Sokkoló, hogy mennyit fejlődött a torna ötven év alatt

K EPA20160804083
2016.08.10. 14:35

Ötven év persze nem csak a szertornában rengeteg idő, mégis egészen elképesztő, hogy az akkori és a mostani gyakorlatok között mekkora a különbség. Mintha nem ugyanazt a sportágat és nem is ugyanazok a lények űznék.

Ennek leglátványosabb és leggyorsabb demonstrálásához egyszerűen egymás mögé vágtunk egy-egy ugrást egy régi és a mostani olimpiáról. Más szerek se mutatnának más képet, de így a leggyorsabb.

A nőknél Věra Čáslavská gyakorlatát választottuk, aki az 1968-as mexikói olimpián ugrásban, talajon, felemás korláton és összetettben is aranyat megnyert, illetve az idei nagy esélyes, az amerikai Simone Biles ugrását, a most zajló olimpia selejtezőjéből.

Ugrások összehasonlítása - nők

A férfiaknál az 1964-es tokiói olimpia győztesének, a japán Jamasitának az ugrásáról találtunk felvételt, őt a riói selejtező második legjobb gyakorlatát bemutató kolumbiai, Tomás González gyakorlata követi.

Ugrások összehasonlítása - férfiak

Talán ha a nekifutások még úgy-ahogy hasonlók, egyébként a régiek már az új felugrásoknál összetörnék magukat. Ha pedig túlestünk az első döbbeneten, akkor lehet töprengeni, hogy miként lett az elegáns kézen átfordulásból tizenkét csavaros szaltó. Biztos sok oka van, de nem biztos, hogy mindről tudni szeretnénk.