Szilágyi nem roppant meg, újra olimpiai döntőt vív

17
2016.08.11. 00:17

Az már biztos, a magyar vívósportnak legalább három érme lesz a riói olimpián. Párbajtőrben Szász Emese arany-, Imre Géza ezüstérmet szerzett, míg kardban Szilágyi Áron jutott be a döntőbe. Az aranyért vívhat 1:45-kor. Az amerikai Daryl Homer lesz az ellenfele, akit többször legyőzött már.

Szilágyi 15-12-re nyerte az elődöntő a dél-koreai Kim Dzsonghvan ellen. Szilágyi jól kezdett, annak ellenére, hogy két nehéz és hosszú asszót vívott előtte. Gyorsan nagy előnybe került az olimpiai címvédő, 5-0-ra elhúzott. A koreai nem találta meg a ritmust ellene az első percekben.

Az öttusos előny azonban fogyni kezdett, de az asszó első részében nem kellett aggódni, 7-3-ra, majd 8-4-re is vezetett. A második részben is Szilágyi uralta az asszót, maradt a stabil négytusnyi előny.

Ezután kisebb hullámvölgybe került, az koreai egymás után vitte be a találatokat, persze, ahogy a korábbi asszókon itt is követhetetlen ítéletek követték egymást. Szilágyi is sokat idegeskedett, a csúszós páston sem mozgott magabiztosan, a bokája is aláfordult. Kim egyre közelebb jött, 13-12-re is volt az állás, de a magyar vívó higgadt tudott maradni, elviselte az óriási lelki nyomást, és bevitte a két szükséges találatot.

„Olyan rutinos ellenféllel szemben, mint a dél-koreai Kim Dzsunghvan, nehéz végig vezetve, dominálva nyerni. Nem is sikerült. A végére különösen elkapta a fonalat, meglepőt húzott. De készültünk rá, illetve arra, ha a támadást nem tudom első szándékra bevinni, akkor azonnal ismételjem meg az akciót. Nem nyugtatni kellett, hanem arra figyelmeztetni, hogy minden tusra ugyanúgy koncentráljak, Decsi András ezt mindig nagyon jól átadta nekem, amikor kinéztem rá" – mondta az M4-nak a magyar vívó. 

Utoljára 1988-ban volt címvédés férfi kardban, a francia Jean-François Lamour lett egymás után kétszer bajnok. Szilágyinak is sikerülhet, aki a megnyitóünnepségen a magyar csapat zászlóvivője volt. Sokszor felhozzák, aki a zászlót vitte az eddigi olimpiákon, az sosem lett olimpiai bajnok. Ezt a sorozatot törheti most meg Szilágyi.

A magyar kard történetében is van két duplázó bajnok, Fuchs Jenő 1904-ben és 1908-ban, Kárpáti Rudolf 1956-ban és 1960-ban is egyéni aranyérmes lett.