Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriási lenyúlás volt az olimpiai metróbővítés

2016.08.05. 09:00

Az eredeti terveknél 25 százalékkal, körülbelül 750 millió dollárral többet számláztak a 3 milliárd dollár értékű, riói metróbővítési projektben. Ez a brazil állami számvevőszék jelentéséből derült ki.

A O Globo című brazil napilap azt írta, a súlyos államháztartási hiánnyal küzdő kormány kétszer annyit fizetett a magánvállalatoknak, mint amiben előzetesen megegyeztek.

A könyvvizsgálók felülárazott építőanyagokról, több munkaóráról vagy a metróbővítésre megkötött szerződésekben nem szereplő szolgáltatásokról szóló számlákról számoltak be.  Eredetileg a projektet kivitelező konzorcium a költségek 45 százalékát vállalta át, ehhez képest a számvevőszéki jelentés szerint a brazil állam fizette a bővítés 87 százalékát.

A brazil kormány AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, eddig nem volt lehetősége megvizsgálni a dokumentumot, de 2014 óta a kormány költségvetési szerve hagyja jóvá a metróbővítési projekt üzleti könyvét.

A brazil rendőrség korábban nyomozást indított a kivitelező konzorcium legnagyobb tagja, az Odebrecht építőipari vállalat ellen, hogy kiderítse, megvesztegettek-e a metróbővítésben érintett tisztségviselőket. Az eljárás a Petrobras részben állami olajkonszern körül napvilágra került, kiterjedt korrupciós ügyleteket felgöngyölítő vizsgálat keretében indult.

A metróvonalat, amelynek megnyitását januárra tervezték, múlt szombaton, mindössze néhány nappal az olimpiai játékok megnyitója előtt adták át, írja az MTI.