Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Elképesztő dráma: 14-10-ről bukott el Imre Géza

2016-08-09T210938Z 671762220 RIOEC891MS1BU RTRMADP 3 OLYMPICS-RI
2016.08.09. 23:14 Módosítva: 2016-08-09 23:14:07
Egy találatra volt Imre Géza élete legnagyobb sikerétől, de nem tudta bevinni az utolsó találatot. A koreai Park négy találatot tüntetett el – a szombaton aranyat nyert Szász Emeséhez hasonlóan –, és megnyerte az olimpiát.

A párbajtőröző Imre Géza tavalyi világbajnoki címe után idén bejutott a riói olimpia döntőjébe, miután egész nap taktikus vívással versenyzett.

A negyedik helyen kiemelt 41 éves magyar elsőre a kolumbiai Rodriguezt verte (15-9), majd klubtársa, Boczkó Gábor került az útjába. Boczkóval az elmúlt több mint 10 év sikereit együtt érték el, lelkileg különösen nehéz volt neki ez az asszó, de csak 9 találatot kapott.

A nyolc között a kétszeres egyéni világbajnok Novosjolov várt rá, és amikor 1-3-ról megfordította a csörtét, onnan átvette az irányítást, és nem engedte ki a kezéből.

Az elődöntőben megismétlődött a tavalyi vb-döntő, amikor egy csellel vitte be az utolsó, győzelmet érő találatot. Most erre nem volt szükség, mert bár gyorsan eladott három találatnyi előnyt, 10-10 után kétszer tisztán talált, majd három együttessel befejezte a meccset.

A másik ágon a koreai Park érkezett a fináléba. Imre Géza őt is megverte tavalyi, vb-aranyig tartó nagy menetelésekor, igaz akkor a 32 között.

A koreai nagyon gyors volt egész nap, a svájci Max Heinzert például úgy verte, hogy mindössze négy tust kapott tőle. Az elődöntőben a másik svájci, Steffen is csak 9-szer találta el.

A döntőben az övé volt az első két tus negyven másodperc után. park utána megszúrta, a következő támadásait nem tudta végigvinni, háromszor egymás után mindketten találtak.

Park egy összecsapás után jól szabadította ki a fegyverét, és megszúrta. Imre viszont két csodás találattal ismét előnybe került. (7-5) Az első három perc végén 8-6 volt együttes találat után.

A koreai sebességét az első szakaszban Imre feltartó szúrásaival megfékezte, nem tudta és nem merte azokat a beugrásos támadásait megindítani, amik korábban sikerült hoztak neki.

Az egy perces szünet után a vállánál eltalálta a magyart a riválisa, egy újabb együttes után Park egyenlített. (9-9)

A soron következő találatokat Imre jegyezte, előbb guggolás után, majd egy vállszúrással.

Amikor pedig a koreai szorította le a pást végére, akkor is guggolásból találta el a hasán. A következő pontos szúrás is az övé, így a második három perc után már 13-9-re vezetett.

Hamarosan 14-10 lett, akkor azonban Imre váratlanul elbizonytalanodott, kiengedte a kezéből a meccset, sorra kapta a találatokat, nem érezte a távolságot, vagy épp pontatlan volt, nem tudott együttest szúrni, pedig az is elég lett volna élete legnagyobb sikeréhez.

Elveszíthetetlennek látszó meccs volt, de Park a végén megittasodott, és nem tudott hibázni.

 "Volt nálam egy kis blokk. Nagyon azt akartam csinálni, amit addig, aztán megpróbáltam mást is, hátha egy kicsit megzavarom vele, abból lett a 14. találat, de utána nem sikerült többször megcsinálnom. Jól váltott be, és a végén még szerencsém sem volt, mert elszúrtam a karja alatt valahol" - nyilatkozta az MTI-nek a döntő után.

Ami a nőknél nem sikerült az olasz Fiamingónak - Szász Emese akadályozta meg benne -, hogy a vb-arany után az olimpiait is begyűjtse, a magyarnak sem jött össze.

De hogy az elbukott döntő után nézzünk valami jót is. A párbajtőrözők 2004-ben egy arany és egy ezüstérmet szereztek az athéni olimpián, most ezt megismételték. És a csapatverseny még hátra van, újabb érmet lehet gyűjteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?