Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Kapás Boglárka: Még sokra lehetek képes

2016.08.08. 08:22 Módosítva: 2016.08.08. 08:23

Bő egy óra alatt három világcsúcsot láthatott a közönség a riói uszodában, amely az olimpiai második napjának döntőire már jobban megtelt, kevesebb volt az üres szék, mint szombaton este, főként annak köszönhetően, hogy több brazil versenyző is érdekelt volt.

A svéd Sarah Sjöström 100 méteres női pillangóúszásban végig vezetve, 55.48 másodperccel győzött, és saját régi rekordját is megdöntötte.

„Ez a legsúlyosabb érem, amit valaha nyertem” – mondta pályafutása első olimpiai aranyáról. Férfi 100 méter mellen Adam Peaty úszott 57.13 másodpercet, így tovább javította saját, egy nappal korábbi rekordját. Favorithoz méltóan nyert, teljesen más tempóban úszott, mint a mezőny.

A győzelem után alig találta a szavakat. „Ez őrület, elképesztő érzés, valószínűleg nem is tudok majd aludni éjjel” – mondta a 21 éves brit, aki az Eb- és a vb-arany után most tette teljessé kollekcióját.

Aztán következett a női 400 gyors fináléja, Kapás Boglárkával és az egyértelmű esélyes Katie Ledeckyvel. Az amerikait ezúttal nem lehetett megfogni, gyorsan ellépett a mezőnytől, és a világcsúcs sem jelentett akadályt, közel két másodperccel úszott jobbat (3:56.46), mint két éve. Csak az volt a kérdés, hogy ki állhat még dobogóra, és erre az ötszörös Európa-bajnok magyarnak is volt esélye, hiszen fokozatosan jött fel, az első 100 után még hetedik volt, majd ötödikként fordult, 250-nél pedig már a negyedik helyen úszott. Tovább azonban már nem tudott javítani, a brit Jazmin Carlin és az amerikai Leah Smith is előtte csapott célba.

A 4:02. 37 perces eredmény így is egyéni legjobbja. Kapásnak, ahogy a délutáni előfutam után, ezúttal is doppingellenőrzésre kellett sietnie, így nem tudott hosszan nyilatkozni.

Azt remélte, hogy a bronzérmet meg tudja csípni. „Kicsit csalódott voltam, amikor megláttam, hogy nem vagyok dobogós. Azt reméltem, hogy ez az időeredmény elég lesz a bronzéremre, de nagyon erős volt a mezőny, szóval ez a negyedik hely is szép” – mondta.

Az Újpest versenyzője szerint Ledecky nagyon erősen kezdett, de tudta, hogy neki nem szabad ezt követnie mert akkor nem bírná az iramot. Az idejét biztatónak nevezte a 800 gyors előtt.

„400-on inkább erő kell, mint állóképesség, nekem viszont inkább állóképességem van. Ha 400-on, ilyen erős mezőnyben negyedik tudok lenni egy jó idővel, akkor 800-on sokra lehetek képes” – tette hozzá.

100 háton Hosszú Katinka másodikként bejutott a hétfő esti fináléba (58.94 másodperc). A futam után nem volt teljesen elégedett, úgy érezte, hogy sok mindent elrontott, de bízik abban, hogy ezeket ki tudja javítani.

A férfi 4x100 méteres gyorsváltók között az amerikaiak nyertek fölényesen, Michael Phelps megszerezte 19. olimpiai aranyérmét, és 23. érmét.