A 6. arany: olimpiai bajnok a Kozák-Szabó kajakkettős

Az olimpia 11. napja

Index
2016.08.16. 10:59

Összefoglaló

Kajak-kenuban a Szabó, Kozák páros megszerezte a sportág első riói aranyát, egyben a hatodik magyar első helyet az olimpián.
Lőrincz Viktor bronzát hétfőn elcsalták a bírók, de sem testvére, sem Kis Balázs nem tudta feledtetni a csalódást egy éremmel.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gabriel Barbosa, a brazil futball válogatott csatára két gólt lőtt Dániának, ezzel hozzá segítve csapatát első riói győzelméhez (azóta Brazília már továbbjutott a negyeddöntőben).  A teljesítménye viszont annyira meggyőzte az európai top csapatokat, hogy a Manchester United 30 millió fontot fizetne a 19 éves játékosért a Santosnak. Egy olimpiai arany és még pár gól tovább növelheti az értékét.

  • A brazil rúdugró, Thiago Silva aranyérmet nyert, míg a francia Renaud Lavillenie csak második lett. Utolsó ugrásánál ráadásul folyamatosan fütyülték és fújolták őt a brazil szurkolók. Egy ponton túl már nem bírta és beintett a közönségnek (a videón 7:00-tól az eset).

    Ez volt az első eset, hogy mindenki ellen volt. Ám ez nem csak ellenem szól, hanem mindenki ellen, aki nem brazil. Nincs fair play, nincs tisztelet. Ha az olimpián nem kapunk tiszteletet, akkor mégis hol fogunk.  

    - mondta a világrekorder, aki bár megérti a szurkolókat, mégis hatalmasat csalódott.

  • A riói olimpia előtt még 30-35 aranyérmet vártak a kínai sportolóktól. Aztán eltelt több mint egy hét az olimpiából, és a kínaiak mindössze 15 aranynál tartanak. Szinte biztos, hogy nem érik el a célul kitűzött aranyak számát. Most már a kínai médiában is sokkal pesszimistábban írnak, és annak is örülnének, ha 20-25 arany összejönne.

  • Mindkét csoport mérkőzései véget értek a Rio de Janeiró-i olimpia férfi kosárlabdatornáján, így megvannak a negyeddöntő párosításai is. A csoportkör utolsó napján, azaz ma hajnalban még a B-csoport két záró mérkőzésére került sor. Előbb a spanyol válogatott győzte le majd húsz ponttal Argentínát, így két vereség után a maradék három meccsüket megnyerték, ez pedig a csoport második helyére bizonyult elegendőnek. Később Horvátország verte Litvániát, így ők bebiztosították a csoportelsősséget, mivel hiába van ugyanannyi pontjuk, mint a spanyoloknak, az egymás elleni meccsen a horvátok győztek, ezzel övék az elsőség. 

    Férfi kosárlabda B-csoport:

    • Spanyolország - Argentína 92-73
    • Litvánia - Horvátország 81-90

    A B-csoport végeredménye:

    1. Horvátország 3 győzelem 2 vereség 400:407 (dobott pontok - kapott pontok)
    2. Spanyolország 3 győzelem 2 vereség 432:357
    3. Litvánia 3 győzelem 2 vereség 392:428
    4. Argentína 3 győzelem (1 hosszabbítás után) 2 vereség 441:428
    5. Brazília 2 győzelem 3 vereség (1 hosszabbítás után) 411:407
    6. Nigéria 1 győzelem 4 vereség 392:441

    A negyeddöntő párosításai: 

    • USA - Argentína 
    • Franciaország - Spanyolország 
    • Ausztrália - Litvánia 
    • Horvátország - Szerbia
  • Na jó, igazából nem támadás, hanem inkább fanyalgás, gúnyolódás, vagy lehet, hogy egyesek szerint ez akár irigykedés is, mindenesetre a New York Times úgy ír a 2024-es olimpia rendezőjelöltjeiről, mint akik egy külön számban indulnak, ahol a díj az, hogy valaki dollármilliárdokat bukik.

    Ahogy a liberális New York-i fertőt képviselő NYT, úgy a lépten-nyomon Amerikát majmoló magyar újságírók is írtak már arról, hogy miért nem valami jó ötlet ez az egész olimpiásdi, kollégáim két kitűnő cikkét ajánlom mindenki figyelmébe, akit érdekel a gyermekei jövője:

  • Az illetékes brazil bíróság hétfőn újabb négy ember letartóztatását rendelte el, akiket illegális jegyeladással vádolnak a Rio de Janeiró-i olimpián.

    A meg nem nevezett személyek ugyanúgy a THG Sports elnevezésű brit cég vezetői, mint a bűnszövetkezetben való részvétellel vádolt ír Kevin James Mallon, akit tolmácsaként dolgozó munkatársával együtt egy héttel ezelőtt tartóztattak le.

    A négy új gyanúsított is részt vett a belépők túlárazásában, amelyek értékesítéséből 10 millió realos (868,8 millió forint) haszonra tehettek volna szert, de egyelőre nem tudták őrizetbe venni őket, mert nem tartózkodnak Brazíliában.

    Mallon a múlt héten tagadta a vádakat. A cég vezérigazgatóját, James Sintont két évvel ezelőtt a brazíliai labdarúgó-világbajnokság jegyértékesítésével kapcsolatos bűncselekmények miatt tartóztatták le.

  • A Slate-nek igen, és nehezményezte is, hogy miért van az, hogy a férfiak csak a tavalyi világbajnokságon versenyezhettek először ebben a számban, mégpedig vegyespárosban, az olimpián pedig még soha nem szinkronúszhatott férfi.

    Pedig nem eleve nőknek lett kitalálva a sport, csak valahogy történelmileg így alakult. Tavaly mindenesetre a vébén már volt vegyespáros, amit egy amerikai kettős nyert.

  • Fu Jüan-hujt legutóbb akkor vettük elő, amikor elképszető dilizése miatt elmémesedett, de a kínai úszó nem tud leállni, és tovább döntögeti a tabukat, most egy fokkal komolyabb témában.

    Ugyanis legutóbb a Guardian szerint azzal vívta ki a kínai internet elismerését, hogy nyíltan beszélt arról: azért nem tudott jól úszni a 4x100-as vegyesváltón, mert mensturált. 

    Fu már eddig is hős volt a kínai Twitteren, a Weibón, de ezzel a nyilatkozatával ismét kivívta honfitársai elismerését, amiért nyíltan és tabuk nélkül beszél egy olyan témáról, amiről úgy egyébként sportolóknak nem nagyon szokás.

    Főleg Kínában, ahol a Guardian szerint elég nagy tabutéma a menstruáció, például a kulturális ellenállás miatt a mai napig csak a nők 2 százaléka használ tampont.

  • A bahamai Shaunae Miller összetévesztette a tigrisugrást és a síkfutást a 400 méter női döntőjében, mégis aranyérmet nyert, mert a mellkasa bár vízszintes helyzetben, de mégis előbb ért be, mint az amerikai Allyson Felixé. 

    Ez pedig sok embernek nem tetszett (köztük nekem se), úgyhogy el is indult a Millert kifigurázó mémgyár, amiből a USA Today és a Time is szemezgetett.

    Az is kiderült, hogy végül is Jay Z nyerte a számot.

    És a Wikipediát is gyorsan ellepték a trollok, ahogy azt kell.

  •  A világbajnok brazil és az Európa-bajnok olasz férfi strandröplabda-páros is bejutott az elődöntőbe a Rio de Janeiró-i olimpián.

    A hétfői negyeddöntőben a világbajnok brazil Alison Cerutti, Bruno Oscar Schmidt duó az amerikai Philip Dalhausser, Nick Lucena kettőst búcsúztatta három szettben. Az Európa-bajnok olasz Paolo Nicolai, Daniele Lupo páros ugyancsak három játszmában múlta felül a Dmitrij Barszuk, Nikita Ljamin orosz egységet.

    A holland párosok meccsét Alexander Brouwer és Robert Meeuwsen nyerte 2-0-ra Reinder Nummerdor és Christiaan Varenhorst ellen, az utolsó negyeddöntőben pedig az orosz Vjacseszlav Kraszilnyikov, Konsztantyin Szemenov kettős 2-1-re verte a kubai Díaz Gómez, Gonzalez Bayard duót.

    A négy között holland-brazil és olasz-orosz párharcokat rendeznek kedden.

  • Tíz év alatt nagyot változott a világ, legalábbis Katie Ledeckyvel, mert Michael Phelps még mindig ugyanakkora úszósztár, mint annak idején volt. 

    Recreating a 10-year-old photo...in reverse! Katie was more than happy to sign a poster for the Greatest Olympian of All-Time *

    Posted by Katie Ledecky on Monday, August 15, 2016

    Ledecky viszont most már nem kapja, hanem adja az autogramot Phelpsnek.

  • Paula Pareto a testvére társaságában mutogatta büszkén olimpiai aranyát. Az argentin dzsúdós Csernoviczki ellen is meccselt és a magyar éppen abban a küzdelemben sérült meg, végül a vigaszágon sem jutott el a bronzmeccsig

  • ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion)

    • 1.40-1.57 (20.40-20.57): férfi 110 m gát elődöntő (Baji Balázs)
    • 3.45-3.46 (22.45-22.46): férfi 110 m gát döntő (Baji Balázs?)

    BIRKÓZÁS - (2-es Karióka Aréna)

    • 15.00-18.00 (10.00-13.00): férfi kötöttfogás 66 kg (Lőrincz Tamás) és 98 kg (Kiss Balázs) selejtezők, elődöntők
    • 21.00-23.45 (16.00-18.45): férfi kötöttfogás 66 kg és 98 kg vigaszág és éremmérkőzések

    KAJAK-KENU (Rodrigo de Freitas Lagúna)

    • 14.00 (9.00): férfi C-1 1000 m B döntő (Vasbányai Henrik)
    • 14.23 (9.23): női K-2 500 m A döntő (Szabó Gabriella, Kozák Danuta)
    • 14.40 (9.40): női K-1 200 m B döntő (Douchev-Janics Natasa)
    • 15.04 (10.04): férfi K-1 1000 m B döntő (Kopasz Bálint)

    NYÍLTVÍZI ÚSZÁS (Copacabana Erőd)

    • 14.00-16.30 (9.00-11.30): férfi 10 km (Papp Márk)

    SÚLYEMELÉS (Riocentro - 2-es Pavilon)

    • 20.30-22.30 (15.30-17.30): férfi +105 kg B csoport (Nagy Péter)

    VÍZILABDA (Olimpiai Uszoda)

    • férfi negyeddöntő: 16.00 (11.00): MAGYARORSZÁG-Montenegró