Megtiltották az egyiptominak, hogy izraelivel dzsúdózzon. Vállalta, veszélybe került

2016.08.12. 16:15 Módosítva: 2016.08.12. 16:15

Nehéz helyzetbe került egy egyiptomi dzsúdós, a +100 kilogrammban induló Iszlam El Sehabi. A közösségi média különböző csatornáin kapott életveszélyes fenyegetéseket, ha tatamira lép az izraeliek sportolója, Or Sasson ellen.

Tatamira lépett, és ki is esett.

Az amúgy szélsőséges, főleg Izrael-ellenes nézeteiről is ismert El Sahabit arra akarták rávenni, követői, hogy ne meccseljen Sasson ellen. Az egyik ilyen azt írta: „Ha veszítesz, szégyent hozol az egész nemzetre, belegondoltál, mi lesz, ha kikapsz? Ha nyersz, akkor sem kapsz ezzel semmit, hogy tudsz együttműködni egy gyilkos nemzettel?"

A hozzászólók még azzal is megfenyegették, hogy akár az egyiptomi állampolgárságát is elveszítheti, ha nem úgy cselekszik, ahogy azt elvárják tőle a drukkerek.

Állítólag az izraeli sportminiszter is megszólalt az ügyben és figyelmeztette Egyiptomot, hogy tartsa tiszteletben az olimpia szellemét, a NOB-ot meg azért, hogy ne engedje a politikát beszivárogni a sportba.

A meccset aztán mégis lejátszották, Sasson egy ipponnal verte az akciót sem nagyon inditó El Sehabyt, akinek most már komolyan aggódni kell a testi épsége miatt. Egyiptomban sem sokat viccelnek az ilyen fenyegetésekkel

Hasonló jellegű atrocitás már több is történt Rióban. Augusztus 5-én a libanoni küldöttség egyik vezetője nem engedte felszállni a buszra az izraeli csapat egy részét a megnyitó ünnepség után. Két nappal később a szaúdi judoka, Dzsoud Fahmi gyanús körülmények között visszalépett mauritiusi - könnyen verhető - ellenfelével szemben, mert utána egy izraeli következett volna.