Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A nyugdíjból jött vissza, csodát tett

GettyImages-589032700
2016.08.13. 17:57

Egyetlen századmásodperccel ugyan, de Anthony Ervin nyerte az 50 méteres gyorsúszást Rióban 21,40-es idővel, ezzel a 35 éves amerikai lett minden idők legidősebb úszója, aki egyéniben olimpiai bajnok lett. A nála jó négy évvel fiatalabb Michael Phelpstől vette el a rekordot, nem kis különbséggel lett tehát korelnök.

Ervinnek ez volt a harmadik olimpiai aranya, a második, amit egyéniben nyert. Az előző viszont nagyon rég volt, még 2000-ben, Sydneyben, amikor 19 éves volt.

Rá 2 évvel vissza is vonult, még diploma előtt otthagyta az egyetemet és egy rockbandában zenélt, depresszióval küzdött, és öngyilkossági kísérlete is volt. Bevett egy dobozni nyugtatót, amit a Tourette's-szindrómájára kapott, de amikor másnap felébredt és rádöbbent, hogy még magát sem tudta megölni, új életet próbált kezdeni.

Ez igazán csak 2008-ban sikerült, amikor állást kapott egy úszóiskolában, ekkor kezdett újra úszni ő maga is, de igazán csak a 2012-es londoni olimpiára készült, ahol ötödik lett 50 méteren.

Rióba az amerikai úszócsapat legidősebb tagjaként, korábbi érmei nélkül érkezett (az 50 gyorson nyert arany mellett a 4x100-as gyorsváltó tagjaként szerzett még egy ezüstöt Sidneyben). Az aranyat elárverezte az UNICEF cunami-alap javára 17 ezer dollárért, az ezüstöt pedig elvesztette a 2002-08 közötti időszakban.

Hogy a második aranyát, amit rekordidősen, minimális, 1 százados különbséggel nyert, megőrzi-e, csak ő tudja. Mindenesetre Rióból két aranyat is hazavisz, a 4x100-as gyorsváltóval is nyert egyet, ha tehát újra jótékonykodni támad kedve, lesz miből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?