16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Kulcsár Győző: Imre Géza veresége vezetői hiba, nem történhet meg

25
2016.08.11. 20:58

 Az olimpiai bajnok Szász Emese edzője, Kulcsár Győző komoly vezetői hibának nevezte Imre Géza vereségét a párbajtőrvívás Rio de Janeiró-i olimpiai döntőjében.

A versenyzőként négyszeres olimpiai bajnok vívó a Kossuth Rádiónak nyilatkozva csütörtökön úgy fogalmazott: katasztrófa, ahogyan Imre Géza elveszítette az aranyérmet, amely "ott volt a fogai között".

A 2015-ös világbajnok kedden 14-10-re vezetett a dél-koreai Park Szang Joung elleni fináléban, de végül 15-14-re kikapott.

Emlékeztetett rá, hogy Imre négy egyforma tust kapott egy percen belül, de szerinte a versenyzőt nem szabad bántani:

Ilyesmi előfordul, de ezt kintről látni lehet, és segíteni kell.

A 75 éves tréner elismerte, hogy a Magyar Vívó Szövetség vezetőivel "nem valami rózsás" a kapcsolata. "A dolgok nyolcvan százalékával nem értek egyet. Nagyobb a rend, jobbak a körülmények és az anyagi feltételek, de nem látom, hogy a szakembereknek szabad kezük van a szakmai irányításban. Ez nem az én világom" - mondta. Megemlítette, hogy a szövetség nem delegálta a Magyar Olimpiai Bizottságba, mert nem tartották alkalmasnak rá.

A Nemzet Sportolója októberben azt nyilatkozta, csak azért tevékenykedik még edzőként, mert a párbajtőröző Szász Emeséből is szeretne olimpiai bajnokot csinálni, ami szombaton sikerült is.

"Emese megváltozott, egyszerűen elkezdett úgy viselkedni, mint aki tényleg olimpiai bajnok akar lenni, és ennek mindent alárendelt, mindent zokszó nélkül megcsinált, amit mondtunk neki" - mesélte Kulcsár Győző. Elárulta: neki is változnia kellett, immár jobban meghallja, amit a tanítványa mond, többet enged nekik, igyekszik megérteni őt, sokkal kevésbé viselkedik mereven.

"Mindez tudatos volt, éreztem, hogy ez a helyes út. Látva, mennyire elszánt, alkalmanként azt csináltuk, amit ő kért" - tette hozzá.

Szász Emese szombati szerepléséről úgy vélekedett: még senkit nem látott ilyen attitűddel versenyezni. "Komoly volt, de jókedvű. Nevetett, mosolygott, viccelődtünk, vagyis nem azt a Szász Emesét láttam, aki Pekingben vívott. Ezen kívül kifogástalan fizikai állapotban van" - magyarázta az edző, aki elmesélte, hogy tanítványának a közelmúltban kisebb súlyfelesleggel, sérülésekkel és családi tragédiával is meg kellett küzdenie.

Kulcsár biztos benne, hogy Szász az esküvője és a gyermekvállalás után folytatja a pályafutását, és ott lesz a 2020-as tokiói olimpián. Ez motiválja az edzőt is, valamint az, hogy "mindhárom unokám vív, és nagyon ügyesek, vagyis van tennivalóm, nem vagyok hajlandó egész nap ülni és a tévét nézni."



  • Hírek
  • Hírek