Árpád
-2 °C
4 °C

Magyar Antidopping Csoport: Hosszút 39-szer teszteltük

2016.08.08. 14:24

Hosszú Katinkát csodálatos világrekordja után az amerikai sajtó kegyetlen lejáratókampányba kezdett a magyar úszónő ellen. A sajtó egyik része kifejezetten szexista módon, az amerikai férjen keresztül, a másik része sejtetve doppinggal vádolva. Ezek után a Magyar Antidopping Csoportnak is meg kellett szólalnia. 

Tiszeker Ágnes a csoport vezetője szerint, enyhén szólva is elképesztő és elszomorító az a tendencia, amely a világ sportját mostanában áthatja, egyrészt a sokasodó doppingesetekkel, a kizárásokkal és a felfüggesztésekkel, másrészt pedig a megalapozatlan vádaskodásokkal.

A Magyar Antidopping Csoport a jövő évi vizes vb sajtósainak nem kommentálta a Hosszúval kapcsolatos híreket, hanem rámutatott

  • Hosszú Katinkát 2015. július 1-e és 2016. július 30-a között, azaz 13 hónap leforgása alatt 39 alkalommal ellenőrizték
  • Ezek közül 29 vizeletvizsgálat volt, kilenc pedig vérvétellel együtt járó (növekedési hormon és úgynevezett biológiai útlevél) tesztelés
  • Egy helyszíni kábítószer ellenőrzésnek is alávetették
  • A felsorolt mintavételeken kívül a FINA többször is ellenőriztette, és nem sokkal az olimpia kezdete előtt ugyanezt tette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is.
  • Ezeknek az ellenőrzéseknek csak a tényét ismeri a MACS vezetője, a jellegét viszont nem, tekintettel arra, hogy ezeket a FINA, illetve a NOB kezdeményezte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?