Jakabosban nincs méreg, mert Hosszú kipöckölte

2016.08.09. 20:32

Hosszú Katinka visszalépett a 200 pillangó előfutamától kedd déleután. Iron Lady ugyan a beceneve, de ez a példa azt mutatja, ő sincs teljesen vasból, mert a 200 vegyes sikerességét kockáztatta volna, ha bevállalja a döntő előtt, hogy a 200 pillangó elődöntőjében is ott legyen a rajtkövön.

Jakabos Zsuzsa
Jakabos Zsuzsa
Fotó: Huszti István

A helyzet pikantériája, hogy ezzel a lépéssel Jakabostól vette el azt a lehetőséget, hogy legerősebb számában döntős lehessen. Cserélni ugyanis már nem lehetett az utolsó pillanatban, a szabályok egyértelműen tiltják ezt. A nevezést még július közepén kell leadni. Jóllehet Jakabosnak is megvan a szintideje Szilágyi Liliána mellett, egy helyet nem használtunk fel.

„Nincs harag, nincs bennünk méreg. Katinka ésszerű döntést hozott. Egy kétszeres olimpiai bajnoknak pedig kijár a tisztelet. Inkább lehetőségként tekintünk erre a visszalépésre. A váltóban ugyanis még nagyobb erővel fog úszni Katinka, és ebben a váltóban ott lesz Zsu is” - mondta higgadtan és racionálisan a versenyző edzője, Petrov Iván, amikor az érzéseiről kérdeztem.

A 4x200-as női gyorsváltó idén Európa-bajnok lett, egy bombaformában lévő, és aznap kipihent Hosszúval akár még éremközelbe is érhetnek. 1952 óta nem volt olimpián érem.

Előbb persze a döntőbe kell bejutni. Szerdán a nyolcas pályán lesznek a mieink, középen, vagyis a legerősebbek a britek, amerikaiak, kínaiak.