A riói olimpia első napja

Vége
2016-08-07T020035Z 620336422 RIOEC8705KXXR RTRMADP 3 OLYMPICS-RI
Index
2016.08.06. 20:19

Összefoglaló

Szász Emese párbajtőrben olimpiai bajnok
Hosszú Katinka elképesztő világcsúccsal lett aranyérmes 400 vegyesen
A magyar úszók zöme nem tudott döntőbe jutni
A dzsúdós Csernoviczki Éva kiesett, 7. helyen végzett
Megvan a XXXI. olimpia első aranyérme: egy amerikai sportlövőé
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gyurta Dániel 1:00.26-ot úszva, előfutamában a hatodik lett 100 méter mellúszásban. Még két futam van hátra, jelenleg a 7. helyen áll a magyar úszó.

  • Tátrai Miklós 567 körrel a 42. helyen végzett férfi légpisztolyban szombaton, a riói olimpia első versenynapján.

    A zalaegerszegi, olimpiai újonc versenyzőről Győrik Csaba szövetségi kapitány előzetesen azt mondta, hogy 578 kör már jó eredmény lenne tőle, ettől azonban ezúttal messze elmaradt a győri légfegyveres Európa-bajnokságon ötödik sportlövő.

    "Elizgultam, ennyi történt" - mondta kevéssel a verseny után az MTI-nek Tátrai Miklós, aki szerdán szabadpisztolyban szerepel majd. - "Természetesen nem vagyok elégedett, ennél sokkal jobbat szerettem volna lőni, de nem is keseredek el, nem megyek ezért a falnak. Megvannak a tanulságai a mostani versenynek, le kell szűrni ezeket és menni tovább."

  • Jakabos Zsuzsanna Hosszú Katinkával együtt úszott 400 vegyesen, de csak a 13. legjobb időt tudta összehozni. Az m4-nek azt mondta: „úgy éreztem jó volt, nem éreztem, mit rontottam. Azt gondoltam jobbat fogok úszni. 36,5 nem volt messze, de sajnos kevés volt”.

    A 12. idő az enyém az idei ranglistán, a nevezések alapján még hátrébb vagyok, azaz nem állt ez a döntő, bár ettől még bíztam abban, hogy gyorsabb leszek. Közben azt éreztem, hogy valóban jobban megy, de végül megint hiányzott másfél másodperc. Az élet megy tovább, koncentrálok a következő számokra, remélem, ott azért még jobban fog menni."
    Jakabos 200 vegyesen és a 4x200-as gyorsváltóban fog úszni.

  • Lovas Petra könnyed, négyszettes győzelmet aratott szombaton a riói olimpia egyéni asztalitenisz-tornájának első fordulójában, s ezzel bejutott a legjobb 48 közé.

    A legfrissebb világranglistán 90. helyen álló magyar játékos a nemzetközi szövetség rangsorában mindössze 211. egyiptomi Nadeen El-Dawlaltyval csapott össze, s igazolta a papírformát. A meccs 25 percig tartott.

    Lovas Petra a legjobb 48 között az észak-koreai Ri Mjong Szunnal (37.) találkozik. Mérkőzésüket vasárnap, magyar idő szerint 18.30 órától rendezik.

    Női egyes, 1. forduló (a 48 közé jutásért): Lovas Petra - Nadeen El-Dawlalty (egyiptomi) 4-0 (6, 9, 7, 7)

  • Toronymagasan nyerte a 400 méteres vegyes előfutamát Hosszú Katinka, aki egészen 375 méterig a világcsúcs részidőn belül úszott, végül 15 századdal lemaradt róla, de így is a legjobb idővel döntős vasárnap hajnalban. Jakabos Zsuzsának sajnos ez nem sikerült. A második helyen is úszott, végül 4:38.52-vel futamában a hatodik lett, összesítésben a 13. helyen végzett.

    Hosszú nem szeretett volna nyilatkozni, csak annyi mondott, hogy délután. Ami brazil idő szerint este, hiszen 10-kor kezdődnek a finálék.

  • Ez a jelenlegi nyolcadik legjobb idő a 400 méter vegyes korábbi négy előfutama alapján. A most induló Hosszú Katinkának és Jakabos Zsuzsának ennél kell jobbat úszni. Bár még a hatodik előfutamosok közül is kiszoríthatja bárki a mieinket.

  • Szász Emese nyilatkozott nekünk. 21.30-kor vív újból.

  • A francia válogatott legyőzte a törököket a riói olimpia női kosárlabdatornájának szombati nyitómérkőzésén.

    A londoni játékokon ezüstérmes franciák az Európa-bajnok és 2012-ben az év európai játékosának választott Celine Dumerc nélkül álltak ki, aki néhány napja bokasérülést szenvedett.

    Női csoportmérkőzések:

    A csoport: Franciaország-Törökország 55-39 (8-16, 14-3, 19-16, 14-4)

  • Éleslőszer ütötte át a sajtótájékoztatóknak is helyszínt adó médiasátrat a lovaglótorna pályája mellett, a lövedék pedig új-zélandi fotósok mellett esett a földre. Senki nem sérült meg, a biztonsági emberek kivizsgálják, mi is történhetett.

  • Az 1988-as szöuli játékok megnyitóján a házigazdák új értelmet adtak a "koreai barbecue" kifejezésnek.

    Ugyanis az olimpia láng belobbantásával nem sikerült megvárniuk, míg a korábban a megnyitóműsor keretében szabadon engedett, és azóta az építmény peremén dekkoló galambok elhagyják a tűzteret és környékét.

    Az eredmény szomorú, de emlékezetes. Madárbarátok ne nézzenek oda.

    Szöul 1988: felgyullad az olimpiai láng, meg a galambok
  • Bernek Péter az M4-nek nyilatkozott, azt mondta, „sajnálom, bocsánat” - kezdte.

    Ahogy érezte, 250-méterig jó volt, de aztán elvesztette a ritmust, és nem bírta tovább. „Az izmaim beálltak, főleg a lábam”, ezután átbeszéli az edzőjével a továbbiakat, és reméli, hogy holnap 200-on és a gyorsváltóban tud javítani.

  • A görög válogatott 8-7-re legyőzte szombaton a japán csapatot a magyar érdekeltségű férfi vízilabdacsoportban, a riói olimpián.

    Férfi vízilabda, csoportmérkőzések, 1. forduló:

    A csoport: Görögország-Japán 8-7 (2-0, 2-3, 0-4, 4-0)

  • Bernek Péter a 8. helyen végzett előfutamában a 400 méter gyorsúszásban. Ideje is messze elmaradt legjobbjától, 3:48:58-cal ért célba, összetettben így a 21. helyen végzett. Kis Gergő a 38. lett.

  • Több amerikai lap is megírta, hogy egy fatális véletlen áldozata lett az amerikai férfi kosárlabda-válogatott több tagja.  Cousins, DeMar DeRozan és még három társuk tért be még szerda este a Termas Monte Carlo nevű lokálba, mivel állításuk szerint fürdőbe akartak menni. Rendeltek néhány italt, majd nemsokára észrevették, hogy az elnevezés miatt egészen máshol kötöttek ki, a hírek szerint az amerikaiak ekkor egyből tovább álltak.

  • Robbantottak fel egy gyanús csomagot, legalábbis a hírügynökségek szerint ez a legvalószínűbb. Egyrészt, mert nem jelentettek se pánikot, se sebesülteket, másrészt mert az elmúlt napokban többször is történt már ilyen.

    A riói tűzszerészek nem szórakoznak a gazdátlan csomagokkal, ellenőrzött körülmények között a helyszínen robbantják fel őket.

  • A férfi 400 méter gyorson induló Kis Gergő a negyedik helyen zárt a szám 3. előfutamában. A versenyt némi meglepetésre a salvadori Acosta Jimenez nyerte 3:48.82-vel, Kis eredménye 3:54.15.

  • Természetesen ökölvívásban. Mint ismeretes, a riói olimpia előtt a nemzetközi szövetség egy sokat kritizált döntéssel engedélyezte a profik indulását a játékokon.

    Rengetegen féltették az amatőröket, ám az olimpiára végül lasszóval is alig tudtak fogni egy-két profit, a jegyzett hivatásosoknak eszük ágában sem volt elindulni az eseményen.

    Az egyik kivétel a 32 éves olasz könnyűsúlyú Carmine Tommason, aki az olimpiák történetének első hivatásos ökölvívójaként lépett szorítóba a mexikói Lindolfo Delgado ellen, és egyhangú pontozással meg is verte.

  • Szász Emese abszolút meggyőzően, nagyon fölényben vívott a japán Nozomi Szato ellen a női párbajtőr negyeddöntőjében. A japán 3-0 után hozta az első tust, majd 6-1 után a másodikat. A második harmad 7-2-vel kezdődött, majd 9-3 volt már a javára. Szász ellenállhatatlanul vívott az elődöntőért 13-4-re vezetett, gyakorlatilag eldöntötte a meccset. Kimagasló vívással 15-4-re nyert. A nagy meglepetésre eddig eljutó, 30 éves japán élete legjobb eredménye egy világkupán elért bronzérem, amit 2009-ben ért el.

  • Combsérülése ellenére megpróbálja folytatni a versenyzést Csernoviczki Éva az olimpia cselgáncstornáján, de csak a bemelegítésnél dől el, hogy tatamira léphet-e a vigaszágon.

    Nagy András csapatvezető az MTI-nek elmondta, hogy a 48 kilogrammosok között szereplő magyar dzsúdós a hajlítóját fájlalja.

    "Nem tudni, hogy húzódásról vagy szakadásról van-e szó, az orvosi, gyúrói stáb foglalkozik vele, most pihenteti a lábát. Van két órája a délutáni programig, majd a bemelegítésnél dől el, tudja-e folytatni" - nyilatkozott Nagy András.

    Csernoviczki a világbajnok argentin Pauleta Pareto ellen elvesztett negyeddöntőben sérült meg.

    A 29 éves magyar cselgáncsozó, ha vállalni tudja a folytatást, a vigaszágon elsőként a kazah Otgontsetseg Galbadrakhhal száll szembe, akitől kikapott eddigi egyetlen meccsükön. Ha ezúttal nyer, a bronzéremért küzdhet, vereség esetén pedig a hetedik helyen zár.

  • Az iráni bringás egyenesen a szemközti falba rohant.

  • Az Egyesült Államok olimpiai szövetsége a riói játékok előtt emailben figyelmeztette a vele szponzori viszonyban nem álló nagyobb vállalatokat, hogy mely kifejezéseket nem használhatják a nyilvános kommunikációban.

    A "mit nem szabad" listára felkerült a #Rio2016 és a #TeamUSA hashtag is, továbbá tilos a hivatalos olimpiai Twitter üzeneteit megosztani vagy retweetelni.

  • Győzelemmel rajtolt a címvédő horvát férfi vízilabda-válogatott a riói olimpián. Az A csoportban a horvátok 7-5-re verték az amerikaiakat, míg az olaszok nagy csatában 9-8-ra a spanyolokat.

    Férfi vízilabda, csoportmérkőzések, 1. forduló:

    B csoport:

    Horvátország-Egyesült Államok 7-5 (2-2, 1-1, 2-1, 2-1)

    Olaszország-Spanyolország 9-8 (2-3, 1-2, 2-1, 4-2)

  • A magyar úszónő a 100 méter pillangó előfutamában, a negyedik futamban indult, 57.70-es idővel a harmadik helyen végezett Dana Vollmer (56.56.) és Csen Hszin-ji (57.17) mögött.

    Szilágyi végül az összesített eredményben a 10. helyen végzett. A legjobb időt a svéd Sarah Sjoström úszta 56.26-os idővel.

  • A párbajtőröző Szász Emese bejutott a negyeddöntőbe. A magyar vívó az észt Julija Beljajeva legyőzése után a dél-koreai Kang Joung Mivel került szembe, akivel korábban még nem vívott. Első asszójukban aztán 15-11-re nyert. Szász a negyeddöntőben a címvédő ukrán Jana Semjakinát búcsúztató japán Szato Nozomival csap össze 18.45-kor.

  • Négy évig minden jól ment, most nem. Egy kicsivel jobb időm lett, mint 4 éve, de a döntő nem jött össze. Olimpián még nem voltam döntős, most sem. Pech, de ez van. Sajnálom, már 300 méter után sem voltam jó, a végén pedig nagyon nem. Nem tudom, mi ennek az oka. Ha tudtam volna, kijavítom. Ha tudtam volna, akkor most nem erről beszélünk.

  • A női 100 méter pillangó első előfutamában Yusra Mardino 1:09.21-es idővel megnyerte a futamát, ami azért minden bizonnyal nem lesz elég a középdöntőhöz.

  • A férfi 400 méteres vegyesúszás előfutamaival kezdődött az úszás az olimpián. Nem túl jól. Gyurta Gergely és Verrasztó Dávid sem jutott a vasárnap hajnali döntőbe, miután a 27 induló közül Gyurta a 11. helyen, Verrasztó pedig a 12. helyen végzett.

    Verrasztó Dávid és Gyurta Gergely a harmadik előfutamban indult, Verrasztó a 6. helyen, végzett 4:15.04 perces idővel, mindössze hetedikként csapott célba a futamában, az UTE úszója pedig ugyanebben a nyolcasban 4:14.81.

    A legjobb idővel az amerikai Kalisz került a döntőbe, akit Verrasztó tavaly legyőzött a kazanyi vb-n, és úgy lett második.

  • Az Observer értesülései szerint a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) holnap délután hozza nyilvánosságra döntését, amely szerint en bloc kizárja az oroszokat a paralimpiai játékokról.

    Az IPC a döntés meghozatala előtt részletes konzultációt folytatott a központilag szervezett orosz doppingolást feltáró jelentést készítő Richard McLaren professzorral.

  • Elhunyt az egyik bátyja Adam Krikoriannak, a magyarokkal azonos csoportban szereplő amerikai női vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának, aki emiatt hazautazott a családjához az olimpiáról, írta az MTI.

    A csapat szóvivője szerint a szakember hétfőn visszatér, amely kedden a spanyolok ellen játssza első meccsét. Krikorian 2012-ben olimpiai aranyig vezette az amerikai női válogatottat Londonban, s a címvédő gárda Rióban is nagy esélyesnek számít.

    Az Európa-bajnok magyar válogatott jövő szombaton játszik csoportmérkőzést az Egyesült Államokkal.