Észrevette, hogy valami hiányzik az eredményhirdetésekről Rióban?

2016.08.15. 08:43
Biztosan különbözik az idei olimpia az előzőektől, a korábbiakkal ellentétben ugyanis nem kapnak virágcsokrot az érmes sportolók. Idén az ünnepélyes díjátadóknál illatos és színes csokrok helyett az érem mellé a riói logót mintázó kisméretű szobrot kapnak a legjobb versenyzők.

“A virágok nem éppen fenntarthatóak. Odaadjuk a sportolóknak, akik nagyon gyakran egyszerűen félredobják“ - mondja a New York Times-nak Christy Nicolay, a győzelmi ceremóniák egyik főszervezője, aki a nyolcadik olimpiáján dolgozik. És csak azért furcsa, hogy a fenntarthatóságra hivatkozik, mert a szobrocska - amit virág helyett adnak -, műanyagból és műgyantából készül, írja a New York Times.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak szigorú szabályzata van az érem-ceremóniákra vonatkozóan, de a rendező országoknak engedélyezik valamilyen szinten a helyi sajátosságok becsempészését is. Athénban például babérkoszorúval is megkoronázták a sportolókat a régi görög olimpiai játékok emlékére.

A virágok kiiktatása nem az egyetlen változás a korábbi olimpiákhoz képest, de Nicolay szerint még az apró újításokat is “hatalmas bizottságok“ hagyják jóvá, és a folyamat egyáltalán nem egyszerű.

Újdonság az is, hogy speciálisan Rióra komponált dallamok szólnak a díjátadók alatt, ráadásul nem is csak egyféle. Van a hagyományosnak címkézett dallam, ami az úszó és tornász számok éremátadójánál szól, van a "Népszerű" nevű dallam, például a kosárlabdánál és a "menő" a harmadik, ami például a BMX- vagy a mountain bike-átadóknál hangzik fel.