Elutasították Hosszú Katinka doppingrágalmazós keresetét

2016.08.13. 18:29

Első fokon elutasították az Egyesült Államokban Hosszú Katinka bírósági keresetét, amelyet rágalmazás miatt indított egy őt doppingolással vádoló úszó szaklap, illetve annak újságírója ellen. Az ügyben eljáró arizonai szövetségi kerületi bíróság ugyanis úgy ítélte meg, hogy a Hosszú által nehezményezett cikk véleménynek minősül, és így az amerikai alkotmány sajtó- és véleményszabadságot garantáló első kiegészítésének védelme alá esik. 

Hosszú még tavaly novemberben perelte be az őt doppingolással vádoló Casey Barrett újságírót, illetve a Swimming World Magazine kiadóját. Barnett a Swimming Worldben megjelent cikkében egyenesen a hírhedt NDK-s úszókhoz hasonlította Hosszú Katinkát. Azt írta, sok a gyanús dolog a magyar úszó teljesítménye körül, különösen azt tartott feltűnőnek, hogy senki sem képes folyamatosan olyan magas szinten regenerálódni, mint Hosszú, még Michael Phelps vagy Katie Ledecky sem. 

Ez utóbbival persze az olimpia után lehetne vitatkozni, hiszen Ledecky és Phelps is elképesztő teljesítményt nyújtott, mindketten négy aranyat és egy ezüstöt szereztek. Ledecky pedig 400 és 800 gyorson is brutálisan leiskolázta a mezőnyt, mindkét számban két másodpercet vert a világcsúcsra, amit ráadásul a játékok előtt is ő tartott. Ezt néhány nap alatt tették, amihez elég jó regeneráció kellett.

Barrett emellett még azt emelte ki, hogy Phelps vagy Ledecky sem képes annyi számban folyamatosan kiemelkedő teljesítményt hozni, mint Hosszú. Azt is hangoztatta, hogy nincs egyedül véleményével, mindazonáltal elismerte, hogy nincs bizonyíték Hosszú doppingolására. 

A bíróság ez utóbbi miatt hosszú cikkelemzésében úgy ítélte meg, hogy Barrett nem tényeket, hanem saját véleményét közvetítette az írással, és ezt egyértelművé is tette az írásban. Márpedig ez a sajtószabadságot védelmező első kiegészítés hatálya alá esik, és ebben a formájában nem minősül rágalmazásnak. Másrészt a vádaskodás a bíróság szerint elég homályosan van megfogalmazva ahhoz, hogy ne következzen belőle tényállításként az, hogy Hosszú doppingolt, még ha nagyon erősen is sugallja ezt az írás.

Hosszú az első fokon született ítéletet megfellebbezheti, ez esetben a szövetségi fellebbviteli bíróságon folytatódhat az ügy.

A magyar úszónőt a riói olimpia kapcsán sem kerülték el az amerikai doppingvádak, bár Phelps vagy Ledecky teljesítményével kapcsolatban most sem merültek fel kérdőjelek az amerikai sajtóban. Annak hátteréről itt írtunk, hogy hogyan jöhetett össze Hosszú Katinka kitűnő úszása az olimpián, ahol három aranyat és egy ezüstöt nyert.