Magyar bronzot, fegyveres rablást és világrekordot hozott a vasárnap

06
2016.08.15. 07:11
Miközben mi a férfi párbajtőrözők bronzérmének örülhetünk, Usain Bolt megint megnyerte a 100 méteres férfi síkfutás döntőjét, négy amerikai úszót kiraboltak, a NOB alelnöke gázosnak nevezte az olimpiát, 400 méteres síkfutásban pedig a nyolcas pályán futott világrekordot a dél-afrikai Wayde van Niekerk.

A magyar versenyzők vasárnapi eredményei a riói olimpián

  • Női maraton: Erdélyi Zsófia 52., Papp Krisztina 65., Szabó Tünde 83.
  • Férfi kötöttfogás 75 kg: Bácsi Péter 5.
  • Férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett: Péni István 12., Sidi Péter 34.
  • Finn dingi: Berecz Zsombor 12.
  • Férfi párbajtőr csapatverseny: Magyarország (Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter) bronzérmes
  • Férfi vízilabda csoportmérkőzés, 5. forduló, A csoport: Magyarország-Brazília 10-6 - Magyarország csoportgyőztesként negyeddöntőbe jutott

A legfontosabb: megvan a bronz a férfi párbajtőrcsapatnak, de úgy, hogy a végén kis híján lerágtuk a körmünket az izgalomtól, ami persze jó is valahol, mert ki nem szeret este 11 körül a tévé előtt üvölteni egy olyan sportágat nézve, aminek ötvenszer kevesebb szabálya van, mint a futballnak, mégsem értjük, ki, mikor talált. A lényeg, hogy a nagy esélyes franciák ellen sem égtünk le (45-40-re kaptunk ki), utána pedig az Imre-Rédli-Somfai csapat az ukránokkal mehetett a bronzért. Az utolsó párra 29-24-es vezetéssel fordultunk, a vége 39-37 lett, mienk a bronz.

HUSZ2123
Fotó: Huszti István / Index

Tegnap összesen 22 aranyérmet osztottak ki, elkezdődtek a birkózás küzdelmei, az atlétikai futószámok közül a leghosszabb és legrövidebb távon is bajnokot avattak, igaz az előbbiben csak a nők között. Döntőztek a férfi teniszezők, a női párosok és a vegyes párosok is, a férfi golfozók is búcsút inthettek Riónak (hacsak nem maradtak még egy kicsit társkeresni), a torna szerenkénti döntőben a férfiak talajon és lólengésben, a nők ugrásban és felemáskorláton feszültek a szereknek.

A legérthetetlenebb: valamit csinálni kellene a birkózóversenyek lebonyolításával, mert az tényleg az agyrém kategóriába tartozik, hogy valaki, ebben a konkrét esetben a magyar Bácsi Péter nyer három meccset (a kubai Jamanilló ellen 9-0, a bolgár Alexandrov ellen 8-0, az azeri Murzalijev ellen 5-0), de csak ötödik lesz, miközben az iráni Abdevali csak kettőt hoz, de bronzérmet kap. Bácsi 2008 után másodjára vesztette el a bronzot, igaz, Pekingben az utolsó pillanatig volt esélye, itt sajnos nem, az iráni magabiztosan nyert 5-2-re. A lebonyolítás faramuciságáról Sike András szövetségi kapitány azt mondta, hogy

Agyrém ez a lebonyolítás. Két meccset nyert az iráni, ezzel bronzérmes. Peti három meccset hozott, három magabiztos győzelme volt, így lett ötödik. Nem tudok mást mondani.

A riói kis színes sztoriknak se szeri se száma, a Twitteren és az Instagramon (meg a Facebooon és a Snapchaten) elképesztő mennyiségű információt osztanak meg a világgal a sportolók és a szövetségek, annyit, amit egyszerűen képtelenség befogadni, és kiszedni belőlük az igazén érdekeseket. Ilyen például az, hogy egy Michelin-csillagos olasz séf, Massimo Bottura a riói hajléktalanoknak főz az olimpia alatt. A világ legelismertebb éttermének (Osteria Francescana) tulajdonosa négy napja készít ingyen ételt az olimpiai faluban megmaradt ételekből a riói rászorulók számára. Ő azt mondja, Ferenc pápától kapta az indíttatást, amit készségesen elhiszünk, viszont tagadhatatlan, hogy az olimpia őrületes PR-faktorral rendelkezik.

A legszomorúbb: sokan lehettek csalódottak tegnap, de nekem a 75 kilóban döntőt vesztő dán birkózó, Mark Madsen tűnt a legelkeseredettebbnek, hiszen a világbajnokságokon eddig három döntőt vesztett el, a most nyertes Vlaszovtól pedig Londonban is kikapott, igaz, nem a döntőben. És ha már Vlaszov: az orosz birkózót az elődöntőben a horvát Bozo Sztarcsevics úgy lefojtotta, hogy elájult, de ettől még megverte a horvátot, aztán dán ellenfelét is. 

A női maraton mezőnyében elindultak a legendás észt hármasikrek, akik mindössze hat éve foglalkoznak komolyabban a hosszútávfutással. Lily 87. lett, Leila 114., Liina nem fejezte be a versenyt. Befutott viszont, sőt, 24. lett a kanadai Lanni Marchant, aki 46 órával a maratoni mezőny elindítása előtt még 10 000 méteren indult el, és lett 25. A hölgy egyébként nem profi sportoló, hanem ügyvéd, csak szólunk. A versenyt a kenyai Jemima Jelegat Sumgong nyerte 2:24:04-es idővel.

A legijesztőbb: Ryan Lochte harmadmagával éppen olimpiai győzelmét ünnepelte (a 4x200-as gyorsváltó tagjaként nyert) volna a brazil úszó, Thiago Pereira bulijában, amikor a odafelé vezető úton a taxijukat rendőregyenruhás fegyveresek állították meg, az úszókat (Gunnar Bentz, Jack Conger és Jimmy Feigen is vele volt) kiparancsolták az autóból, és elvették tőlük a pénzüket és pár értéktárgyukat. Egyikük sem sérült meg, de Lochte a Twitteren azt írta, elég kemény helyzet volt, mert az ő homlokához például fegyvert szorítottak. A NOB első reakciója természetesen a tagadás volt, ilyen nem történik Rióban, mondták, ebből egy szó sem igaz, tették hozzá, majd pár órával később azt a közleményt adták ki, hogy az ügyben a rendőrség nyomoz. 

A NOB alelnöke, John Coates szerint ez minden idők leggázabb olimpiája, és amikor ezt mondta, Lochtét még nem rabolták ki az utcán. Az egyik legnagyobb baj az, hogy a várt egymillió néző helyett jó, ha a végére 500 000 összejön, ők is Dél-Amerikából. Rió sajtója soha nem volt jó, így nem csoda, hogy sok európai vagy ázsiai sportbarát inkább otthon maradt. A hangulat csapnivaló, pár kivétellel nincs szurkolás, az üres székek száma tízezres nagyságrendű, mert a szponzorjegyekkel nem mennek ki az emberek a versenyekre. A közlekedés rémálom, az olimpiai falu félkész, a kaja pedig annyira rossz, hogy a sportolók inkább gyorséttermekbe járnak enni. És akkor a közbiztonságról, a mindenütt feltűnő katonákról még nem is beszéltünk, és elmentünk a zöld vizű műugró medence mellett is, amit konkrétan be kellett zárni egy időre.

A legviccesebb: ez a pillanat, amikor egy ausztrál futballista hölgy a kezébe vette a vizespalackot.

A Dream Team hiába lakik hajón, és haladja meg játékosai összértéke egy kisebb ország éves költségvetését, valami még mindig nem stimmel az NBA-sztárokkal, hiszen a franciák ellen csak kínkeservesen, 100-97-re tudtak nyerni, bár a győzelem az győzelem ugye, ha három ponttal hoznak minden meccset, akkor is olimpiai bajnokok lesznek. A nagy nevek kínlódása a teniszben is folytatódott, Nadal nem jutott ugye döntőbe, de a bronzmeccsen is kikapott a japán Nisikori Keitől. A számot a brit Andy Murray nyerte, az argentin Del Potro legyőzésével. A britek jól bánnak a focilabdánál kisebb gömbökkel, az olimpia programjába 1904 után visszakerülő golf tegnapi, férfi döntőjét Justin Rose nyerte a svéd Henrik Stetson előtt, de csak az utolsó, 18, lyuknál, és mindössze egy ütés előnnyel. A bronzérmet az amerikai Matt Kuchar nyerte.

A leggyorsabb: továbbra is Usain Bolt a leggyorsabb férfi a földkerekségen, legalábbis ha futni kell, és csak 100 métert. Bolt a 2008-as pekingi olimpián robbant be a köztudatba, ahol 100, 200 és 4x100 méteren nyert aranyat, és azóta egy kivétellel (2011-ben a vb-n a rajtnál kiugrott és kizárták) minden nagy versenyen nyert amin elindult. 17 vb- és olimpiai arany után nem nagyon volt kérdéses, hogy ő a szám esélyese Rióban, amit igazolt is, futott egy kényelmes 9,81-et, és simán nyert.  

Világrekord, ráadásul bődületesen nagy jutott a tegnapi napra is, a férfi 400 méteren döntötték meg Michael Johnson 17 évvel ezelőtti rekordját. Akkor, 1999. augusztus 26-án az aranyszínű cipőben, kívülről elképesztően idétlen testtartásban futó Johnson 43,18-at ment, a dél-afrikai Wayde van Niekerk viszont a nyolcas pályán futva 43,03-at, amit ráadásul Johnson a BBC-nek végigközvetített. A nap nagy nyertesei a britek, akik a már említett golf- és tenisz-aranyak mellé még hármat begyűjtöttek, Jason Kenny pályakerékpárban, a férfi sprintben nyert, Max Whitlock tornász pedig talajon és lólengésben is aranyérmes lett. A britek így már 15 aranynál tartanak, és feljöttek a második helyre az Egyesült Államok mögött az éremtáblázaton, több ezüstjükkel megelőzik Kínát.