Dőltek, mint a dominó a Tour-hős buta manővere miatt

2016.08.16. 02:15

Mark Cavendish erre a szezonra három célt tűzött ki magának: viselni a sárga trikót a Tour de France-on, olimpiai bajnoki címet szerezni és megnyerni az országúti világbajnokságot Katarban. A Touron meglett neki a sárga trikó, rögtön az első szakaszt megnyerte, majd még hármat, az olimpián omniumban második lett, de egy csúnya bukást is okozott, ami miatt veszélybe kerülhet az érme.

Az omnium zárószáma, a pontverseny előtt Cavendish a második helyen állt, 16 ponttal vezetett előtte az olasz Elia Viviani. A brit próbálta eltüntetni a különbséget, de a mögötte lévő Lasse Norman Hansen is sokat akciózott, Cavendishnek arra is figyelnie kellett, hogy őt tartsa. Volt, amikor a dán állt jobban, még körelőnyt is csinált. 

Cavendish mindent megtett a győzelemért, sőt talán még túl sokat is, egy indokolatlannak tűnő manőverrel csúnya bukást okozott. A pontverseny közben hirtelen és élesen lehúzódott belső ívre, elcsapta a mögötte jövő Park Szanghun első kerekét.

A koreai elbukott, aztán beindult a dominóeffektus: elesett Viviani és az ausztrál Glenn O'Shea is. Cavendish nem nagyon zavartatta magát, mintha észre se vette volna, mi történt mögötte. A brit az országúti versenyeken is nagyon harcias és forrófejű tud lenni, többször kapott már büntetést erőszakos manőverei miatt. Meglehet, arra számított, hogy a pontverseny pihenősebb szakaszán Park fölgurul a pálya felső ívére.

A koreai megsérült, hordággyal vitték le a pályáról, kórházba került. A másik két bringás egy rövid szünet után vissza tudott ülni a nyeregbe, és befejezték a versenyt.

Cavendish is folytatta, megvédte a második helyét. Az ezüstérmét is átvette, de óvás esetén megfoszthatják érmétől, amennyiben őt teszik felelőssé a bukásért. A bringás elismerte, hogy hibázott, azt azonban érvénytelen felvetésnek tartja, hogy emiatt ki kellett volna zárni. „Jobban körül kellett volna néznem. Remélem, Park jobban van. Elnézést kérek Eliától, aki bukott."

O'Shea is megvédte ellenfelét, szerinte a pályakerékpárban ez benne van, nem lehet szándékossággal vádolni Cavendisht.