4 másodpercen múlt a férfi pólósok győzelme a szerbek ellen

2016.08.06. 15:21 Módosítva: 2016.08.06. 15:34

A magyar válogatott kapásból a legnehezebb csoportmérkőzéssel kezdte az olimpiát: a Londonban bronzérmes Szerbia volt az ellenfél. 

Elég pörgősen indult a mérkőzés: egy Nagy Viktor-védés után rögtön gólt szereztünk: Szívós Mártonról maradtak le a szerbek, és behúzta a kapuba a labdát. Hamar válaszolt az ellenfél, azonban erre jött Erdélyi Balázs gólja, amit az emberelőnybe került szerbek megint hamar kiegyenlítettek. 

Az első percek után is folytatódott a góleső: tőlünk Hosnyánszky Norbert talált be, a szerbektől Milos Csuk egyenlített. A védekezésünkben eleinte voltak kihagyások, ám szerencsére Nagy Viktor is bemutatott pár bravúrt. Aztán egy pazar góllal folytattuk: szép bejátszás után Varga Dénes ejtette be a labdát a szerb kapus fölött. A negyed végén emberelőnyben vezettünk először két góllal: Vámos Márton vágta be a labdát messziről, így 5-3 volt az állás az első negyed után

A második negyed elején kettős emberhátrányba került a magyar csapat, de a kemény védekezésének köszönhetően sikerült kapott gól nélkül megúszni ezt a periódust. A folytatásban beállt a kétgólos különbség a csapatok között, és akkor is jól védekezett a válogatott, amikor emberhátrányban játszott, jöttek a blokkok és Nagy Viktor is rendre a helyén volt. A második negyed vége előtt már három góllal is vezetettünk, és ezt az előnyt sikerült is megtartani a félidőig, 9-6 volt az állás.

Rögtön a szünet után jött a tizedik gólunk Hosnyánszky révén, szóval egyre megnyugtatóbb előnyt építettünk ki. Az egyetlen probléma az volt, hogy nagyon sokat játszottunk emberhátrányban: a harmadik negyed elején már a tizedik kiállítást ítélték ellenünk, a szerbeknek fele ennyi volt. És ez a tendencia nem változott, ráadásul a csereként beállt szerb kapus egyre jobban bemelegedett, úgyhogy a szerbek feljöttek 10-8-ra, majd a negyed végére egygólosra olvadt az előnyünk. Viszont Hosnyánszkynak köszönhetően góllal fejeztük be a negyedet, úgyhogy 11-9-ről folytattuk.

Az utolsó negyed elején is a magyar válogatott szerzett nagyon fontos gólt, Varga Dénes megint betalált, azonban a szerbek ragadtak, mert Milos Csuk ismét eredményes volt, egygólosra dolgozták a hátrányukat. Ezután szerencsénk is volt, mert négy perccel a vége előtt egy magyar blokkról kapufára pattant a szerbek lövése. Ezután megint emberhátrányba kerültünk, Szívós ezzel kipontozódott, és ezt már nem húztuk ki, mert Szerbia egyenlített, Filipovics góljával lett 12-12. 

De nekünk is ment, amikor emberelőnyben játszottunk, Vámos bombázta a tizenharmadik gólunkat. A hajrában a lehető legjobbkor jött a Nagy Viktor-bravúr: a kapufára ütött egy labdát negyvenhét másodperccel a vége előtt. Azonban megsérült a védésnél, úgyhogy a végére Decker Attila jött a helyére. Gólt szerezni nem sikerült, és volt még huszonkét másodperc, amikor jöttek a szerbek. Hét másodperccel

a vége előtt emberelőnybe került az ellenfél, és Filipovics négy másodperccel a vége előtt talált be.

Így 13-13 lett a végeredmény, a magyar vízilabda-válogatott döntetlennel kezdte az olimpiát. Benedek Tibor szövetségi kapitány a mérkőzés után azt mondta, büszke arra, ahogy a csapat játszott, és ez már az a válogatott, ami olimpiát tud nyerni.

"Nagyon meg vagyok elégedve. Ez a szerb csapat nyolc éve játszik együtt, és sokszor élt meg hasonlót, hogy hátrányból fordít. Senki sem gondolta tőlünk, hogy ez három-négygólos győzelem lesz, mi az egynek is örülünk, persze, amiatt, hogy ez nem lett meg, kissé csalódott vagyok" - nyilatkozta a lefújás után után Benedek Tibor. A szakember megjegyezte, "végig ott volt fejben az együttes", aminek pedig különösképpen örült, hogy akkor is tudott újítani a gárda, amikor a szerbek éppen felzárkóztak.

Hangsúlyozta, az első negyedben elképesztő sebességű űrvízilabdát láthatott a közönség, de szerencsére ezt követően kissé lassult a tempó: "A harmadik negyed elején talán kicsit megnyugodtunk, amikor Hosnyánszky lövését belepkézte a szerbek cserekapusa, ezért ezután túl könnyűeket lőttünk a kezéhez és kihagytunk két emberelőnyt is. Ennek ellenére így is tudtunk újítani" - mondta Benedek Tibor.

Nagy Viktorról szólva a szövetségi kapitány hangsúlyozta, nincs szó sérülésről, a kapusnak mindössze begörcsölt a combja, ezért kellett az utolsó pillanatokra lecserélni.

A magyar válogatott két nap múlva az ausztrálokkal, majd a görögökkel, a japánokkal, végül augusztus 14-én a házigazda brazilokkal játszik a csoportban, melyből az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe.

Magyarország-Szerbia 13-13 (5-3, 4-3, 2-3, 2-4)

Maria Lenk Uszoda, 350 néző, v.: Alexandrescu (román), Koryzna (lengyel)

gólszerzők: Filipovic 4, Cuk, Nikic 2-2, Randelovic, S. Mitrovic, Pijetlovic, Mandic, Jaksic, illetve Hosnyánszky 3, Vámos, Varga Dé. 2-2, Szivós, Erdélyi, Varga Dá., Manhercz, Zalánki, Kis G. 1-1

emberelőnyök: 13/17