Birkózással döntötték el az ezüstérmet nyílt vízi úszásban

2016.08.16. 04:01

A nyílt vízi úszás egy kicsit mindig szól a birkózásról is, a versenyzők a jó pozícióért ütnek, rúgnak is. Nem véletlen, hogy gyakoriak a kizárások. A riói olimpia női tíz kilométeres számában az ezüstéremért vált brutálissá a harc. Kizárás is lett belőle.

A számot a holland Sharon van Rouwendaal tisztán nyerte, tizenhét másodpercet vert a végül második Rachele Brunira. Az olasz a francia Aurelie Mullerrel érkezett a hajrához. Bruni kicsit talán elmérte a célt, majdnem ráúszott egy terelőbójára a cél előtt, de még csak ezután jött neki a neheze. Muller felette próbált meg eljutni a célig. Szinte egyszerre csaptak célba, Muller először, aztán Bruni, de csak egyikük kapott érmet.

„Lenyomta a karom a hajrában, és kizárták" – mondta később Bruni. Így az olaszé lett az ezüst, míg a bronzot az eredetileg negyedik helyen érkező brazil Poliana Okimoto kapta.

A franciák teljesen kiakadtak, Muller sírva vette tudomásul a kizárást, Francis Luyce az úszószövetségük elnöke máris összeesküvés-elméletet vázolt fel. Szerinte az olaszok azért intézték el a kizárást, mert az éremtáblázaton nagyon közel vannak egymáshoz, a brazilok pedig minden éremnek örülnek otthon.

Stéphane Lecat szövetségi kapitány pedig arról beszélt, hogy Mullerben semmi szándékosság nem volt. A szervezők hibáztak, amikor rosszul feszítették ki a köteleket. A felvételeken is jól látszik, hogy a kötelek az utolsó bója külső felére visznek rá, nem a célhoz vezető sávra. Muller jó ívet választott, míg Bruni belülről keveredett elé.