Hatalmas meccsen ütötte el Del Potro Nadalt az egyéni olimpiai döntőtől

2016.08.14. 00:35

A világelső Novak Djokovicsot is búcsúztató Juan-Martin Del Potro az olimpia egyik legizgalmasabb meccsén győzte le 5:7, 6:4, 7:6-ra a párosban már olimpiai bajnok Rafael Nadalt, ezzel ő lesz a vasárnapi fináléban Andy Murray ellenfele.

Rögtön az első szett elején elvette az argentin Nadal adogatását, de utána az egy nappal korábban a páros döntőjét Marc Lopezzel az oldalán megnyerő spanyol is felvette a ritmust. Mindketten hozták az adogatásaikat, de 2:3-nál a csuklósérülésből visszatérő Del Potro rögtön kettős hibával nyitott, majd túl sokat hibázott, így Nadal kiegyenlített. 6:5-nél egy rosszul eltalált tenyeres Del Potrótól, aztán egy nyerő Nadaltól és máris két brék-, egyben szettlabdához jutott a spanyol. Végül a hálóba küldött egy újabb tenyerest az argentin, Nadalé az első játszma 7:5-tel.

A második szett elején, 1:1-nél is bréklabdához jutott Del Potro, majd egy szép, egyenesbe elütött tenyeres nyerővel el is vette az argentin Nadal szerváját. Az első szettben vissza tudott jönni Nadal hasonló helyzetből, ezúttal azonban nagyon vigyázott az argentin a brékre. Biztos kézzel húzta be végül 6:4-re a második szettet, kiegyenlített a férfi elődöntőben.

A döntő szettben egymást váltották a nagy labdamenetek. Szép tenyeres kereszttel ütött nyerőt Del Potro, aztán Nadal rontott, bréklabdája volt az argentinnak. Aztán viszont egy második szerva után sem tudta letámadni a return-t Del Potro, Nadal egy nyerővel hárította a bréklabdát. Azonban Del Potro nem engedett a nyomásból, egy hosszú labdamenet végén újabb bréklabdához jutott, azonban ezt is hárította Nadal, és az öklét rázva fordította meg a gémet.

4:4-nél azonban jött egy rossz periódus Nadalnál, kétszer is hosszúra ütötte a labdát, aztán egy átemeléseis messzire szállt. Három bréklabdája volt Del Potrónak, egyet még egy hálón megpattanó labdával hárított Nadal, de utána megint kicsúszott a labdája, a challenge sem segített neki. Azonban Del Potro is hibákkal kezdte a saját adogatójátékát, 0-40 lett, pont mint a spanyol előző adogatójátékánál. Nadal egy szép elütéssel megcsinálta a bréket, visszajött. Az izgalmak azonban nem értek véget: ismételten három bréklabdája lett Del Potrónak, aki látványosan fejezte be a pontokat. Utána viszont ötször is rontott, Nadal megfordította a gémet. A tie breaket az előzőekhez képest nagyon simán, semmire harcolta ki Del Potro.

Az argentin rögtön minibrékkel indított, aztán hozta kétszer az adogatását. Utána viszont Nadal is nagyon koncentrált volt, szép pontokkal maradt ott Del Potro nyomában, 4-2-vel cseréltek térfelet. Egy újabb jó szerva jött Del Potrótól, aztán bombatenyeressel fejezte be a pontot. Nadal hozta a két saját szerváját, de aztán az argentin bevágott egy ászt, amivel két meccslabdához jutott. Nadal végül csak elütött mellette a hálónál, de hiába jött vissza, a spanyol a saját szervája mögött szélesre ütött egy tenyerest.

Del Potro boldogan terült el a pályán.

Nadal így a bronzéremért, Del Potro viszont a londoni bronz után most az aranyért játszik majd. Az ellenfele a másik elődöntőben a Kej Nisikorit 6:1, 6:4-gyel legyőző Andy Murray lesz.