Egy arany, egy ezüst, egy bronz a negyedik napon

Az olimpia negyedik napja

Index
2016.08.09. 12:29

Összefoglaló

Hosszú Katinka a kedvenc számában, 200 vegyesen is aranyérmet nyert, már a harmadikat
Kenderesi bronzérmet nyert 200 pillangón, Cseh a hetedik lett
Imre Géza ezüstérmes lett párbajtőrben
Kétszer is rálőttek az egyik médiabuszra, könnyű sérültek vannak
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 25 éves Fülöp-szigeteki súlyemelő, Hidilyn Diaz második lett súlycsoportjában, és ezzel két évtized után újra érmet szerzett az ázsiai országnak.

    A jutalom – amellett, hogy most az egész ország büszkesége a súlyemelő lány  nem maradhat el, és nem is akárki fogja átadni.

    A korábban nyolc súlycsoportban is világbajnoki címet szerző bokszoló és jelenleg kongresszusi képviselő Manny Pacquiao olyannyira büszke honfitársára, hogy a saját pénztárcájába is belenyúlhat, amikor a díjazásra kerül a sor.

    A visszavonult, de novemberben valószínűleg visszatérő bokszoló politikai teendői miatt nem tudott elutazni Rióba, de már a verseny előtt kihirdette, hogy az aranyéremért 10 millió Fülöp-szigeti peso (kb. 58 millió forint) jár a sportolóknak, míg az ezüstért 5 millió peso (kb. 29 millió forint).

    A bokszoló legutóbbi meccséért több mint 20 millió dollárt kapott, szóval lesz miből honorálnia Diaz teljesítményét. 

  • A kínai úszó 200 méter gyorson nyert aranyat, győzelme után pedig ki akarta dobni úszósapkáját a közönségnek, de ez elsőre nem jött össze, így a vízből kellett kihalásznia a sapit.

    Másodjára szerencsére sikerrel járt, az akció után már egy boldog néző feszített a sapkában. Az esetről videó is van, itt meg lehet nézni.

  • Az amerikai Kathryn Johnston fejelt össze csúnyán egy ausztrál játékossal, és még csak büntetést sem kapott, a rögbiben ez benne van. Már mindketten pihenhetnek, hiszen az olimpiai torna tegnap Ausztrália győzelmével véget ért.

    Durva ütközés az amerikai-ausztrál női rögbi mérkőzésen
  • Az amerikai úszó, Missy Franklin négy éve a londoni olimpián, mindössze 17 évesen hét olimpiai számából négy arany- és egy bronzéremmel zárt, és az idén sem indult esélytelenként. 

    Franklin a 200 méteres gyorsúszás elődöntőjében ezúttal nem villogott és utolsóként ért célba 1:57,56-os idővel, ami még a délutáni előfutamánál is gyengébb volt. A tizenhat elődöntős közül csak a tizenharmadik legjobb idő lett az övé, így nem jutott be a holnap hajnali döntőbe. 

  • Hazaküldték a holland szertornászt, Yuri van Geldert, mert megsértette a csapat szabályait, amikor az olimpiai faluból elment a városba inni. A világ- és Európa-bajnok sportolónak nem ez az első kihágása, 2009-ben kokainozásért tiltották el. Komoly érvágás ez a hollandoknak.

  • Az amerikai elnökválasztási kampányban az olimpia remek alkalom arra, hogy rengeteg mit sem sejtő nézővel választási reklámokat nézessünk. Ezt láthatóan Hillary Clinton kampánycsapata is így látja, ugyanis a demokrata elnökjelölt közel 14 millió dolláros tévéreklám-kampányba kezdett az olimpia idejére.

    Miért nem kampányol Trump az olimpián?

    Érdekes módon Donald Trump ezt a lehetőséget nem használja ki, egyelőre egyáltalán nem szállt versenybe Clintonnal, ami számos kérdést vet fel.

  • Az úszószámokat nézte meg tegnap az Oscar-díjas színész:

  • Az argentin golfozó, Emiliano Grillo golffelszerelése nem érkezett meg Rióba, így a csütörtökön kezdődő golfversenyen való indulása is veszélybe került. A világranglista 39. helyén álló golfozó kétségbeesésében még egy szavazást is indított, és rajongóit kérdezte, hogy vajon a világ melyik pontján keveredhetett el a csomag.

    Grillo fellélegezhet, ugyanis a felszerelése még épp időben megkerült, így indulhat a versenyen. Ígéri, többé soha nem engedi ki a kezei közül – legalábbis a következő repülőútig. 

  • Juan Martín Del Potro azok után, hogy 40 percet áll a liftben, 2-0-ra legyőzte a világelső és a torna egyik legnagyobb esélyeseként érkező Novak Djokovicsot. Del Potro tegnap újra pályára lépett, és három szettben (6:3, 1:6, 6:3) verte a portugál Joao Sousát, ezzel már a legjobb tizenhat között van, ahol Gilles Muller lesz az ellenfele, aki meglepetésre búcsúztatta a világranglista-kilencedik Jo-Wilfried Tsongát. 

    Párosban már nem megy annyira az argentin csapatnak: Del Potro és társa, Maximo Gonzalez nem tudott túljutni a második körön, ahol Rafael Nadal és Marc Lopez bizonyult jobbnak három szettben (6-3, 5-7, 6-2). A spanyoloknak a negyeddöntőben az osztrák Olivier Marach–Alexander Peya párossal kell szembenézniük. 

  • A zimbabwei női futballválogatott csapatkapitánya, Felistas Muzongondi korábban takarítónőként dolgozott, a brazíliai játékok előtt pedig irodai munkás volt egy cukorgyárban. A 30 éves csatár rendkívül büszke a riói részvételre, szerinte ezzel megmutatták, a nők is elérhetnek komoly sikereket a délkelet-afrikai országban, melynek férfi csapata még sosem szerepelt olimpián.

    A zimbabweiek az edzőtáborokban 20 dollárt (kb. 5600 forint) kapnak naponta, egy mérkőzésért pedig 50 dollár (kb. 14 ezer forint) a jutalmuk, így valamennyiüknek dolgoznia kell a sport mellett. 

    A női válogatottnak a közelmúltig saját meze sem volt, a játékosok a férfi együttes leselejtezett mezeit, nadrágjait kapták meg, írja az MTI. Az olimpiai felkészítő edzőtábort egy egyetemen tartották, ahol kollégiumi szobákban aludtak. Rióban a zimbabweiek 6-1-re kikaptak Németországtól és 3-1-re Kanadától, kedden Ausztrália ellen lépnek pályára.

  • Az amerikaiak szupersztárja elfogadhatatlannak tartja, hogy a doppingvétségen kapott sportolókat visszaengedik a kompetitív sportba, szerinte ez ellenkezik a sport alapvető értékeivel. Phelps így fogalmazott:

    A sportnak tisztának, egyenlőnek kellene lennie, szerintem szomorú, hogy ma vannak olyan emberek, akik akár kétszer is megbuktak a teszten, és még mindig úszhatnak Rióban.

    Phelps nem az egyetlen, aki megszólalt az ügyben. Csapattársa, Lilly King szintén a napokban akadt ki, ő a 16 hónapig eltiltott Julija Jefimovának szólt be. Szerinte az orosz úszónőnek nem lenne szabad ott lennie Rióban. King még világosabbá tette véleményét, amikor a 100 méteres mellúszás döntője után azt nyilatkozta, hogy dopping nélkül is lehet nyerni. Az ausztrál Mack Horton szintén nem bírta ki, ő a kínai Szun Jang 2014-es eltiltását emlegette fel. 

  • Hosszú Katinka az éjjel megnyerte a 100 méteres hátúszást, és ezzel a 400 vegyes után megszerezte második olimpiai aranyérmét. Ezúttal szorosabbra sikerült a befutó, mint elsőre, edző/férje Shane Tusup nem is bírta idegekkel, és szinte felrobbant, amikor Katinka a célba csapott.

  • Bár hajnalban is kitettük, de ezt a videót bármennyiszer képes vagyok megnézni. Michael Phelps rájött a mindenség titkára:

  • A francia Enzo Lefort alighanem sporttörténelmet írt. A tőrözőnek a Peter Joppichhal vívott asszója közben kiesett a gatyájából az okostelefonja.

    Azóta mindenki azt találgatja, hogyan tudta a szűk vívógatyájába beletuszkolni, és hogy egyáltalán miért volt nála. Pokémon Gó-zni akart, vagy manipulálni a találatjelzőt?

  • „Szeretek szórakoztatni, mert ezért jönnek megnézni az emberek. Próbálok szórakoztató lenni, hogy különbözzek a többiektől, ez a személyiségem" – fogalmazta meg a hatszoros olimpiai bajnok a küldetését.

    Sikerült is neki minden idők egyik legjobb sajtótájékoztatóját összehoznia Dél-Amerika legnagyobb színházában, a Cidade das Artes-ban, ahol szambatáncosokkal együtt tekergette magát. 

    Nemcsak ez volt fura a sajtóeseményen, a BBC híre szerint egy norvég újságíró nem is kérdezte Boltot, hanem elrappelte neki, mennyire imádja.

    Rendes kérdésekre is válaszolt. Szerinte jó irányba halad az atlétika, van esélye a megtisztulásra. Arról is beszélt, hogy a 200 neki mindig stresszesebb, mint a 100, mert folyton arra törekszik, hogy 19 másodperc alá vigye a rekordját.

  • Szinte hihetetlen, hogy bár minden jegy elkelt az olimpia strandröplabda-mérkőzéseire, egy csomószor foghíjasak a lelátók, írja az MTI. A Copacabanán felépített, 12 ezer férőhelyes arénában négy meccset lehet egy belépővel megtekinteni, de a szurkolók általában csak a kedvenc párosukat nézik meg, utána szinte azonnal távoznak, ezért a televíziós közvetítésekben sok üres szék látható.

    Hétfőn telt ház volt, amikor az osztrák duó 2-1-re legyőzte a brazilok egyik párosát, a lefújás után azonban a nézők többsége elhagyta a lelátót, ezért a helyi műsorközlő bemondta, hogy aki maradt, üljön az alsó széksorokba - a látvány kedvéért.

    Szintén probléma, hogy néhány mérkőzés rendkívül későn kezdődik. A szombati versenynapon az egyik amerikai női duó mérkőzésén éjjel fél 1-kor - tehát tulajdonképpen már vasárnap - indult útjára a labda, ennek köszönhetően az Egyesült Államokban magas televíziós nézettséget produkált, de az üres fehér székek rosszul mutattak, állapította meg a távirati iroda.

  • Női vízilabdával, magyar idő szerint délután kettőkor! A bővebb programért kattintson.