Újabb GS-győztest legyőzve nyerte Mónica Puig Puerto Rico első olimpiai aranyát

2016.08.14. 03:46

Egy hihetetlenül izgalmas és látványos meccsen győzött 6:4, 4:6, 6:1-gyel a világranglista 34. helyezettje, Mónica Puig az Australian Open Grand Slam-bajnoka és Wimbledonban is döntős Angelique Kerber ellen. Puig hatalmas meglepetésre tudta megszerezni Puerto Rico első aranyérmét, út közben pedig három GS-bajnokot is le tudott győzni.

Puig még soha nem jutott negyeddöntőbe sem egyik Grand Slamen sem, ehhez képest rettentő higgadtan, de bátor játékkal teniszezte végig a döntőt, míg Kerbert sérülés is hátráltatta, de túlságosan is sokat hibázott fontos helyzetekben.

Az első szett elején brékelt a német, de vissza tudott jönni Puig, onnan pedig egymás után mentek tovább. Kerber a szettben maradásért adogatott, de hibázott, két bréklabdája volt a Puerto Ricó-inak, akinek egy hálón megpattanó labda is segített az első szett végén.

Kerbert ápolták a második szett előtt, utána viszont újult erővel tért vissza. Rögtön 0-40 lett Puig adogatásánál, és a német előnybe tudott kerülni. 4:3-ig tartotta az adogatását, de Puig nagyon akart, és sikerült is lehetőséghez jutnia. Két bréklabdája volt, a német pedig hatalmasat hibázott: egy felépített játék végén lendített röptével akarta befejezni, de a hálóba bombázta.

A következő gémben azonban hiába nyert nagyon látványos labdameneteket Puig, kettős hibával adott újabb bréklehetőséget a németnek. Kerber türelmes volt, végül bevágta a nyerőt a vonalra. Megint brékelőnyben már a szettért szerválhatott 5:4-nél. A második játszma végén mindketten elképesztő szögeket nyitottak, küzdelmes játékkal dőlt el a szett, amit végül behúzott a német.

Puig nagy lendülettel ment tovább a döntő szett elején is, rögtön el is vette a két játszma között megint ápolást kérő Kerber adogatását. Az agresszív játék és Kerber hibái ráadásul a német következő adogatásánál is meghozták a bréklabdát. Kerber rövidítést próbált meg, de a hálóban kötött ki a labdája, így duplabrékelőnybe került a Puerto Ricó-i. 5:0 után már Kerber adogatásánál is volt meccslabdája Puignak, de azt még nem tudta megcsinálni.

Érződött azért, hogy a Puerto Ricó-i milyen hatalmas győzelem kapujában szervált, Kerber pedig erre rá is feküdt, rögtön három bréklabdához jutott 5:1-nél. Akkor azonban Puig okosan húzott meg rövidítéseket, a harmadiknál pedig Kerber megint nagyot hibázott, egy lecsapást ütött a hálóba. Puig is meccslabdához jutott, de ezt még nem tudta kihasználni, aztán pedig kettős hibával juttatta hatodik bréklabdához Kerbert. Ezt is hárította, majd egy fonák nyerővel jöhetet a negyedik meccslabdája, a német pedig végül szélesre ütötte az utolsó pontot.

Puig nagyot menetelt, az Australian Open-bajnok Kerber előtt a harmadik körben legyőzte az idei Roland Garros-bajnok Garbiñe Muguruzát, és egy korábbi wimbledoni győztest, Petra Kvitovát búcsúztatott az elődöntőben. Puig 2014-ben nyert már egy tornát Strasbourgban, de ezen kívül egy idén januári Sydney-i döntő volt a legjobbja az olimpia előtt, nem véletlenül kerestek most rá a legtöbben a sportolók közül a Google-ön.

A 22 éves teniszező történelmet írt, ő szerezte Puerto Rico első aranyérmét olimpián.

Két ezüstjük és hét bronzuk volt Rio előtt. A szintén Puerto Ricó-i Gigi Fernández nyert már aranyérmet pont teniszben, női párosban 1992-ben és 1996-ban is, azonban ő hivatalosan az Egyesült Államok színeiben versenyzett. Puerto Rico 1948 óta saját csapattal is ott van az olimpiákon, azonban sportolóik eldönthetik, hogy Puerto Ricó-i, vagy pedig amerikai színekben indulnak.

„Az olimpia nem rólam szól, hanem Puerto Ricóról, és tudom, mennyire szeretnék ezt a győzelmet" – mondta a döntő előtt Puig, aki szerint túl sok rossz hír éri Puerto Ricót. A nehéz gazdasági helyzete miatt is fontos a helyieknek ez a győzelem: július elején a kormányzó bejelentette, hogy felfüggeszti adósságának törlesztését és megkezdi az adósságállomány átütemezését.