A kajakosok döntőbe jutottak, kikaptak a női pólósok

A riói olimpia 12. versenynapja

Élő
GettyImages-589917674
Bohus Péter
Fehér János
Csizmazia Zoltán
Koroknai Gergely
Lovas Gergő
2016.08.18. 00:26

Összefoglaló

A szerdai magyar program
Három döntős eredményt értek el a kajak-kenusok, Hajdú Jonatán B döntős lett
Pars Krisztián döntőbe került kalapácsvetésben
Kormos Villő 27. lett a toronyugrás selejtezőjében, így nem jutott tovább.
A női vízilabda válogatottunk kikapott az Egyesült Államoktól, így majd a bronzéremért játszhat.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Brazília stabil volt, amikor 2009-ben megkapta Rio a rendezést, de sajnos a játékok előtt politikai válság alakult ki, gazdasági krízis jött, seregnyi dolog, amit hét éve még nem lehetett látni. Olyan fejlemények, amelyek befolyásolják az egész olimpiát, az ideérkezők komfortérzetét. Hiányosságok sora jött elő, például hogy részben vagy csak az utolsó percben készültek el sportlétesítmények, a szállodákkal kapcsolatos mizéria jelentkezett, akadtak bajok a szállítással, a közlekedéssel, a komfortérzés szempontjából ezek nagyon befolyásolták az ittlétet, a megítélést. Végül az ember persze a szépre emlékszik, a brazil emberek mentalitására, a pazar fekvésű város szépségére. Ezért a jó érzés marad majd meg bennünk, a kellemetlenségeket elfelejtjük, már csak azért is, mert versenyeink színvonala jó volt, remek hangulatban zajlottak, világcsúcsok, olimpiai rekordok születtek nagy számban" - idézte az MTI a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökét.

  • "288 pontot ugrottam februárban itt, Rióban, amivel kikerültem az olimpiára, most 289 ponttal lehetett bekerülni a középdöntőbe, tehát abszolút reális volt, hogy továbbjussak. Igazából, mióta 10 métert ugrok, ez az egyik legrosszabb versenyem" - értékelt könnyeivel küszködve Kormos Villő, aki a toronyugrók selejtezőjében 27. helyen végzett, így nem jutott elődöntőbe.

    Sok mindenre lehetne fogni, de ezt én rontottam el.

    Elmondta még, hogy a negyedik gyakorlatával, amelyre ezúttal a legmagasabb pontszámot kapta, voltak problémái még egy éve, mert mint elárulta: "egyszer eltévedtem benne versenyen és nagyon nagyot estem". "Attól eléggé tartottam, talán azért sikerült az a legjobban" - tette hozzá.

    Az utolsóról pedig, amely a legkevesebb pontot érte, azt mondta, hogy pár napja öt méteren ennél az ugrásnál lecsúszott a lába és "abból is esett egy arcosat". "Nagyon tartottam tőle, hogy nehogy megint lecsússzon a lábam. Lehet, hogy ez az egész befolyásolta a többi ugrást is. Igazából azt sajnálom, hogy a két legjobb ugrásomat, az első kettőt is elrontottam" - mondta Kormos.

  • A kétszeres olimpiai bajnok kenyai Ezekiel Kemboit azért diszkvalifikálták, mert utólag kiderült, hogy a vizesároknál elhagyta a pályát. A döntés következtében a francia Mahiedine Mekhissi került a harmadik helyre (az óvást is a franciák nyújtották be). A 34 éves, négyszeres világbajnok Kemboi egyébként a versenyt követően bejelentette visszavonulását.

  • A francia és a német csapat után a dánok is bejutottak az elődöntőbe, miután miután a szerdai negyeddöntőben 7 góllal legyőzték a szlovénokat. A két dán sztár, Mikkel Hansen és Lasse Svan is nyolc-nyolc gólt szerzett.

    Dánia-Szlovénia 37-30 (16-13)

    A férfi negyeddöntők eredményei:

    • Franciaország-Brazília 34-27 (16-16)  
    • Németország-Katar 34-22 (16-12)
    • A Horvátország-Lengyelország meccs magyar idő szerint csütörtök 1.30-kor kezdődik.
  • A brazilok után a németek is bejutottak a férfi focitorna döntőjébe, miután 2-0-ra legyőzték Nigériát Nils Petersen és Lukas Klostermann góljaival. A meccs nem volt sétagalopp, csak a végén biztosították be a németek a győzelmet egy kontrából. Azt gondolom nem kell magyaráznom, miért is van súlya egy brazil-német párosításnak. Na jó, ha mégis: 2014-ben a brazíliai vébén a későbbi győztes Nationalelf 7-1-re lelépte a Seleçãot

  • Eri Tosaka, a 48 kilós női szabadfogású birkózás elmúlt három világbajnoki címének tulajdonosa egy utolsó másodperces levitellel fordította meg az olimpiai döntőt az azeri Maija Stadnik ellen. Az ünneplés is emlékezetesre sikerült:

  • Kormos Villő eléggé elrontotta az ötödik ugrását, mind közül a legkevesebb, 31,50 pontot kapott érte. Ezzel visszacsúszot az utolsó előtti helyre, összesítésben 227,70 ponttal a 27. helyen zárt. Ezzel nem sikerült a továbbjutás. Kormos közel 52 ponttal maradt el a 18., utolsó elődöntős helyen végzett versenyző eredményétől.

    A női 10 méteres toronyugrás selejtezőjét a kínai Si nyerte 397,45 ponttal. Az elődöntőt és a döntőt csütörtökön bonyolítják - Kormos Villő nélkül.

  • A férfi váltósúlyú (69 kiló) boksztornát a kazah Danijar Jeleusszinov nyerte egyhangú pontozással az üzbég Sakram Gijaszov ellen. A Bacskai Balázs mumusának számító, és Rióban is búcsúztató francia Souleymane Cissokho a marokkói Mohammed Rabiillal együtt  bronzérmet kapott. Egészen megdöbbentő a súlycsoport kazah dominanciája: 

    Sorozatban ez már a negyedik olimpia, amikor kazah nyeri a férfi váltósúlyt.

    A sort (még nagyváltósúlyúként) Baktijar Artajev kezdte Athénban, utána jött Bakit Szarszekbajev Pekingben, Szerik Szapijev Londonbna, és most Jelusszinov. 

     

  • A negyedik körben 58,80 pontot kapott Kormos Villő, akinek ez messze a legjobban sikerült ugrása volt. Egy helyet sikerült előrébb lépni: összesítésben a 28-ból a 26. helyen áll 196,20 ponttal. Az élmezőnytől viszont sajnos elég távol van, a különbséget jól jelzi, hogy az élen álló Si már 315,85 pontot gyűjtött. Még egy ugrás van hátra.

  • Több olimpiai emléktárgyra lehet licitálni a riói játékok aukciós oldalán, köztük a megnyitóünnepségen használt fáklyára is.

    • A több ezer megszerezhető relikvia között vannak az augusztus 5-i megnyitón használt zászlók, ezek kezdő ára 150 reál (kb. 13000 forint). 
    • Szintén kalapács alá kerülnek a láng útja során használt fáklyák is, ezek licitje 10 000 reálról (kb. 860 000 forintról) indul. 
    • Talán a legnagyobb ereklye lehet az a fáklya, amivel az athéni olimpia bronzérmese, a brazil Vanderlei Cordeiro de Lima meggyújtotta az olimpiai lángot a Maracana Stadionban, és amelyet a maratonfutó az aláírásával is ellátott. Ennek kezdő ára a legborsosabb, 15 000 reál (kb. 1 290 000 forint).

    "Hatalmas megtiszteltetés volt meggyújtani a lángot ezzel a fáklyával a Maracanában. Tudom, hogy most bárki megvásárolhatja, de nagyon bízom benne, hogy Brazíliában marad" - mondta Vanderlei.

    A www.leilaooficial.rio2016.com oldalon a különböző mérkőzéseken használt labdák és dedikált bokszkesztyűk is gazdára várnak.

  • A kedvezőtlen időjárás miatt szerdáról csütörtökre halasztották a férfi és női 470-es vitorlázók éremversenyeit a riói olimpián. A szervezők tájékoztatása szerint a Dicsőség Jachtkikötő környékén szélcsend uralkodik, így nem lehet lebonyolítani a futamokat.

  • Az Európa-bajnok spanyol válogatott könnyedén legyőzte a franciákat szerdán a riói olimpia férfi kosárlabdatornájának negyeddöntőjében. Az előző két játékokon ezüstérmes spanyolok legjobbja Nikola Mirotic volt 23 ponttal.        

    Negyeddöntő:   

    Spanyolország-Franciaország 92-67 (19-16, 24-14, 26-19, 23-18)     Ausztrália-Litvánia 90-64 (26-17, 22-13, 22-13, 20-21)    

    később:

    Egyesült Államok-Argentína 23.45 (18.45)

    Horvátország-Szerbia csütörtök 3.15 (22.15)

  • Lezajlott a harmadik kör a női 10 méteres toronyugrásban. Kormos Villő ismét nagyot csobbant, és utolsó előtti helyen áll. Ebből aligha lesz továbbjutás. Kormos Villőnek sszesítésben 137,40 pontja van, ami elég sovány az első helyezett kínai Si teljesítményéhez képest, ő 231,70-nél tart.

  • Az események percről percre.

  • Az Európa-bajnok német válogatott bejutott az elődöntőbe a riói olimpia férfi kézilabdatornáján, miután a szerdai negyeddöntőben 12 góllal legyőzte a vb-ezüstérmes katari csapatot.      

    Férfi negyeddöntő: 

    Németország-Katar 34-22 (16-12)

    Franciaország-Brazília 34-27 (16-16)    

    később:

    Dánia-Szlovénia 22.00 (17.00)

    Horvátország-Lengyelország csütörtök 1.30 (20.30)

  • Kormos Villő a második ugrására csak kicsivel több pontot, 46,40-et kapott. Ezzel nem sikerült előrébb lépnie, még mindig utolsó előtti, a 27. helyen áll. Kormosnak két kör után 91,20 pontja van. A versenyt most vezető kínai Sinek összesen 153,30.

    Többen eléggé elrontották a második ugrásukat, a legnagyobb hibát egy orosz lány vétette, még laikus szemmel is látható volt, mennyire elszúrta: neki minössze 14 pontot sikerült összekaparnia. Összehasonlításképp: a legjobbak ismét 76 fölött gyűjtöttek, a mexikói Paola Espinosa 79,20-at.

  • Szilágyi Áron - Rióban és Londonban is győztes - vívót a Vasas-Honvéd NB I.-es bajnoki előtt ünnepelték meg.

  • A világbajnok lengyel válogatott nem jutott a négy közé a Rio de Janeiró-i olimpia férfi röplabdatornáján. A lengyelek meglepően sima, 3-0-s vereséget szenvedtek az Egyesült Államok csapatától a szerdai negyeddöntőben.    

    Férfi negyeddöntő:   

    Egyesült Államok-Lengyelország 3-0 (23, 22, 20)    

    Oroszország-Kanada 3-0 (15, 20, 18)

  • Őrizetbe vétele után lemondott a nemzetközi olimpiai mozgalomban betöltött minden tisztségéről Pat Hickey, akit jegyüzérkedéssel gyanúsítanak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 71 éves ír tagját szerdán reggel állították elő egy hotelben a riói Olimpiai Park közelében, majd egészségi állapotára való tekintettel egy kórházba szállították. "A reggeli történések és egészségi állapotának romlása miatt Hickey úr úgy döntött, hogy ideiglenesen lemond minden olimpiai titulusáról addig, amíg az ügy nem tisztázódik" - közölte a NOB, hozzátéve, mindenben együttműködik a hatóságokkal. Hickey az Ír Olimpiai Tanács és az Európai Olimpiai Bizottság elnöke, valamint a NOB végrehajtó bizottságának tagja volt, és a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének alelnöki posztját is betöltötte. A rendőrség délután megerősítette, hogy Hickeyre nézve terhelő e-mailek birtokába jutott. Ezek szerint a sportdiplomata két olyan céggel is kapcsolatban állt, amelyek jegyüzérkedéssel hozhatók összefüggésbe.

  • Lement az első kör a női 10 méteres toronyugrásban, ahol Kormos Villőért kell szorítani. Sajnos nem sikerült túl jól az első ugrása, 28-ból a 27. helyen áll, és a pontokból látszik, hogy eléggé le van maradva. Kormos Villő 44,80-at kapott a csobbanásért, míg az élmezőnyben 76 pont fölött szerepelnek a többiek. 

    A versenyzők ötöt ugranak, ez alapján dől el, ki jut az elődöntőbe.

  • A német válogatott szerezte meg a bronzérmet a férfi asztaliteniszezők csapatversenyében. Timo Boll, Dimitrij Ovtcharov és Bastian Steger a szerdai helyosztón a dél-koreaiakat verte 3-1-re. A döntőt Kína és Japán játssza.

  • Megkezdődött a női 10 méteres toronyugrás is, amelyben egy magyar versenyzőnek is szurkolhatunk. Kormos Villő már ugrott is egyet, én csak annyit értek hozzá, hogy elég nagyot csobbant, amit nem igazán sok ponttal díjaznak.

    És valóban: a magyar versenyző 44,80 pontot kapott az ugrásra, ami elég kevés ahhoz képest, hogy a kanadai Meaghan Benfeito például 76,80-at.

  • Brazília-Honduras 6-0 az olimpiai elődöntőben.

  • Neymar büntetője - Brazília vs. Honduras (6:0)
  • Neymarék döntősök. A Nigéria-Németország meccs győztesével játszanak, az a mérkőzés 21 órakor kezdődik.

  • Valószínűleg már több gól nem lesz, bár egy perc még maradt a hosszabbításból.

  • Végülis jogos volt. 91. perc.

  • Nagyon kijátszották, igazi brazilos gólt volt. Az 5-0-ás elődöntő viszont mindent elmond az olimpiai futballtorna komolyságáról.

  • A francia együttes nyerte meg a díjugratás csapatversenyét szerdán a riói olimpián. A harmadik helyen végzett németek eddig minden lovas számban szereztek érmet Rióban.    

    Díjugratás, csapatverseny, olimpiai bajnok:     

    1. Franciaország (Roger Yves Bost, Penelope Leprevost, Philippe Rozier, Kevin Staut)

    2. Egyesült Államok

    3. Németország

  •  Még nem szokott hozzá a nagy érdeklődéshez Simone Biles tornász, aki négy aranyérmet nyert a riói olimpián.

    "Elég ijesztő nekem ez a nagy nyilvánosság, megtisztelő, de még meg kell szoknom" - mondta a 19 éves texasi versenyző, aki az olimpiák történetében az ötödik tornász, aki egy játékokon négy aranyat nyert. Biles csapatban, egyéni összetettben, ugrásban és talajon győzött Rióban, gerendán pedig bronzérmet szerzett. Előtte Keleti Ágnes (1956), Larissza Latinyina (szovjet, 1956), Vera Caslavska (csehszlovák, 1968) és Szabó Katalin (román, 1984) nyert négy aranyat egy olimpián.

    Biles elmondta, hogy a riói játékok után sem a sztárok életét akarja élni, hanem vissza szeretne térni a megszokott hétköznapjaihoz Houston külvárosában.

    "Simone mindig következetes volt, ennek köszönheti, hogy ilyen szép eredményeket ért el. Nem négy aranyért jött Rióba, hanem csak megmutatni, mit tud" - mondta Aimee Boorman, Biles edzője. (MTI)