrség korábban nyomozást indított a kivitelező konzorcium legnagyobb tagja, az Odebrecht építőipari vállalat ellen, hogy kiderítse, megvesztegettek-e a metróbővítésben érintett tisztségviselőket. Az eljárás a Petrobras részben állami olajkonszern körül napvilágra került, kiterjedt korrupciós ügyleteket felgöngyölítő vizsgálat keretében indult.

A metróvonalat, amelynek megnyitását januárra tervezték, múlt szombaton, mindössze néhány nappal az olimpiai játékok megnyitója előtt adták át, írja az MTI.