Ilona
17 °C
32 °C

Még a sztárokat is majdnem kicsinálta a lovastusa pályája

000 E390N
2016.08.11. 12:20

Hétfőn tartották a lovastusa terepversenyét, amit a 65 résztvevő közül 17-en nem tudtak befejezni, és ahol mindössze hárman nem lépték át a kijelölt időlimitet. Vagyis túlságosan nehéz volt a pálya.

Az olimpiai játékok során a pályák nehézségének elvileg négycsillagosnak kell lennie, tehát a legnehezebbnek. A valóságban azonban ez inkább a „ pont jó  kategória: a világklasszis versenyzőknek elég nehéz, a kevésbé felkészülteknek pedig éppen teljesíthető. 

A terepversenyek során a lovasoknak többnyire szilárdan épített akadályokat kell átugratniuk (rudakat, sövényeket) nehéz terepen. Itt nem az a probléma, hogy valaki csúnyán leég egy rossz idővel, hanem a sérülésveszély:

Az olimpiai pályát Pierre Michelet tervezte, aki pont a technikailag nagyon nehéz pályadizájnjairól ismert. A mostani is kanyargós, dombos szakaszokból és nehéz ugratókból állt: öt ló elesett hétfőn, több pedig egyszerűen nem volt hajlandó ugrani vagy rosszul csinálták, ledobva magukról a lovasukat.

Ezen kívül hatalmas különbség volt a mezőnyben, hisz a világklasszisok mellett olyanok is részt vettek az eseményen, mint Camilla Kruger, akit 251. helyen rangsoroltak a világranglistán és még soha nem vett részt négycsillagos eseményen (ettől függetlenül nem volt rossz).

Ahogy a Wired írta, ha egy vizsgán csak 4 százalék kap ötöst, 28 százalék pedig egyből elhasal, nem biztos, hogy a tanulókkal van a gond...

A lovastusa aranyérmese a német Michael Jung lett, aki ezzel megvédte a 2012-es londoni aranyát. Az ezüstöt a francia Astier Nicolas, a bronzot pedig az ausztrál Christopher Burton szerezte meg. A csapatversenyt a franciák nyerték a németek és az ausztrálok előtt.