Szomorú vasárnap: Hosszú, Kapás jó, a többi magyar kiesett

2016-08-07T162744Z 1809249472 RIOEC8719Q45F RTRMADP 3 OLYMPICS-R
2016.08.08. 07:34 Módosítva: 2016.08.08. 08:11
Elképesztő világcsúcsokkal és két jó magyar eredménnyel zárult az olimpia második napja az uszodában: Kapás Boglárka 400 gyorson negyedik lett, Hosszú 100 háton második idővel döntős. A magyar sportolóknak azonban összességében nem volt jó napjuk: asztalitenisztől bunyón át teniszig és sok úszóig mindenki kiesett. Égnek a brazil focisták is, az olaszoknak viszont parádésan zárult a vasárnap, akárcsak a már 19. olimpiai aranyát megszerző Phelpsnek.

Magyar érem nélkül ért véget az olimpia második versenynapja. Igaz, kevés döntőben voltak érdekeltek a magyarok, viszont több selejtezőt sem sikerült megfelelően teljesíteni, a bravúrok sem jöttek.

Az éremhez a legközelebb az úszó Kapás Boglárka került, aki a 400 gyors döntőjében nagyot versenyezve, 4:02,37-es országos csúccsal végzett, de lecsúszott a dobogóról. A verseny után nyilatkozva Kapás elárulta csalódottságát, de nagyon bízik abban, hogy majd a 800 gyorson még jobban fog úszni.

A világcsúccsal megfejelt szombati aranyérem után minden magyar tekintet Hosszú Katinkára tapadt, aki vasárnap csak a női 100 hát elődöntőjében volt érdekelt: itt az amerikai Kathleen Baker mögött lett második 58,94-gyel, és összesítésben is másodikként jutott a magyar idő szerint kedd hajnalban, fél órával a 200 vegyes elődöntője előtt esedékes döntőbe. Elég feszes lesz a menetrend.

Hosszú Katinkától eltérően több magyar úszónak nem sikerült a döntőbe jutás:

  • Kozma Dominik 12. idővel lett középdöntős a 200 méteres gyorsúszásban, kevesebb mint egy másodperccel maradt el a legjobb időt úszó kínai Szun Jang mögött. A döntőbe nem sikerült bejutnia, összesítésben a 15. lett.
  • Sztankovics Anna harmadik lett a száz méter mell előfutamában; 1:08.09-as ideje a 24. helyre lett elég.
  • Balog Gábor hatodik lett a száz hát előfutamában 54.48-as idővel, ő sem jutott döntőbe.
  • A magyar férfi 4x100-as gyorsváltó a 12. lett, miután a második futamban a hetedik helyen úszott célba a Kozma Dominik, Takács Krisztián, Holoda Péter, Bohus Richárd összeállítású csapat (a helyezés annak is köszönhető, hogy a kínaiakat kizárták). A döntő annak ellenére sem jött össze, hogy a korábbi 3:16.55-ös országos csúcsot sikerült megjavítani 3:15.21-re.
  • Bernek Péter a 200 gyors harmadik előfutamában a nyolcadik helyen végzett, ezzel természetesen nem jutott tovább. Az elmúlt hónapjait szakemberek által monitorozott felkészüléssel töltő úszó elég megdöbbentő magyarázattal rukkolt elő a futamot követően:

    Az izmaim most úgy nem bírják, meg kell találni az okot, hogy miért.

A mérhetetlen harag sem segített a bunyóban

Hiába érzett nemezise ellen „mérhetetlen haragot” a 69 kilós súlycsoportban bokszoló Bacskai Balázs, ötödjére sem sikerült legyőznie a francia Souleymane Cissokhót a legjobb 16 közé jutásért. Edzője, Erdei Zsolt is elismerte, hogy a francia egyszerűen jobb bunyós. A magyar ökölvívók közül már csak a 75 kilós Balzsay-tanítvány Harcsa Zoltánban lehet reménykedni, aki a türkmén Arslanbek Achilov ellen kezd majd.

Eldőlt, hogy nem lesz magyar légpisztolyos a női döntőben. A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Tobai-Sike Renáta a 17., míg a poétikusan ifjú, mindössze 18 éves Egri Viktória a 36. helyen végzett női légpisztolyban. Egyiküknek sem sikerült összelőnie a fináléba jutáshoz szükséges 384 kört. Tobai-Sike Renáta kedden sportpisztolyban javíthat.

Pattantyús Ádám a kézilabdázókhoz hasonlóan csak idézőjellel írandó „katari” Li Ping ellen esett ki a férfi asztaliteniszezők egyéni versenyének második fordulójában. Póta Georgina a legjobb 32 között fejezte be az asztalitenisztornát, miután 4-2-re kikapott a hongkongi Doo Ho Kemtől.

A viharos szél miatt törölték a magyar szempontból nem érdekes evezősfutamokat, de a teniszező Babos Tímeának is az időjárás miatt csúszott a Petra Kvitova elleni egyéni meccse a legjobb 32 közé jutásért. Ez nem zavarta meg a világranglistán harminc hellyel jobban rangsorolt cseh versenyzőt, aki egy 6-1-es és egy 6-2-es szettel, simán búcsúztatta Babost. Babos később női párosban Jani Réka Lucával az oldalán a román Raluca Mitu, Andrea Olaru duótól is kikapott. A magyarok 6:3, 6:4 arányban maradtak alul (a meccs izgalmasabb volt, mint amit az eredmény sugall, de ez talán mindegy is).

Tornában sem termett ma babér a magyaroknak: a 16 éves Kovács Zsófia az összetettben nem tudta venni az első akadályt, a gerendáról le is esett, így összesen 12,233 pontot kapott, amivel esélye sem volt a döntőre.

Beszorult a liftbe, majd kiverte a világelsőt

Ahogy a szombat a magyaroké, úgy vasárnap az olaszoké volt, akik öt érmet nyertek: két aranyat, két ezüstöt és egy bronzot szereztek. Az államilag felcuccolt, majd a WADA által megtizedelt orosz kontingens is megszerezte első aranyát, a kaukázusi Kabard- és Balkárföldről származó cselgáncsozó Beszlan Mudranov a férfi 60 kg-osok döntőjében 10-0-ra, azaz waza-arival nyert a kazah Jeldosz Smetov ellen. Az oroszoknak még az utolsó pillanatokban is adnak ki engedélyeket, Julia Jefimova, az oroszok négyszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes úszója is így állhat majd startkőre (kap is hideget-meleget a többi úszótól).

De a nap jó híre az volt, hogy már a második napon sikerült letudni a legstresszmentesebb versenyszámot, a női íjász csapatversenyt, melyet 1988-as bevezetése óta csak és kizárólag a dél-koreaiaknak sikerült megnyerniük. De most... á, csak vicceltem, most is ők nyertek, a döntőben 5-1-re verték az oroszokat, megszerezve a női csapatíjászat nyolcadik aranyát is.

Bezzeg a teniszben csak úgy kapkodhatták a fejüket a szurkolók az egymás után következő bombameglepetésekre:

  • Búcsúzott Novak Djokovic, a férfi egyes első számú kiemeltje, akit az argentin Juan Martin del Potro körömrágós meccsen, 7:6 (7-4), 7:6 (7-2) arányban vert ki – ráadásul azután, hogy 40 percet kellett eltöltene az olimpiai falu beragadt liftjében.
  • Kiestek a női párostorna első körében a Williams testvérek, akiket simán, 6:3, 6:4-re vert ki a a cseh Lucie Safarova és Barbora Strycova. Venus Williams egyébként már egyesben is kiesett.
  • A férfi párosok közül kiesett az első és a második helyen rangsorolt duó is. Férfi párosban a wimbledoni bajnok francia Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut duót a kolumbiai Cabal, Farah egység győzte le 7:6 (7-4), 6:3-ra, a brit Andy Murray, Jamie Murray kettőst pedig a brazil Thomaz Bellucci és Andre Sá búcsúztatta két rövidítésben eldőlt játszmában: 7:6 (8-6), 7:6 (16-14).

Egy normális világban a bombameglepetések között kéne emlegetni azt is, hogy a labdarúgótornán Brazília már a második gól nélküli döntetlenét játszotta a csoportmeccseken, méghozzá Irak (!!!) ellen, de hát a 2014-es vébén és az idei Copa Américán is látszott, hogy valami nagy baj van a nemzeti csapattal. A fociból talán még azt lehetne kiemelni, hogy a hétvégén kezdődik a Premier League a torna pofozógépjének kikiáltott Fidzsi egy egész félidőn át tudott vezetni Mexikó ellen, mondjuk a 48. perc után kapott egy ötöst.

Phelps már a 19. aranyánál tart

A második versenynapon is fel lehetett jegyezni néhány világcsúcsot. Elsősorban az úszók csipkedték magukat: a Kapás futamában győztes Ledecky állított be új világcsúcsot, és két másik versenyző is rekorddal lett bajnok. 100 pillangón Sarah Sjöström olimpiai rekorddal jutott a döntőbe, majd 55:48-cal világrekorddal lett olimpiai bajnok, de a 16 éves ezüstérmes kanadai Penny Oleksiak is ifjúsági világcsúcsot úszott. A brit Adam Peaty már a 100 mell előfutamában is világrekordot ment, ezt faragta a döntőben még tovább, 57,13-ra.

És bár nem világcsúcs, de presztízse miatt mindenképpen meg kell említeni, hogy a 4x100-as gyorsváltóban aranyérmes lett az amerikai csapat, a magabiztos, 3:09,92-es idővel abszolvált győzelemmel Michael Phelps pályafutása 19. olimpiai aranyérmét zsebelte be. (Ezzel pont tíz arannyal előzi meg az 50-es, 60-as évek tornászfenoménját, a szovjet Larisza Szemjonovna Latinyinát.)

Vasárnap súlyemelésben is született egy világcsúcs. A férfiak 56 kilós versenyében a 2008-as olimpia bajnoka, a kínai Lung Csing-csüan legyőzte a 2012-es aranyérmest, észak-koreai Om Juncsolt, ráadásul összetett világcsúccsal. Hogy mennyit emel meg a világ legerősebb pehelysúlyúja? Elés sokat: Lung a lökés során harmadik fogásával nem kevesebb mint 170 kilót mozgatott meg.

És megvan a nap tiszteletbeli olimpiai bajnoka is: a német tornász Andreas Toba ugyanis

csapattársait segítve térdszalag-szakadással kínlódva mutatta be lógyakorlatát, hogy a németek bejuthassanak a döntőbe.

Koszovó vajon mi?

Közben tovább tart az olimpia nemzeti jellegének fellazulása: az ifj. Knézy Jenő által negligált szíriai menekült úszó után most egy ENSZ-tagsággal sem rendelkező ország/etnikum/autonóm terület (ahogy tetszik) versenyzője zsebelt be egy olimpiai aranyérmet. A koszovói női dzsúdóklasszis, Majlinda Kelmendi az 52 kilósak között bizonyult a legjobbnak, méghozzá elképesztően izgalmas versenyzéssel, melybe minden belefért a 25 másodperces ippontól a kevesebb intéssel kiszenvedett győzelemig. A szerbek közben kiadták az iránymutatást: sportolóiknak nem szabad érintkezniük a koszovóiakkal, nehogy valaki véletlenül azt gondolhassa, hogy ők elismerik az 1999 óta de facto autonóm területet.

Közben az olimpián is tart a két úszónagyhatalom, Kína és Ausztrália hidegháborúja, de nem a világ egyik legparább válsággócában, a Dél-kínai-tengeren megtett karcsapások miatt, hanem azért, mert az aranyérmes Mackenzie Horton riválisát, a kínai Szun Jangot kerek perec lecsalózta (a kínait tényleg eltiltották pár éve dopping miatt), mire a hazafias kínai trollok annak rendje és módja szerint ellepték Twitter- és Instagram-oldalát a gyenge mémjeikkel.

Tovább tartott a brazil közönség amerikaiakkal szembeni haragszomrádja is, a zikaveszély miatti észak-amerikai fanyalgás miatt ezúttal a női strandröplabdázók kapták meg a „Zika! Zika!” zavaró bekiabálásokat a szerváknál.

Az olimpia balhésabbik oldalához hozzátartozik a hétvége brazilbűnözése is, amit mindig imád a sajtó, főleg, hogy ha az – mint most – pont a médiaközpontban történik. Belelőttek a riói olimpia lovas helyszínének sajtósátrába, eleinte még az is felmerült, hogy a lövészversenyen sikerült valakinek leadnia élete mellélövését, de aztán Raul Jungmann brazil védelmi miniszter azt állította, hogy egy bűnöző próbálhatta meg levadászni az őt figyelő rendőrségi drónt.

És már meg is vannak a videók, melyeket a reggeli kávé mellé megnézhet

Az olimpia miatt persze továbbra is óriási a buzz az amúgy kevéssé érdekes sportágak érdekesebb megmozdulásai iránt. Az egyik állandó kedvenc a horrorsérülés: a holland országúti kerékpáros Annemiek van Vleuten a mezőny éléről szaltózott ki, komoly porckorongsérülést szenvedve. Az is kiderült, hogy a szombati férfi országúti mezőnyversenyben elszenvedett balesetében Richie Porte ausztrál kerékpárosnak eltört a válla, és így kénytelen lesz kihagyni a jövő heti egyéni időfutamát.

De ugyanilyen emlékezetes volt az argentin kéziválogatott – meg nem adott – szabaddobás-gólja, ahol Federico Pizarro úgy vetődött el a sorfal mellett, mint Mads Mikkelsen hallgatag mészárosa a Valhalla Risingban.