Árpád
-2 °C
4 °C

Kapás Boglárka: Még sokra lehetek képes

2016.08.08. 08:22 Módosítva: 2016-08-08 08:23:08

Bő egy óra alatt három világcsúcsot láthatott a közönség a riói uszodában, amely az olimpiai második napjának döntőire már jobban megtelt, kevesebb volt az üres szék, mint szombaton este, főként annak köszönhetően, hogy több brazil versenyző is érdekelt volt.

A svéd Sarah Sjöström 100 méteres női pillangóúszásban végig vezetve, 55.48 másodperccel győzött, és saját régi rekordját is megdöntötte.

„Ez a legsúlyosabb érem, amit valaha nyertem” – mondta pályafutása első olimpiai aranyáról. Férfi 100 méter mellen Adam Peaty úszott 57.13 másodpercet, így tovább javította saját, egy nappal korábbi rekordját. Favorithoz méltóan nyert, teljesen más tempóban úszott, mint a mezőny.

A győzelem után alig találta a szavakat. „Ez őrület, elképesztő érzés, valószínűleg nem is tudok majd aludni éjjel” – mondta a 21 éves brit, aki az Eb- és a vb-arany után most tette teljessé kollekcióját.

Aztán következett a női 400 gyors fináléja, Kapás Boglárkával és az egyértelmű esélyes Katie Ledeckyvel. Az amerikait ezúttal nem lehetett megfogni, gyorsan ellépett a mezőnytől, és a világcsúcs sem jelentett akadályt, közel két másodperccel úszott jobbat (3:56.46), mint két éve. Csak az volt a kérdés, hogy ki állhat még dobogóra, és erre az ötszörös Európa-bajnok magyarnak is volt esélye, hiszen fokozatosan jött fel, az első 100 után még hetedik volt, majd ötödikként fordult, 250-nél pedig már a negyedik helyen úszott. Tovább azonban már nem tudott javítani, a brit Jazmin Carlin és az amerikai Leah Smith is előtte csapott célba.

A 4:02. 37 perces eredmény így is egyéni legjobbja. Kapásnak, ahogy a délutáni előfutam után, ezúttal is doppingellenőrzésre kellett sietnie, így nem tudott hosszan nyilatkozni.

Azt remélte, hogy a bronzérmet meg tudja csípni. „Kicsit csalódott voltam, amikor megláttam, hogy nem vagyok dobogós. Azt reméltem, hogy ez az időeredmény elég lesz a bronzéremre, de nagyon erős volt a mezőny, szóval ez a negyedik hely is szép” – mondta.

Az Újpest versenyzője szerint Ledecky nagyon erősen kezdett, de tudta, hogy neki nem szabad ezt követnie mert akkor nem bírná az iramot. Az idejét biztatónak nevezte a 800 gyors előtt.

„400-on inkább erő kell, mint állóképesség, nekem viszont inkább állóképességem van. Ha 400-on, ilyen erős mezőnyben negyedik tudok lenni egy jó idővel, akkor 800-on sokra lehetek képes” – tette hozzá.

100 háton Hosszú Katinka másodikként bejutott a hétfő esti fináléba (58.94 másodperc). A futam után nem volt teljesen elégedett, úgy érezte, hogy sok mindent elrontott, de bízik abban, hogy ezeket ki tudja javítani.

A férfi 4x100 méteres gyorsváltók között az amerikaiak nyertek fölényesen, Michael Phelps megszerezte 19. olimpiai aranyérmét, és 23. érmét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?