Rosszul nevezett a szövetség, mindkét férfi gyorsváltó eredményét törölték

2016.08.11. 14:15

Utólag kizárták mindkét férfi gyorsváltónkat a riói olimpián, ezzel az idejüket is törölték, mert a szövetség rossz összeállításban nevezte a csapatokat. Ezzel a 4x100-on úszott 3:15.21-es országos csúcs sem érvényes.

A szabályok szerint legalább az előfutamokban (vagy bármilyen számban) indítani kellett volna azokat a tartalékokat, akik a váltó miatt kerültek be a 36 fős úszócsapatba: Holló Balázst, Márton Richárdot, Gyárfás Bencét, Reményi Ármint és Pulai Vincét.

4x100-on az előfutamban Kozma Dominik, Bohus Richárd, Takács Krisztián és Holoda Péter úsztak, 4x200-on pedig Bernek Péter, Kis Gergő, Grátz Benjámin és Kozma Dominik kerültek a váltóba. Utóbbi 7:18.51-gyel az utolsó, tizenhatodik lett, előbbi a 12. helyen zárta volna az olimpiát, ha nincs a kizárás.

A kizárást kiszúró Magyar Idők megkérdezte a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnökét, Sós Csabát, aki szerint tisztában voltak a FINA szabályzatával, az is volt a terv, hogy a két selejtezőben szerephez jutnak a tartalékok, az viszont nem tudja, miért változott a koncepció. „Már csak azért is furcsállom a fiatalok mellőzését, mert azt az időt, amit a 4×200-as váltónk Kozmával, Kissel, Grátz-cal és Bernekkel teljesített, ők is simán megúszták volna” – mondta Sós a lapnak.

A MÚSZ csütörtöki közleménye szerint fellebbezést adtak be, mert szabályértelmezés miatt volt félreértés, szerintük ugyanis a szabály nem egyértelműsíti, hogy ez a kitétel az előfutamokra is vonatkozik, nemcsak a döntőre.