Árpád
-2 °C
4 °C

Hosszú egy lépésre a legeredményesebb magyar olimpikontól

2016.08.10. 14:16

A vívó Gerevich Aladár a legsikeresebb magyar olimpikon, hat olimpián hét aranyat, egy ezüstöt és két bronzot nyert, ezzel pontosan annyi érme van, mint a tornász Keleti Ágnesnek, aki 1952-ben és 1956-ban, tehát két olimpia alatt hozott össze ugyanennyit.

Csakhogy Keleti Melbourne-ben négy aranyat nyert, ezt a teljesítményt pedig egyetlen magyar sportoló sem tudta megismételni.

Eddig.

Egerszegi Krisztina 1992-ben, Barcelonában három aranyat nyert: 100 háton, 200 háton és 400 vegyesen. Ebből a triplából Hosszú Katinkának Rióban már megvan kettő, és mivel 200 vegyesen is nyert – olimpiai rekorddal –, beérte Egerszegit.

Ha a hét második felében következő 200 háton bravúrral nyerne, akkor utolérné Keleti Ágnest is négy arannyal egyetlen olimpián.

Nem lesz könnyű. Idén ugyan Eb-győztes lett Londonban ebben a számban, de 2015-ben, a kazanyi világbajnokságon csak bronzérmes volt. Az ausztrál Emily Seebohm és az amerikai Missy Franklin előzték meg, Seebohm bő egy másodperccel.

A 200 hát előfutamai csütörtökön jönnek majd, addig még váltóban is úszik Hosszú, de mint azt a harmadik olimpiai aranya után is elmondta, az eddigi sikereknek köszönhetően innentől teljesen felszabadultan úszik, így bármire képes lehet. Ráadásul nincs már a 200 hát után következő, amire figyelnie kellene, ez lesz az utolsó száma.

Az biztos, hogy a három arannyal már ott van a 27 legeredményesebb magyar olimpikon között.

A 200 vegyesen szerzett arannyal pedig megelőzte az egy olimpián két aranyat nyerőket. Így a 2004-ben kettőt behúzó Janics Natasát, az 1992-ben és 1988-ban is duplázó Darnyi Tamást, illetve még két úszót, az 1908-ban kétszer nyerő Halmay Zoltánt és a legendás Hajós Alfrédot, aki 1896-ban lett kétszeres olimpiai bajnok.

Keleti Ágnes ma 95 éves, Izraelben él, nagy dolog lenne, ha láthatná, hogy valaki beállítja épp 60 éves olimpiai rekordját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?