Hosszú, Szász Emese: két magyar arannyal kezdődött a riói olimpia

2016-08-07T024957Z 403859988 RIOEC8707V795 RTRMADP 3 OLYMPICS-RI
2016.08.07. 07:50 Módosítva: 2016.08.07. 08:06
Sosem volt ilyen erős első napjuk a magyar olimpikonoknak: Szász Emese párbajtőrben, Hosszú Katinka pedig a 400 méteres vegyesúszásban szerzett aranyérmet, utóbbi ráadásul hatalmas világrekorddal jött össze. A cselgáncsozó Csernoviczki sérülten hetedik lett, a férfi pólósok a szerbek elleni döntetlennel kezdték az olimpiát.
  • Szász Emese szerezte az első magyar aranyérmet női párbajtőrben
  • Hosszú Katinka világcsúccsal nyerte a 400 méteres női vegyesúszást
  • Magyarország a második az éremtáblázaton Ausztrália mögött
  • Az első arany egy amerikai sportlövőé lett

Hosszú Katinkának egy ott sem lévő kínai volt az ellenfele

Az összes komolyabb hazai és nemzetközi olimpiai előrejelzésben Hosszú Katinka volt a biztos pont a magyar sportolók közül: a bajai úszónő legalább két számában a mezőny kimagasló esélyeseként utazott Brazíliába, és az első nap nem is okozott csalódást, hiszen elképesztő fölénnyel nyerte meg a 400 méteres női vegyesúszás döntőjét.

Már az előfutamban is csak az volt a kérdés, meglesz-e a világcsúcs: az első 375 méteren úgy is tűnt, hogy igen, de a hajrá akkor még gyengébbre sikerült a vártnál - tombolt is Shane Tusup, jelezve egyúttal, hogy itt az egyetlen ellenfél Je Si-ven londoni világcsúcsa lesz.

Férjének és edzőjének abszolút igaza volt, mert a döntőben sem tudta senki megszorítani a magyar úszónőt, a második Maya Dirado is több mint négy másodperccel utána csapott a célba. Most a döntőben Hosszú a gyorsúszásnál sem esett vissza, és a végén két teljes másodpercet vert a kínai úszó világcsúcsára.

Ő maga is azt mondta a verseny után: olyan érzés volt, mintha csak edzésen úszott volna. Remélhetőleg mond majd hasonlókat a 200 vegyes döntője után is, de ezzel a teljesítményével még az első nap addigi sztárúszóját, a 100 méteres mellúszásban világcsúcsot úszó, brit Adam Peatyt is háttérbe szorította.

Hosszú Katinka elmondhatatlanul sokat fejlődött az előző olimpia óta: akkor csak a negyedik helyig jutott, és a többi versenyszámában sem szerepelt jobban. Ezután kérte fel férjét edzőnek, és Shane Tusup irányításával sorra nyerte a világ- és Európa-bajnokságokat, most pedig már olimpiai aranya is van.

Aranyérem vívásban is

Hosszú Katinkával ellentétben Szász Emesétől nem volt elvárás az olimpiai arany: a 33 éves párbajtőrvívó az utóbbi világbajnokságokon nem jutott az első hely közelébe, itt viszont imponáló magabiztossággal verekedte magát az esti elődöntőig, észt, koreai és japán ellenfelet búcsúztatva. Az elődöntő után aztán már tényleg lehetett reménykedni, hiszen a francia Lauren Rembin is úgy jutott túl, hogy végig jobban összpontosítva vívott, és nem is lehetett kérdés a győzelme.

A kétszeres világbajnok, olasz Rossella Fiamingo viszont már sokkal keményebb ellenfélnek tűnt, és meg is látszott a döntőben: Szász addig látott magabiztossága is elpárolgott, a nála kilenc évvel fiatalabb olasz vívó rögtön megszerezte a vezetést, és nem is engedte ki a kezéből azt az utolsó három percig. A szintén balkezes Fiamingo stílusa láthatóan nem kedvezett Szásznak (utólag mondta is, hogy nem szeret az olasz ellen vívni), és el is húzott 10-6-ra. Innét sikerült visszahozni a reményeket, miután edzője, Kulcsár Győző is aktívabb vívásra biztatta, és a magyar vívónak tényleg sikerült is menet közben változtatni a taktikáján.

Rövid idő alatt ledolgozta a hátrányát, és onnantól ismét a korábbi magabiztossággal vívott, egyszerűen érezhető volt, hogy innét már nem lehet elbukni ezt a döntőt: Szász Emese végül 15-13-ra győzött, és biztosította, hogy erről az olimpiáról se jöjjenek haza a vívóink aranyérem nélkül. A 75 éves Kulcsár Győzőnek pedig ő a második aranyérmes tanítványa, Nagy Tímea után. És a döntő tényleg élvezetes volt annak is, aki egyébként sosem nézne vívást, maximum négyévente.

Kisebb fennakadások, de a főszerep a sporté

Miközben szinte minden arra készíthetett fel bennünket, hogy a riói a káosz és a rettegés olimpiája lesz, jó látni, hogy az első nap teljes mértékben a sportról szólt. Hiba lenne azonban azt hinni, hogy minden úgy ment Rióban, mint a karikacsapás, rögtön az első versenynapon több helyszínen is gond volt a beengedéssel, és több verseny is majdnem üres nézőtér előtt folyt, miközben odakint ezrek álltak sorban. A szervezők azt ígérték, tanulnak belőle, és nem követik el újra ezeket a hibákat.

Találtak aztán egy kóbor lövedéket is a lovaglópálya melletti médiasátor tetejében (szerencsére nem sérült meg senki), és egy gyanús táska felrobbantása is árnyalta a nyitónap hangulatát, nem is beszélve a késekkel kirabolt ausztrál evezős edzőkről. De komolyabb fennakadás nem történt, és jöhettek a főszereplők.

Az első versenynapon az úszók és a vívók mellett már érmekért indultak harcba a sportlövők, kerékpárosok, íjászok, súlyemelők és dzsúdósok is, miközben a már napok óta aktív focisták mellett a legtöbb csapatsportban is elkezdődtek a küzdelmek.

A riói olimpia legelső aranyérmét egy 19 éves amerikai sportlövő, Virginia Thrasher szerezte 10 méteres női légpuskában, de az első nap még egyik nagy sportnemzet (USA, Kína, Oroszország) sem tudta dominálni az éremtáblázatot, a két arannyal indító Magyarországot csak Ausztrália előzte meg.

Még magyarok

A többi úszónknak már jóval kevésbé telt jól a napja, Hosszún kívül senki sem jutott döntőbe, Gyurta Dániel pedig az előfutam után inkább visszalépett 100 mellen, miután szétúszásra lett volna szükség az elődöntőbe jutáshoz. A magyar úszó ezért inkább a fő számának tartott 200 mellre koncentrál majd.

Úszónőink közül Szilágyi Liliána 100 pillangón az elődöntőig jutott, és Jakabos Zsuzsának sem sikerült a bravúr, míg a férfiak (Gyurta Gergely, Verrasztó Dávid, Bernek Péter, Kis Gergő) ugyancsak elköszöntek az előfutamok után. Az első úszónap győztese egyébként Ausztrália volt: a szigetország úszói két aranyérmet is szereztek

Az egyéb sportágban érdekelt magyarok közül Csernoviczki Éva gondoskodott a drámáról, aki a női 48 kg-os cselgáncsozók negyeddöntőjében combsérülést szenvedett, de így is kiállt a vigaszágon kazah ellenfelével, ott azonban vereséget szenvedett, és végül 7. lett.

A legviccesebb nyilatkozat a sportlövő Tátrai Miklósé volt, aki nem csinált gondot abból, hogy élő egyenes adásban nyilatkozik a köztévének, és az egyik kérdésre ezt válaszolta: „Hát, őszintén? Nagyon beszartam!" Ő végül a 42. helyen végzett.

Az első kört mindhárom asztaliteniszezőnk sikerrel vette, míg a férfi vízilabdázók mindjárt az első meccsükön a legerősebbnek tartott válogatottal, Szerbiával játszhattak. Végig vezettek is, de a szerbek az utolsó negyedben ledolgozták a hátrányukat, és az utolsó másodpercekben a döntetlent is kiharcolták. Hidvégi Vid pedig nem jutott a döntőbe lólengésben.

Az első nap legjei

Az első nap legizgalmasabb versenye egyértelműen a férfi országúti kerékpár verseny volt, melyről a legtöbb honfitársunk lemaradt, hiszen az M4 inkább a dzsúdóra koncentrált helyette. Itt a belga Greg Van Avermaet óriási küzdelemben győzte le a dán Jakob Fuglsangot, és a nézők igazán festői tájakat is láthattak.

Vietnam még sosem nyert olimpiai aranyérmet, egészen mostanáig: Hoang Xuan Vinh a férfi légpisztolyosok 10 méteres számában szerezte meg a legelső vietnami aranyat.

A talán legnagyobb meglepetés: rögtön az első fordulóban kiesett Venus Williams: a 36 éves amerikai teniszlegendát a belga Kirsten Flipkens búcsúztatta, edzője szerint Williams betegen állt ki a meccsre, de a párosban még reménykedhet.

A leglátványosabb balesetet a kormányos nélküli kettes evezősök versenyében láthattuk: a szerb Milos Vasics és Nenad Belik hajója felborult a rendkívül erős szélben, és ezt használta ki Simon Béla és Juhász Adrián, akik végül ennek köszönhetően jutottak a döntőbe. A szervezők lehet, hogy megfontolják a versenyek elhalasztását, ha továbbra sem csillapodik a szél.

Az első nap legsportszerűbb versenyzője a spanyol teniszező, Albert Ramos-Viñolas volt, aki miután japán ellenfele elejtette az ütőjét, úgy adta vissza a labdát, hogy annak legyen ideje felvenni az ütőt. Végül el is vesztette a labdamenetet, sőt, később a meccset is.

A legszebb történet a Szíriából tavaly elmenekült, Leszbosznál még az életéért úszó, 18 éves Juszra Mardinié, aki a menekült csapat képviseletében megnyerte a 100 méteres női pillangóúszás előfutamát, ami még úgy is nagy eredmény, hogy ez végül nem volt elég a döntőhöz. 

A legnagyobb hibát pedig akkor követtem el, amikor megnéztem a francia tornász, Samir Ait Said horrorlábtörését – ön inkább ne tegye, ha jót akar.