Béke, barátság és egy szelfie az olimpián

Index
2016.08.13. 12:27

Összefoglaló

Kővágó Zoltán döntőben vet diszkoszt
A nők 3. meccsén a bitang erős USA-val pólóznak
A finn dingis Berecz Zsombor egyre közelebb a dobogóhoz
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az indiai Dutee Chand az 50. idővel nem jutott tovább a női 100 méteres síkfutás pénteki selejtezőjéből. A 20 éves, szegény sorból származó atléta gyakorlatilag mindennemű támogatás nélkül lett hazája egyik legjobb futója. De hiperandrogenismust, azaz férfihormon-túlsúlyt állapítottak meg nála, így a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szabályzata szerint nem indulhatott volna női versenyeken.

    Chand a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely tavaly júliusban két évvel elhalasztotta a döntést a hiperandrogenismusról, így 36 év után ismét szerepelhetett indiai női sprinter az olimpián.

  • Az amerikai íjász, Brady Ellison Rióban bronzérmet nyert az egyéni-, és ezüstöt a csapatversenyen. Nem mellesleg pedig nagyon hasonlít Leonardo DiCaprióra:

     

  • Ryan Lochte szerint minden idők legeredményesebb olimpikonja, Michael Phelps versenyezni fog a 2020-as tokiói játékokon is. Bár Phelps pénteken ennek éppen az ellenkezőjét állította, de hát nem jár túl amerikai úszótársa eszén! Lochte az MTI szerint azt mondta, „négy éve bejelentette, az olimpia után visszavonul, és én voltam az egyetlen ember, aki azt mondta, hogy újra versenyezni fog. Úgy gondolom, hogy ezúttal is vissza fog térni."

    Phelps 31 éves, 22 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmével minden idők legeredményesebb olimpikonja.

  • Több hónapos szabadságot tervez a riói olimpia után a francia Teddy Riner, aki pénteken megvédte címét a cselgáncstorna +100 kilogrammos kategóriájában.

    „Szeretem gyűjteni az aranyérmeket, szeretem a kihívásokat, de most először is szabadságra megyek a következő hónapokban. Nem tudom, ott leszek-e 2020-ban Tokióban" - jelentette ki a 27 éves, "Teddy mackó" becenévre hallgató versenyző. Ő, bár nem mindig látszik rajta, de büszke magára, és belül nagyon örül az újabb olimpiai bajnoki címnek, írja az MTI.

  • Az Oscar-díjas színész, Matthew McConaughey egyre többet kerül képernyőre a riói olimpián és leginkább az úszómedencéknél. Legutóbb épp Michael Phelpsszel csinált egy közös képet, ami megmozgatta kicsit pár rajongó fantáziáját, hisz milyen izgalmas lenne, ha például McConaughey játszaná el Phelpst egy életrajzi filmben. Ennél persze sokkal valószínűbb, hogy az amerikai simán csak az úszó nagy rajongója:

  • Ebből a cikkünkből kiderül (a válasz: igen, vagyis csak részben)

  • Hiába, a szurkolók mindenre képesek. Persze a művésznek is jár a dicséret:

  • Minden idők messze legeredményesebb olimpikonja, Michael Phelps visszavonul a riói olimpia után és kész. Nem semmi, ami miatt megváltoztatná a döntését, ezt a pénteki sajtótájékoztatóján egyértelművé tette:

    24 éve vagyok a sportban. Mindenre képes voltam, amit valaha is a fejembe vettem. Boldog vagyok azzal, ahogy véget ér.

    Phelps 2012-ben, a londoni olimpia után egyszer már visszavonult, de visszatért, mert vissza akarta szerezni a 200 méter mellúszás trónját. A "küldetés sikerült", és már nincs benne még négy év. Ám még nincs vége a történetnek, hisz Phelps még szombaton versenyezni fog 4x100 vegyes váltón.

  • Ahogy 15 éve Kovács Kokó Istvánt, úgy a riói olimpián Harcsa Zoltán ütötték ki hatalmas balossal, és bár rengeteg kép készült annak idején arról, ahogy Kokó a hálónak vetve a hátát ül, és látszik, nem tudja, mi történik körülötte, ennek nem nagyon maradt nyoma, csak a videón.

  • Lee Eun-Ju dél-koreai tornász hamar a reflektorfényben találta magát, miután csinált egy közös szelfit az észak-koreai Hong Un-Jonggal. Az erről készült kép bejárta a világsajtót, több százezren osztották meg.

    A 17 éves Eun-Ju egy rádióinterjún elmondta, hogy ez abszolút spontán volt és meglepte, hogy ennyire felkapott lett a dolog. A kép egyébként könnyen az olimpia jelképe lehet, hisz Észak- és Dél-Korea viszonya nagyon feszült és ellenséges.

  • Szilágyi Áron az olimpia után elveszi a kedvesét, a korábban szintén vívó Szántó Beátát, bár a dátum még nem ismert, írja a Blikk. A pár négy éve van együtt, két éve együtt élnek, Beáta pedig Rióba is elkísérte Áront.

    A világklasszis magyar vívó London után Rióban is aranyérmet szerzett.

  • Pars Krisztián kalapácsvető 2012-ben aranyérmet szerzett a londoni olimpián. Akkor 80,59 méteres dobásra volt képes, most azonban azt nyilatkozta a Borsnak, hogy 76-77 méter lehet a maximum. 

    Az olimpiai bajnok sportoló lovaglóizmát májusban meg kellett műteni, emiatt messze van a csúcsformától. Pedig szerinte a doppingbotrány miatt gyengült a mezőny London óta, ha még két hetet edzhetett volna, a dobogó is elérhető lenne. 

    Krisztán augusztus 17-én, szerdán fog versenyezni a selejtezőkben, magyar idő szerint 14:40-kor. 

  • Nem sértődött meg Or Sasson izraeli cselgáncsozó, akivel ellenfele, az egyiptomi Iszlam el-Sehabi nem fogott kezet az olimpia pénteki versenynapján.

    "Nem számít, ami történt, mert profi vagyok, és csak a küzdelemre gondolok. Tudtam, van rá esély, hogy nem fog velem kezet, de egyebet nem tudok mondani, ez az ő döntése volt" - nyilatkozta Sasson.

    A testvére azt mondta, szerinte az ellenszenvet az egyiptomi nép és az egyiptomi rezsim szítja, "látszólag nem személyes indíttatásról van szó".

    A +100 kilogrammos kategóriában induló cselgáncsozók mérkőzését Sasson nyerte ipponnal, később pedig bronzérmet szerzett.

    (MTI)

  • Egy körülbelül 8-9 éve készült fotón látható a szombati, férfi 100 méteres pillangó első és második helyezettje. Akkor még minden idők legeredményesebb úszója, Michael Phelps sem gondolhatta, hogy ez a kissrác, Joseph Schooling valaha legyőzi. Pedíg szombaton eljött az igazság pillanata.

    Cps6iiuWAAAKEW5
    Fotó: Twitter
  • ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion)

    14.30-17.45 (9.30-12.45) - délelőtti program

    15.50-16.55 (10.50-11.55): férfi diszkoszvetés döntő (Kővágó Zoltán)

    16.45-17.41 (11.45-12.41): hétpróba, távolugrás (Zsivoczky-Farkas Györgyi, Krizsán Xénia)

    VASÁRNAP 1.00-4.05 (20.00-23.05) - esti program

    1.00-1.45 (20.00-20.45): hétpróba, gerelyhajítás, A csoport (Zsivoczky-Farkas?, Krizsán?)

    2.15-3.03 (21.15-22.03): hétpróba, gerelyhajítás, B csoport (Zsivoczky-Farkas?, Krizsán?)

    3.53-4.12 (22.53-23.12): hétpróba, 800 m (Zsivoczky-Farkas, Krizsán)

    EVEZÉS (Rodrigo de Freitas Lagúna)

    14.50 (9.50): férfi egypár C döntő (Pétervári-Molnár Bendegúz)

    TOLLASLABDA (Riocentro - 4-es Pavilon)

    21.40 (16.40): női egyes, csoportmérkőzés: Sárosi Laura-Michelle Li (kanadai)

    VITORLÁZÁS (Dicsőség Jachtkikötő)

    18.00-22.30 (13.00-17.30): férfi (Vadnai Benjámin) és női (Érdi Mária) Laser 9., 10. futam, Finndingi (Berecz Zsombor) 7., 8. futam

    VÍZILABDA (Maria Lenk Uszoda)

    női csoportmérkőzés, 3. forduló, B csoport:

    18.00 (13.00): Magyarország-Egyesült Államok

  • 35 évesen, nyugdíjból és depresszióból visszatérve írt történelmet

    Az amerikai Anthony Ervin 35 évesen lett (újra) az 50 méter gyors olimpiai bajnoka, 4 évvel öregebb, mint az eddigi rekorder Michael Phelps. De hogy miért adta el Sydney-ben szerzett aranyát? Ide kattintva megtudhatja.