Vilmos
21 °C
32 °C

Hosszú Katinka 1992 óta nem látott bravúrt ismételt meg hétfőn

09
2016.08.09. 07:24 Módosítva: 2016.08.09. 11:03
Az olimpia harmadik napja újabb aranyérmet hozott, ez már a harmadik az országnak, és második Hosszú Katinkának, aki ezúttal abban a számban is nyert, ami nem számít a legnagyobb erősségének. Az éremesélyes cselgáncsozó Ungvári Miklós nagyon közel jutott a bronzhoz, de végül kikapott a küzdelemben. A nap meglepetése Kenderesi Tamás volt, aki a 200 méteres pillangó előfutamában és elődöntőjében is a legjobb időket úszta, és kétszer is megverte Michael Phelpst.
 • Hosszú Katinka aranyérmes lett 100 háton
 • Egy órával később Hosszú döntőbe jutott 200 méter vegyesen
 • Szintén döntős Cseh László és Kenderesi Tamás a 200-as pillangón
 • A dzsúdós Ungvári Miklós kikapott a bronzmeccsén, ezzel ötödik
 • A sportlövő Sidi Péter ötödik olimpiáján ötödik lett
 • Megint döntetlent játszott a férfi vízilabda csapat

Magyar idő szerint kedden hajnali fél négykor Hosszú Katinka a 100 méteres hátúszás döntőjében újra aranyérmet szerzett Magyarországnak (1992 után fordult elő ismét, hogy egyéni versenyszámban egy magyar több aranyat is nyerjen, akkor is úszóknak jött ez az össze, Egerszeginek három, Darnyinak kettő).

Az úszás felénél erősen fészkelődtem a székemben, mert a klasszis csak hatodik helyen fordult, de akkor viszont hatalmas hajrát indított, és elsőként ért célba.

Vasárnap még azt mondta, hogy a 100 hát neki teljesen kiszámíthatatlannak tűnik, az elsőtől a nyolcadik helyig bármi várható, és valóban egy kicsit meglepettnek is tűnt, amikor a hajrá után az eredményjelzőre pillantott. A döntő futam után aztán azt nyilatkozta, hogy nem aggódott azon, hogy hányadik lesz, hanem volt elég magabiztossága ahhoz, hogy csak a kivitelezésre koncentráljon. Az pedig most az olimpiai aranyra volt jó.

Az őrületes erejét és fegyelmezettségét egy órával később újra megmutatta, a hát döntő után nem sokkal vízbe szállt, ekkor már legerősebb száma, a női 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében. Hosszú a 100 hátas arany után nem hajtotta magát szét, de még így is a második legjobb idővel lett döntős 200 vegyesen, egyedül a brit Siobhan-Marie O'Connor volt jobb nála.

Ebbe az elődöntőbe úgy mellékesen Hosszú olimpiai rekorddal jutott be. Előfutamában az első hossz után hat századdal lemaradva másodikként fordult, de a második után már egy másodperccel vezetett, és az előnyét végig növelve, 2:07.45-ös idővel állította be az új rekordot. Jakabos Zsuzsanna ugyanebben az előfutamban harmadik lett, az elődöntőben azonban neki nem sikerült a továbbjutás, a 10. legjobb idővel lemaradt a keddi döntőről.

A 200 méteres férfi pillangó előfutamai és elődöntői is a harmadik napon voltak. Kedd hajnali négykor Cseh László magabiztos hajrával, 1:55,18-as idővel nyerte az egyik elődöntőt. A másikban a hétfői nap úszó-meglepetése a 19 éves Kenderesi Tamás még nála is jobb időt úszott és a legjobb idővel, egyéni csúccsal jutott a döntőbe.

Kenderesi Tamás egy nap alatt kétszer is megverte Michael Phelps úszólegendát.

 Először az előfutamában, majd az elődöntőben is legyorsulta a saját példaképét.

A jóval korosabb Phelps ugyan az előfutamban bölcsen tartalékolta az erejét, nem úszott teljes erőbedobással, de még így is isteni élmény volt látni, ahogy Kenderesi előtte ért be a célba. Az elődöntőben viszont már Phelps nem tűnt annyira visszafogottnak, végig vezetett is, de az utolsó 50 méteren Kenderesi volt a gyorsabb. Erről már írtunk korábban, hogy papíron is gyorsabb ötvenekre képes Phelpsnél.

A fiatal magyar úszó az élete legjobb úszásának tartja az előfutamát. "Életem legjobbja, pedig nem éreztem annak. Nem így terveztem, de ha már ott volt mellettem Michael Phelps, gondoltam, miért ne verhetném meg most? Odaléptem, bejött” – mondta az Indexnek. Phelps egyébként akkora példaképe, hogy a nagy amerikai úszó egyik mondatát akarja magára tetováltatni.

A többi mai úszónknak viszont nem sikerült jól a hétfői nap, a 15 éves Késely Ajna (akinek valamiért következetesen Annának ejtik a nevét a magyar kommentátorok) és Verrasztó Evelin sem jutott 200 méteres gyorsúszásban az elődöntő mezőnyébe. Késely 25., Verrasztó 28. lett.

Az éremesélyes dzsúdósoknak nem sikerült

Mindkét ma küzdő és éremesélyesnek tartott cselgáncsozónk, az 57 kg-os nők között versenyző Karakas Hedvig és a 73 kg-osok között küzdő Ungvári Miklós is keményen menetelt előre az elején, első meccsüket mindketten a négy közé jutásért vívott küzdelemben veszítették el.

Pedig tényleg jól indult a szekér, Karakasnak a 32 között mindössze 53 másodperc kellett az ipponhoz Nurjavova nevű türkmén ellenfele ellen, de aztán a brazil Rafaela Silvától kikapott a nyolc között. Silva aztán a súlycsoport és egyben Brazília első aranyérmese lett.

Ungvári Miklós négy éve ezüstérmes volt az egyel kisebb, 66 kg-os súlycsoportban, most az ő menetelése is a nyolc között tört meg, így Karakashoz hasonlóan ő is a vigaszágon folytatta. A második meccsén a mestere olyan szinten ordítozott neki, hogy a bírók elküldték a tatami mellől, és a további meccseit csak a lelátón követhette végig.

A vigaszág viszont sajnos esetükben nem nyújtott valódi vigaszt, Karakas végül a hetedik helyen zárt csoportjában, Ungvári pedig ugyan eljutott a bronzmeccsig, de ott belga ellenfele éppen Ungvári igazi erősségében, a földharcban karfeszítéses ipponnal a mérkőzés kezdete után valamivel több mint egy perccel legyőzte.

Ötödik a sportlövő

A magyar sportlövészet elmúlt másfél évtizedének kiemelkedő figurája, a 37 éves Sidi Péter 5. lett a férfi légpuskások között. A hatodik lövésig vezetett – rögtön az első kör után az élre állt – , utána rontott egyet, a következő lövése sem volt pontos, így a hetedik helyen találta magát, és mivel a nyolcadik a nyolcadik kör utána kiesik, éppen csak versenyben maradhatott. Az új szabály lényege: 8 lövés után egy, a legkevesebb kört elérő kiesik, újabb két lövés után megint búcsúzik valaki, és így tovább, amíg el nem jutnak az utolsó párharcig. Régebben tízet vagy húszat lőttek a döntőben, és utána alakult ki a sorrend. Így azonban valamelyest izgalmasabb lett a sportág, olykor drámai a csata, hiszen eleve tizedek döntenek.

„Az új szabályokkal lebonyolított döntővel, vagyis hogy az alapszakasz eredményét eltörlik, a sportág egy nagy szerencsejáték lett. Azzal a hasonlattal szoktam ezt érzékeltetni, hogy ha a síkfutásban 50 méter után elkaszálják Usain Boltot, lehet, hogy sohasem nyert volna semmit. Elveszik ugyanis a lövőktől a javítás lehetőségét" – mondta a verseny után Sidi, akinek az eddigi legjobb olimpiai eredménye két 6. hely volt.

Érezte, hogy jól áll hat sorozat után, de még nagyobb nyomást nem okozott neki, hogy az élen volt. „A hiba mindig benne van, persze, hogy rosszkor jött. Utána már csak azzal tudtam foglalkozni, hogy rendezzem a gondolataimat. És hogy kihozzam a maximumot ebből a fináléból. Ötödik hely lett belőle. Van még két számom, megpróbálom megszerezni az érmet, amit ma nem sikerült” - értékelt.

A szám másik magyar indulója, az ifjúsági olimpiai bajnok Péni István nem jutott be a döntőbe, 13. lett – de ha minden jól megy, még hosszú pályafutás van a Sidinél 19 évvel fiatalabb lövész előtt. Sidinek ez az ötödik olimpiája, de ebben a sportágban az sem ritka, hogy valaki nyolcon is indul. Az aranyérmet most az olasz Niccolo Campriani szerezte meg.

És akkor itt egy totál szubjektív szurkolást engedjenek meg: egyetlen versenyzőt ismerek ugyanis személyesen a magyar indulók közül, Tobai-Sike Renáta sportlövővel együtt voltunk gyerekek egy kőbányai lakótelepen. Kedden női pisztolyban versenyez, úgyhogy ezúton is: Hajrá, Reni!

Nem sikerült nyerniük a pólósoknak

„Tegnapelőtt még örültünk a döntetlennek, ma már nem örülünk neki, ez egy jó nagy pofon volt” – így kommentálta Benedek Tibor, a férfi vízilabdacsapat edzője az ausztrálokkal vívott feszült küzdelmet követő 9-9-es végeredményt.

Az ausztrálok rendkívül szoros emberfogással védekeztek, ezért a magyar játékosok viszonylag lassan tudtak felúszni, így a támadásokra rövidebbek idejük maradt, Benedek Tibor érzékelhetően csalódottan többek között ezzel magyarázta, hogy csak a döntetlenre futotta az ausztrálok ellen, akiknél elvileg jobbnak számít a magyar csapat.

A meccsen végig egy-két gólos különbség volt csupán a két csapat között, és egyébként ez a szoros és kiegyenlített játék nemcsak ezt a meccset, hanem az egész mezőnyt jellemzi. Ez volt a tizedik mérkőzés a férfi vízilabdában, és eddig egyik meccsen sem volt háromnál nagyobb gólkülönbség. Nagy riválisainkkal, a szerbekkel két napja szintén döntetlent játszottunk, és ők is második meccsükön is döntetlent játszottak, ezúttal a görögök ellen, szintén 9-9-re.

16 között az utolsó bokszolónk

Az ökölvívó Harcsa Zoltán megosztott pontozással verte a türkmén Arszlanbek Acsilovot, és bejutott a legjobb 16 közé a 75 kg-os súlycsoportban. Nem volt egyszerű, Harcsa egyszer – ha nem is ütéstől – a padlóra is került, de végül is jól használta ki magasságbeli fölényét. A menetek végét rendre biztosan hozta, illetve a harmadik menetben látványosan tiszta találatokra is képes volt, ahogy ellenfele elfáradt. „Szoros meccset vívott Zoli. Az első menet rendben volt, de a másodikban volt egy törés a bunyójában, a meccs végére azonban szépen összeszedte magát még úgy is, hogy idegileg egy kicsit elfáradt" – értékelt az MTI-nek Kovács László szövetségi kapitány. „Kezdésnek nem volt ez rossz, az viszont egyértelmű, hogy a pénteki folytatásban a kubai ellen ez kevés lesz. Ki kell javítanunk egy-két dolgot, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy akkor már jobban fog bokszolni. Készülünk, dolgozunk tovább.”

Vívás, vitorla, szörf

 • A 21 éves Márton Anna kardozónk nyolcaddöntője félidejében még 8:5-re vezetett a még nála is fiatalabb francia ellenfele ellen, de végül aztán 11-8-ra kikapott. Azt mondta, hogy egyszerűen megrettent a nagy verseny súlyától, megijesztette a zaj, az is, hogy meglátta magát az óriási riói kivetítőkön. Nem tudta kizárni a nyomasztó körülményeket, és nagyon elbizonytalanodott az asszó második szakaszában.
 • Vadnai Benjámin 27. helyen áll a Laser Standard hajóosztály vitorlásverseny 46 fős mezőnyében, Érdi Mária Laser Radialban pedig a 24.
 • A veteránnak számító, a hatodik olimpiáján induló szörfös Gádorfalvi Áron összesítésben jelenleg a harmincadik. A nők hasonló számában az újonc Cholnoky Sára jobban szerepelt ő a 20. helyről várhatja a folytatást.

Ezek az izgiségek voltak még a harmadik napon

 • Ibtihaj Muhammad lett az első amerikai sportoló, aki a hithű muszlim nők hagyományos fejkendőjét, hidzsábot viselve versenyzett. Ez az ESPN értékelése szerint úgy is történelmi dolog, hogy Muhammad kardvívásban szerepelt, így konkrétan sportolás közben a kendőből semmi nem látszott. A világranglistán az olimpia előtt 8. amerikait a francia Cécilia Bender a legjobb 16 között verte ki.
 • „Rendben leszek” – üzente az intenzívről a holland Annemiek van Vleuten, aki vasárnap a női országúti mezőnyversenyt vezetve bukott kerékpárjával egy egészen ijesztőt. Három bordája megrepedt, agyrázkódást is szenvedett, de a Twitteren azt írta, az fáj legjobban, hogy „élete legjobb versenye” ért ilyen véget.
 • Lilly King azzal lett vasárnap az amerikai média kedvence, hogy a 100 méteres női mellúszás előfutamának végén figyelmeztető ujjmozdulattal üzent a megelőző futamgyőzelme után a medencéből diadallal kimutogató orosz Jelena Jefimovának, majd keményen oda is nyilatkozott, hogy ő majd megmutatja a „tiszták” nevében. A korábban 16 hónapra eltiltott, az orosz doppingbotrány egyik leggyakrabban emlegetett szereplőjének számító Jefimova a döntő előtt fújolást is kapott a lelátóról, King pedig megvető pillantásokat küldözgetett felé. A 19 éves amerikai helytállt szavaiért, 1:4,93-as olimpiai csúccsal győzött; Jefimova második lett. King szerint nem szabadna olimpiára engedni olyan sportolót, akit dopping miatt valaha eltiltottak.
 • Óceániai belharc lett az olimpiai programban először szereplő úgynevezett hetes rögbi női döntője: Ausztrália 24-17-re verte Új-Zélandot. (A 15 fős csapatokkal játszott verzió még 1920-ban és 1924-ben volt olimpiai szám.) A valaha volt brit birodalom országai léptek fel a bronzmeccsen is, ott Kanada 33-10-zel vitte az érmet Nagy-Britannia elől.
 • Az első negyedben nem pörgött igazán az amerikai férfi kosárcsapat, de aztán csak letolták Venezuelát 113-69-re. A legjobb dobó 20 ponttal Paul George volt.