Kicsit köpcös, kicsit lassú: etióp az olimpia új úszósztárja

2016.08.11. 03:03

A 100 m férfi gyorsúszásban induló etióp úszót, Robel Kiros Habtét igazságtalanság volna az új Moussambaninak nevezni – például, mert sokkal gyorsabb, mint az angolna –, mégis pillanatok alatt a net kedvence lett. 

Egyrészt, mert még így is feltűnően lassú, másrészt, mert végre valakinek olyan testalkata van, amivel azonosulni lehet. És csak szűk 18 másodperccel maradt el a legjobb 16 közé jutástól.

Robel Kiros Habte etióp úszó a világ kedvenc sportolója a 2016-os riói olimpián

„Valahogy máshogy szerettem volna szolgálni a hazámat, ezért választottam az úszást" – mondta. „Etiópiában mindenki, minden nap állandóan csak fut. Senki nem úszik. Én nem akartam futni, úszó akartam lenni. Nem számít, hogy hányadik helyen végeztem."

Ám könnyen lehet, hogy az idilli tündérmese a részvétel fontosságáról hamarosan lehangoló fordulatot vesz.

Habte ugyanis értelemszerűen nem a versenyeken nyújtott teljesítményével kvalifikálta magát Rióba, hanem a NOB-tól kapott szabadkártyával indul.

Amivel nyilván az ország legjobb úszójának kellene kijutnia az olimpiára, csakhogy azt nehéz volna elképzelni, hogy ne találtak volna nála alkalmasabb jelöltet széles Etiópiában. 

És valóban, a hirtelen jött hírnév árnyoldalaként egyre többen állítják különböző fórumokon, hogy Habte közel sem a legjobb úszó Etiópiában, csak a legszerencsésebb. Ugyanis az apja az úszószövetség elnöke. Aki jó szülőként valóra váltotta fia álmát, hogy ott lehessen egy olimpián.

Puff neki, ennyit az ártatlan, kedves történetekről.