Hosszúval új kapcsolat kell, és ennyi egyéni csúcs édeskevés

2016.08.15. 01:54

Elsősorban az éremszerzők teljesítményével volt elégedett, a három arannyal és egy ezüsttel záró Hosszú Katinkát pedig világklasszisként jellemezte Hargitay András, a magyar úszók szövetségi kapitánya.

A szakember az MTI-nek elmondta: mindennél többet elárul, hogy a csapat az amerikaiak és az ausztrálok mögött a legtöbb érmet szerezte, ráadásul az 1992-es olimpia óta nem szerepelt ilyen jól a játékokon.

A hatalmas amerikai fölényről szólva - hogy több számot nyertek, mint a többi ország együttvéve - elmondta: a legnyomósabb érv az időeltolódás, hiszen a döntőket közép-európai idő szerint hajnali 3 órakor rendezték.

Hargitay úgy gondolja, a legjobbaknak ez sem jelentett gondot, így Hosszú Katinkának sem, aki az elmúlt években annyit versenyzett a világ minden táján, hogy az átállás rutinfeladat volt számára. Rossz az a megközelítés, hogy milyen lenne az eredménysor Hosszú nélkül.

"Miért kéne őt kivonni a képből? Ugyanúgy a magyar úszósport része, mint bármelyik másik versenyző, igaz, nagyon is meghatározó része, egy csodálatos tehetség, aki világklasszis teljesítménnyel járult hozzá a válogatott sikeréhez" - fogalmazott a kapitány.

"Katinka csodát művelt, világrekordot döntött, mindent megszerzett, ami még hiányzott a fantasztikus éremgyűjteményéből, és semmit sem von le a teljesítményéből, hogy a negyedik aranyból hat századmásodperc miatt ezüst lett. Ez is mutatja, nagyszerű versenyző, de nem gép, ő is emberből van" - tette hozzá.

Hargitay azt mondta, most, hogy egy olimpiai ciklus véget ért, szeretnék lezárni a

közelmúlt kiüresedett kapcsolatát, és kezdeni egy újat.

"Én mindenesetre mindent szeretnék megtenni, hogy végre visszatérjünk a normális kerékvágásba" - mondta Hargitay.

A válogatott többi tagjáról szólva az éremszerzőket emelte ki. "Kapás Boglárka már négyszázon is érmes lehetett volna, nyolcszázon aztán beteljesedett az álma, országos csúcsokat döntött, és tagja volt a pontszerző váltónak, igazi sikertörténet a riói szereplése."

Cseh Lászlóról szólva úgy fogalmazott, ismét bebizonyította, hogy a legmélyebb csalódást is képes kiheverni: "Igazi sportember, példakép a sikerei, illetve amiatt is, ahogy egy sokk után képes újraépíteni magát. Az, hogy a kétszáz miért úgy sikerült, ahogy, még elemzést igényel, de a százon szerzett ezüstérem miatt mindezt jó hangulatban, őszintén tárhatják fel az edzőjével."

A kapitány a 200 méter pillangó bronzérmesét, Kenderesi Tamást a jövő nagy reménységének nevezte: "Fantasztikus tehetség, akinek olyan a személyisége, hogy sohasem fogja agyonnyomni a tét. Óriási pályát futhat be az előttünk álló években."

A szakvezető hozzátette, sajnos az öt legfőbb éremesélyes közül kettő, Gyurta Dániel és Verrasztó Dávid kiesett, és a "titkos" feltörekvők, Bernek Péter és Szilágyi Liliána sem tudta hozni azt, amit vártak tőlük.

Az olimpiák előtt visszatérő panel a nyilatkozatokban, hogy nem is a helyezés számít elsősorban, hanem hogy megjavítsam az egyéni legjobbamat. E tekintetben önkritikusan meg kell állapítanunk, hogy ez csupán Hosszúnak, Kenderesinek, Kapásnak és Sztankovics Annának sikerült, ami édeskevés, hiszen mikor ne legyen a lehető legjobban felkészülve egy versenyző, ha nem az olimpián?

A kapitány kiemelte, az ő gyenge szereplésük főként az elmúlt egy év sikeres világversenyei - kazanyi vb, londoni Eb - után jelent negatív meglepetést.

"Függetlenül attól, hogy a legjobbjainknak köszönhetően Magyarország ott van a világelitben, meg kell találni az okokat, Cseh Laci miért nem tudta legalább azt nyújtani, amit májusban, Verrasztó Dávid is a dobogóért versenyzett volna a kazanyi idejével. Szilágyi Liliánának csak az előfutamban elért eredményét kellett volna megismételnie a középdöntőben, míg Bernek Péter volt már világbajnok és Európa-bajnok rövidpályán, mégis mintha megszeppentnek tűnne, amikor ötvenes medencében kell helytállni" - mondta.

De semmiképpen sem szabad leírni azokat, akik most gyengébben szerepeltek.

"Az, hogy jövőre Budapesten van a világbajnokság, mindenki számára azonnali, ráadásul soha vissza nem térő lehetőséget kínál a javításra, hiszen kell-e annál nagyobb motiváció, mint a sikeres szereplés - egyáltalán, a szereplés, a csapattagság kivívása - 15 ezer magyar szurkoló előtt."

Hargitay szerint a budapesti vb-csapat kialakításánál két fő szempont játszik szerepet: "A csapat gerincét alkotó klasszisok tartsanak ki, kerüljenek ismét kiváló formába, illetve az új generáció képviselői nőjenek fel a feladathoz. Ha az előttünk álló egy évben Kenderesi Tamás például megtanul úgy fordulni, delfinezni, mint a legjobbak, akkor nem állandóan hátrányból kell nekivágnia a hosszoknak. Késely Ajna tizennégy és fél évesen szerepelt az olimpián, helytállt, bár neki elsőéves ifiként a junior Eb volt az év fő eseménye, ahol négy aranyérmet szerzett."

A kapitány végül jelezte, zajlik még ugyan az olimpia, de az uszodában állandóan szóval tartják a magyarokat - leginkább Gyárfás Tamás FINA-alelnököt -, hiszen mindenki a jövő évi vb-ről érdeklődik.

"Sőt, már most vállon veregetnek, és mondják, nálatok biztos minden másképp lesz. Vagyis: jobb lesz. Kazany után nehezebb lett volna egy sikeres, gigantikus úszóeseményt szervezni, Riót, az itteni körülményeket viszont nem lesz nehéz túlszárnyalni. Ráadásul a korábbi évek Európa-bajnokságainak tapasztalatai alapján mindenki meg van győződve arról, hogy tökéletes körülmények várják őket jövő nyáron. És az is tagadhatatlan, hogy többen azt is megjegyezték: ha valami igazi esélyt ad a 2024-es olimpiai pályázatnak, az a budapesti világbajnokság kiemelkedően sikeres megrendezése."