Hekkerek nyomozták ki, hol bujkál az orosz doppingbotrányt kirobbantó Sztyepanova

2016.08.13. 21:36

A WADA, vagyis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szombati közlése szerint feltörték Julija Sztyepanova, az orosz doppingbotrányt férjével kirobbantó atléta fiókját a szervezetnél, így az elkövetők a holléti rendszerben szereplő adatokhoz is hozzájutottak.

Sztyaponováról eddig csak annyit lehetett tudni, hogy valahol Észak-Amerikában tartózkodik a doppingbotrány kirobbantása óta, aminek következtében a teljes orosz atlétikacsapatot eltiltották a riói olimpiáról – az egyedüliként, függetlenül induló Darija Klisinát is elmeszelték szombaton.

A futót 2013 februárjában kétéves eltiltással sújtották, mivel a doppingellenőrzésnél a biológiai útlevelében rögzítettektől eltérő adatokat kaptak. Eredményeit 2011 márciusáig visszamenőleg törölték, így a 2011-es fedettpályás Eb-n szerzett második helyét is.

Férje, Vitalij Sztyepanov az Orosz Antidopping Csoport munkatársa volt és 2014-ben nyilatkozott a német ARD közszolgálati tévéstábnak az Oroszországban, valamint az orosz atlétikában zajló szisztematikus doppingolásról. Ezt követően Sztyepanovék kisfiukkal 2014 decemberében Németországba költöztek, majd tavaly novemberben Kanadában kértek menekültstátust, írja az MTI.