Közép-Európa csak tiszteleghet a magyar teljesítménynek

000 EE5VP
2016.08.14. 10:02

Magyarország 5 arannyal, 3 ezüsttel és 3 bronzzal jelenleg a 10. helyén áll az országok összevetésében , ami óriási eredmény. Egy főre vetítve a 10 milliós Magyarország ennyi éremmel vezetné az éremtáblázatot.

Az imponáló helyezés annak fényében pedig különösen erős, ha összevetjük, hogyan állnak szomszédaink, illetve a térség. Nézzük, Közép-Európa hogyan teljesített eddig az olimpián!

Az összehasonlítást a négy évvel ezelőtt történtek felidézésével kezdjük. A londoni olimpián így teljesített Magyarország, illetve közép-európai térség

   Arany Ezüst Bronz
Magyarország 8 4 6
Ukrajna 6 4 8
Csehország 4 3 3
Horvátország 3 1 2
Románia 2 5 2
Lengyelország 2 2 6
Szerbia 1 1 2
Szlovénia 1 1 2
Szlovákia 0 1 3
Ausztria 0 0 0

Magyarország hagyományosan a térség legerősebb sportnemzete, de ami ennél talán sokkal meglepőbb, hogy például Ausztria mennyire nem az: négy éve egyetlen érmet sem nyert, és most sem állnak túl jól, legalábbis eddig még Rióban sem húzták fel egyszer sem az osztrák zászlót.

Pedig Ausztria a londoni sikertelenséget látva komoly szembenézésre készült, hiszen előtte csak 1964-ben fordult elő vele ilyen. Norbert Darabos akkori sportminiszter gyorsan leturistázta a saját sportolóikat, majd a sporttámogatási rendszer gyökeres átalakítására készült. 

A környező országok közül a horvátoknak van kettő, a szlovénoknak és a szlovákoknak egy-egy aranyuk, viszont a szerbeknek, ukránoknak és ahogy említettük, az osztrákoknak még egy sem.

Az olimpiai első nyolc napján annyi aranyat gyűjtöttünk, mint a szomszédok összesen.

Ausztriára visszatérve, ismét eluralkodik a pánikhangulat, már csak azért is, mert a riói projektet 20 millió euróval támogatta az állam, és a sportvezető Peter Schröcksnadel szerint könnyen lehet, hogy megint érem nélkül tér haza az osztrák küldöttség, amely 22 sportágban 71 sportolót küldött Brazíliába. Az eddigi éremesélyesek már elszálltak, vitorlázásban lehet még érmük. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az osztrákok igazi terepe a téli olimpia, az összesített éremtáblázaton csak Norvégia, Oroszország/Szovjetunió és az USA előzi meg őket, igaz, 2014-ben az említett országok mellett Kanadának, Hollandiának és Németországnak is több érme volt.)

Nincs még érme Szerbiának sem, holott négy csapatsportban is elindultak. Férfi vízilabdában éppen a magyarok legnagyobb riválisának számítanak, de cudarul kezdtek, a döntetlenjeik mellett még egy váratlan vereséget is elszenvedtek a házigazdától, ennek ellenére még ők a legnagyobb esélyesei az aranyéremnek.

Női és férfi kosárlabdában is éppen csak beférnek a negyeddöntőbe, az utolsó meccseken múlik a sorsuk. Lövészetben Londonban két érmük is volt, most a 7. helyen végzett az egyetlen döntősük. Úszásban egyetlen döntő sem jött össze és a két tenisz sztár,

Novak Djokovics és Ana Ivanovics első körös búcsúja Belgrádban is kiverte a biztosítékot.

A legutóbbi olimpián a magyar mögött az ukrán olimpiai csapat szerepelt a legjobban, hat aranyat, összesen 18 érmet nyertek. Most viszont még nincs aranyuk. 2004-ben 8 arany, 2008-ban 7 arany és 27 érem szerepelt a nevük mögött, Rióban eddig lövészetben, vívásban és tornában szereztek két ezüstöt és egy bronzot.

Pedig Ukrajnából is népes küldöttség érkezett Rióba. 203 sportolóval a legnépesebb csapatok között szerepelnek.

Ökölvívásban legutóbb két aranyuk volt, most már csak a női Tatyana Kob van versenyben. Kajak-kenuban Jurj Cseban címvédésre készül, és az ő K4-es 500-as csapatuk is elég erős Inna Oszipenko vezérletével, aki Peking nyert aranyat. Éremesélyes még a férfi összetettben második helyen végző kiváló tornász Oleh Vernyajev, aki még négy szerenkénti döntőben indul.

Eddig a horvátok lehetnek büszkék, lövészetben és evezésben is egy-egy aranyuk van. Horvátország történetének legeredményesebb olimpiája a londoni volt, és ezt most akár túl is szárnyalhatják. 87 sportoló vágott neki a riói küzdelmeknek, és bár kosárlabdában nem sok esélyük van, hogy eljutnak az elődöntőig, de női kézilabdában 1996-ban és 2004-ben is olimpiát nyertek. Igaz, a legutóbbi vb-n csak hatodikok lettek. Férfi vízilabdában ők a címvédők, és női diszkoszvetésben is egy horvát, Sandra Perkovic londoni bajnokként várja versenyét.

A riói olimpia jelenlegi éremtáblája

   Arany Ezüst Bronz
Magyarország 5 3 3
Horvátország 2 1 0
Románia 1 1 2
Szlovénia 1 1 1
Szlovákia 1 1 0
Lengyelország 1 1 2
Csehország 1 0 4
Ukrajna 0 3 1
Szerbia 0 0 0
Ausztria 0 0 0

Egy arany, egy ezüst, egy bronz. Így áll Szlovénia és Románia is jelenleg. Szlovénia kettőnél több aranyat még sosem nyert, azt is csak 2000-ben. Ahogy négy éve, most is dzsúdóban jött az arany, csak most Urska Zolnir helyett Tina Trstenjak nyert. Pars Krisztián korábbi nagy ellenfele Primoz Kozmus már nincs itt, a többiek pedig szerény reményekkel várják a folytatást. Igaz, ami igaz: férfi kézilabdacsapatuk akár dobogós is lehet.

Volt olyan olimpia, amikor a román sportolók 20 arannyal, 16 ezüsttel és 17 bronzzal tértek haza. Igaz, ez az a Los Angeles-i, amikor a majdnem teljes keleti blokk bojkottálta a részvételt. Sydney-ben még összejött egy erős csapat (11 arany és 26 érem), azóta szerényebbek az eredmények, Londonban már csak két arany jött össze.

Rióban a női párbajtőrcsapat nyert aranyat, és a tenisz férfi párosuk nyert meglepetés ezüstöt. A női evezős nyolcasuk döntőzött és oda is ért a harmadik helyre, a női kézilabdacsapat akár az éremosztáshoz is odaérhet, mivel a tavalyi vb-n bronzérmet nyertek. Ennél többet ők sem várnak maguktól

Egészen kiváló lengyel sportolók vannak, de fura módon 10 éremnél (és 3 aranynál) többet 2000 óta nem tudtak összehozni. Most egy arany és 2 bronz az eddigi mérlegük. De még atlétikában tarolhatnak, mert ott van Rióban a címvédő súlylökő Tomasz Majewski és dobószámokban így is nagyon erősek.

Atlétikában amúgy 70 lengyel indul a versenyeken a 242 fős teljes küldöttségből. Világbajnok kajakosuk is van Ewelina Wojnarowska személyében, és bíznak még a férfi kézilabda- és röplabda-válogatottban is. Mindkét csapat a világ élmezőnyébe tartozik.

A csehek 105 sportolót küldtek az olimpiára, és a legerősebb számuk, a szlalom kajak-kenu már le is ment úgy, hogy mindössze egy bronzérem lett a vége. Öttusában David Svoboda címvédőként érkezett Rióba, esélyes most is, ahogy atlétikában a gerelyhajító Barbora Spotáková.

Teniszben Petra Kvitová az első fordulóban éppen Babos Tímeát búcsúztatta, és esélyesként indult, de csak a harmadik lett. Biztos egy másik bronz is, mert két cseh páros játszott egymással. Talán megismétlik a londoni szereplést, de nem valószínű, hogy azt sikerül túlszárnyalniuk.

A közép-európai országok riói indulói

   Férfi Összesen Sportágak
Magyarország 94 66 160 20
Ausztria 39 32 71 22
Csehország 63 42 105 20
Horvátország 68 18 87 18
Lengyelország 141 101 242 23
Románia 34 63 97 14
Szerbia 58 45 103 14
Szlovákia 32 19 51 12
Szlovénia 37 26 63 12
Ukrajna 86 117 203 22