Döbbenetes döntő az asztalitenisz férfi egyéniben

2016-08-12T012902Z 1801940832 RIOEC8C044CK1 RTRMADP 3 OLYMPICS-R
2016.08.12. 03:58

Túl nagy meglepetésnek nem mondható, hogy a férfi egyéni asztalitenisz-döntőbe a két kínai, a világranglistát magasan vezető Ma Lung (Ma Long) és az olimpiai címvédő, az ITTF-ranglistán negyedik Csang Csike (Zhang Jike) jutott be (természetesen a ranglista második és harmadik is kínai). Mindketten 28 évesek, tudásuk csúcsán, ennél jobb döntőt kívánni sem lehetett.

Az ITTF előzetes esélylatolgatása azt mutatta, hogy a riói férfiverseny topjátékosai döntően Ma-t tekintik a nagy esélyesnek, meglepő módon még Csang is azt mondta, hogy nem tudja, de igen, talán Ma a favorit.

Who will be the @rio2016 male #TableTennis Olympic champion?

ITTF World (@ittfworld) által közzétett videó,

Mindketten hihetetlenül technikás és gyors, valamint félelmetesen agresszív, támadó felfogású játékosok, néhány korábbi nagy meccsüket tényleg csak szájtátva lehet bámulni a Youtube-on. Ma a szavakkal tényleg nehezen leírható, félelmetes erejű és dinamikájú tenyeres pörgetéseiről híres: ha egyszer egyet jól meg tud ütni, azt a játékot már nemigen veszíti el. Csang talán lehelletnyit még gyorsabb, mint Ma, de lehet, hogy csak a reflexei káprázatosak: egy ilyen amatőr pingpongos, mint én, néha csak a lassításban érti meg, hogy pontosan mit csinált. És az ő fonákját tartják a világon a legjobbnak. Nem véletlen, hogy kettejük között szinte mindig a hetedik szett dönt.

Asztaliteniszben annyira nagy az ázsiai, és főleg a kínai dominancia, hogy valójában egy-egy Világkupát, vagy a nagy, nyílt pénzdíjas versenyeket, ahol nincs vagy kévésbé van korlátozva az országonként indulók száma, nehezebb megnyerni, mint az olimpiát, ahol egyéniben országonként csak két sportoló nevezhető. Olimpia viszont persze csak négyévente van, és a presztízse semmihez sem fogható.

Ma kezdett szerválni, ám Csang könnyen elvette mindkettőt, majd ugyanez megismétlődött pepitában (2-2). A labdamenetek rövidek voltak, mindketten igyekeztek dominálni és nyerőt ütni, ezért sokat kockáztattak, de sokat hibáztak is, a játék nem volt túl látványos. Ma-nak jobban ment, 8-4-re vezetett, de Csang pillanatai következtek, és kiegyenlített (8-8), majd egy-egy ide-oda után 10-10 volt az állás. Folytatódtak a hibák, a zaklatott, ideges játék, aztán 11-11-nél Csang egy egész fantasztikus fonák szervafogadást mutatott, amit Ma is csak csak tátott szájjal nézett. Amikor viszont Csang ismételni próbált, nem jött be, és végül Ma 14-12-re hozta az első játszmát.

A második szettre rengeteget javult a játék képe, 2-2-nél például egy egészen hihetetlenül szép labdamenetet nyert Ma. Kezdtek bejönni a nagy pörgetései, és 6-2-re elhúzott. Itt volt egy olyan ritka pillanat, amikor még az elképesztő tempó mellett is lehetett látni, hogy Ma egy másodperc törtrészéig gondolkodott, hogy elinduljon-e Csang labdájáért. Elindult, egy hihetetlen mozdulattal épp elérte és az asztal legszélére tette. Aztán kettővel később elveszítette a játékot, de a fölénye mégis ekkor tűnt először egyértelműnek (7-4). Csang 10-4-nél nyert megint labdamenetet, de esélye se volt visszajönni (11-5).

A harmadik szett eleje meghozta az ezen a szinten, és ilyen kölcsönös agresszív támadójáték mellett már igazán hosszúnak számító labdameneteket. Aztán a játszma közepén megint Ma indult meg, 5-2 után 8-4-re ment, és a dolog kezdett csúnyán kinézni Csangnak. Ezt ő is érezhette, egy bámulatos, ide-oda pörgetéseket hozó játék következett, de azt is Ma nyerte, majd még könnyen kettőt (11-4), így összesítésben már 3-0-ra vezetett.

Felmerült, amire a meccs előtt azért senki se gondolt volna, hogy Csang az olimpiai döntőben még játszmát sem tud nyerni legnagyobb riválisa ellen. A közvetítés közben épp nem ment az adatbázis, de meg lennék lepve, ha lett volna valaha ilyen meccsük nagy, nemzetközi tornán.

Ma 3-0-ra a negyedik szettben is elhúzott, amikor Csang időt kért magának (a kínai csapatkapitány értelemszeren nem segíthetett neki), hogy helyre tegye a dolgokat. Fel is jött 3-2-re, de aztán beindult Ma is (5-2). Csang fonák blokkolásokkal próbálkozott, de egymás után kettő sem jött be, és Ma már 8-3-ra ment. Aztán rontott egyet, de még valahogy ekkor is látszott a mozdulatán, hogy ezt a meccset fejben már megnyerte. Sőt, nem csak fejben, mert Ma félelmetes játékkal 11-4-re hozta az utolsó játszmát (4-0). Hihetetlenül simán és könnyen, 37 perc alatt nyert és lett olimpiai bajnok.

2016-08-12T015540Z 1592267683 RIOEC8C05CQQP RTRMADP 3 OLYMPICS-R
Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Bár Csang sokat hibázott, nem az történt, hogy összeomlott fejben. Ezen az estén a pár éve még rapszodikus természetéről is ismert Ma Lung a második játszmától kezdve élete formájában játszott. Olyan fordulatszámon pörgött, minden szempontból annyira lehengerlő volt és mindvégig annyira érezni lehetett rajta, hogy el sem tud képzelni más forgatókönyvet a győzelmen kívül, hogy Csang Csike egyszerűen képtelen volt fogást találni rajta. Miközben együtt emelték fel a kínai zászlót, Csang arcán még mindig látszott, hogy maga sem hiszi el, ami történt.

A bronzérmes a japán Mizutani lett, a 40 (!) éves fehérorosz Samsonovot győzte le.