Murray történelmet írt, London után Rióban is aranyérmet nyert

2016.08.15. 06:08

A világranglista második és olimpiai bajnoki címvédő Andy Murray egy izgalmas mérkőzésen győzte le 4 óra 2 perc alatt 7:5, 4:6, 6:2, 7:5-tel Juan-Martin Del Potrót a férfi tenisz egyes döntőjében, így Rióban is ő nyerte az aranyérmet.

Ő az első férfi teniszező, aki egyéniben két olimpiai aranyérmet is nyerni tudott, amivel ráadásul megvédte címét. Az argentinnak Novak Djokovics és Rafael Nadal után a skótot már nem sikerült legyőznie, így londoni bronzérme után ezúttal ezüstöt szerzett.

A férfi döntő volt az egyetlen teniszmeccs Rióban, amit a Grand Slamekhez hasonlóan három nyert szettre játszottak. Sokszor váltották egymást látványos labdamenetek, de Murray ütött több nyerőt, míg Del Potrónál több volt a ki nem kényszerített hiba. Kifejezetten sok, 14 brék volt a meccsen, a negyedik szett főként az elvett, majd visszavett adogatójátékokról szólt, ahogy mindketten fáradtak. A végén a skót volt a jobb, habár sokszor nem jöttek az első szervái.

A meccs attól is különleges volt, hogy a brit és főként az argentin szurkolók olyan hangulatot varázsoltak a teniszstadionba, mint egy futballmeccsen.

Az első szettben mindketten bekezdtek, de Murray brékelt először, egy maratoni gémben elvette Del Potro adogatását. Az argentin vissza tudott jönni, csakhogy a következő szervájánál is három bréklabdához jutott a skót, és újból előnybe került. Murray 4:1-re is vezetett, de hibázgatása mellett a bombatenyereseket ütő Del Potro vissza tudott jönni. Murray nem könnyen, de hozta az adogatását 4:4 után, így aztán Del Potrónak a szettben maradásért kellett szerválnia. Ezt nagyon higgadtan, semmire oldotta meg, de aztán megint rajta volt a nyomás. A skót egy pazar elütése után Del Potro talált el rosszul egy labdát, ezzel két bréklehetőséghez jutott Murray. Az elsőnél hálóba küldte a returnt, a másodiknál viszont egy alapvonalcsata után el tudott ütni Del Potro mellett, és ezzel megszerezte a vezetést.

A második szett elején viszont rögtön bréklabdához jutott Del Potro, és hiába tartotta magát egy ideig Murray, beindultak az argentin bombatenyeresei, a skót pedig végül nem tudta elkerülni a bréket. Volt ugyan lehetősége visszajönni, de Del Potro megerősítette az előnyét. 5:3-nál a szettben maradásért adogatva Murray egy jó returnt nem tudott lekezelni, ezzel szettlabdához jutott Del Potro. A skót megfordította a gémet, és volt olyan labdamenet, amiben ő irányított kemény tenyeresekkel az alapvonalról a következőben, de Del Potro behúzta a szettet, kiegyenlített.

A harmadik játszma közepén Murray pontosabb volt, elvette Del Potro adogatását, 5:2-nél pedig már a szettben maradás volt a tét. Az argentin megint bajba került, többször is hibázott egymás után, ezzel három szettlabdához juttatta Murray-t. Egyet hárítania tudott, de a következőt már kihasználta a skót, újból szettelőnybe került, egy játszmára volt az aranyéremtől.

Azonban úgy tűnt, hogy megint megismétlődik a második szett, miután a negyedik elején is rögtön bréklabdákhoz jutott Del Potro, és el is vette Murray adogatását. Ahogy két szettel korábban, a skótnak megint volt lehetősége visszajönni, és ezúttal a második bréklabdájánál egy okos rövidítéssel fejezte be a pontot, Del Potrónak nem volt esélye elérni. Ezzel még nem volt azonban vége a brékeknek, többször is menetrendszerűen elvették egymás adogatását.

5:3-nál Murray-nek a szettben maradásért kellett adogatnia, de miután ezt megoldotta, Del Potrón volt a nyomás. Ahogy az előző adogatásánál, ezúttal is 0-30-cal indult, aminek két bréklabda lett a vége. Mindkettőt hárította az argentin, a mérkőzés leghosszabb labdamenetének a végén pedig Del Potro a hálóra, Murray az ütőjére támaszkodva fújt kicsit, miközben a nézők mindkettőjüket ünnepelték. Murray megint vissza tudott jönni, 6:5-nél pedig már Del Potrónak kellett a meccsben maradásért szerválnia. Egy meccslabdát még hárítani tudott, de a következőnél a negyedik szettben többször is bevetett fonák nyeséssel teremtett helyzetet a skót, és megnyerte az olimpiát. Átölelték egymást a hálónál, Murray a könnyeivel küszködve ült le a pihenőhöz.

„Ez volt az egyik legkeményebb meccs, amit egy nagy tornán játszottam" – mondta utána Murray, aki szerint négy év alatt nagyon sok minden változhat, és nagyon örül neki, hogy 2012 után is a legfontosabb versenyekért küzdhet. Azt viszont nem tudja, hogy négy év múlva Tokióban, 33 évesen is ugyanilyen szinten tud-e majd teniszezni.

A bronzérmet Nisikori Kej szerezte meg, aki 6:2, 6:7, 6:3-mal legyőzte Rafael Nadalt a bronzmérkőzésen.

Murray győzelmével összesen öt aranyérmet szereztek a britek vasárnap, ami a legsikeresebb napjuk lett a londoni olimpiákat nem számítva (2012-ben hat, míg 1908-ban nyolc aranyat is szereztek már egy-egy napon). A britek így már 15 aranynál tartanak, és feljöttek a második helyre az Egyesült Államok mögött az éremtáblázaton, több ezüstjükkel megelőzik Kínát.