László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mi vagyunk az egyetlen csapat, amely legyőzheti őket

2016.08.17. 17:09

Magyarország szerda este az Egyesült Államok női vízilabda-válogatottja ellen igyekszik kiharcolni az olimpiai döntőbe jutást. Nem lesz egy egyszerű feladat.

Egyrészt az ellenfél az olimpiai címvédő, a 2015-ös világbajnok, másrészt a csoportmeccsek során már összefutott a két csapat és akkor elég simán, 11-6-re nyertek az amerikaiak.

Az Egyesült Államok csapata eddig nagyon simán halad a címvédés felé. A csoportban a magyarok mellett a spanyolokat és a kínaiakat is borzasztó könnyedén intézték el. Előbbi ellen 11-4, utóbbival szemben pedig 12-4 lett a végeredmény, így plusz 20-as gólkülönbséggel pontveszteség nélkül zárták az első kört. A negyeddöntőben a brazilok ellen sem kellett különösen megizzadni. Már 13-0 is volt az állás a javukra, a vége 13-3 lett.

Az amerikaiak az eddigi négy olimpiai torna mindegyikéről éremmel tértek haza, két ezüst és egy bronz után, 2012-ben nyerni tudtak. A sportág honi erejét jelzi, hogy a sikerek ellenére a 13 fős keretből kilenc olyan játékos van, akinek ez az első tornája és csak egyedül Kami Craig szerepelt az utóbbi három olimpián.

Ami a mieinket illeti, bravúros úton jutottak el eddig a meccsig. Kínát 13-11-re legyőztük, aztán egy átaludt negyed után egy góllal kaptunk ki a spanyoloktól. Ezt követte a már említett meccs az amerikaiakkal, amelyen azért jól látszott a két csapat közötti lényegi, tudásbeli különbség.

Ennek ellenére úgy kell szerda este vízbe szállni, hogy mindenki száz százalékig hisz a győzelemben, ahogy az ausztrálok elleni negyeddöntőben is történt. Ott sem mi számítottunk az esélyesebbnek, nem is úgy alakult a meccs, hiszen az ausztrálok 3-0-ra és 5-1-re is vezettek, onnan sikerült visszakapaszkodni és nagyon fegyelmezetten vízilabdázva 8-8-as döntetlenre mentettük a meccset és büntetőkkel sikerült a továbbjutás.

Nincs vesztenivalónk, és ezt emelte ki a meccs előtt a Nemzeti Sportnak adott interjújában Antal Dóra is. A magyar válogatott jobbkezes védője még hozzá tette, mi vagyunk az egyetlen csapat, amely képes legyőzni az Egyesült Államokat:

„Nagyon jól tudjuk mit fognak csinálni és ha odafigyelünk, amiben jók és ki tudjuk használni a gyengéit, nem lehet probléma."

„Mi vagyunk az egyik olyan csapat az olimpia szereplői közül, amely képes megszorítani, esetleg megverni az amerikait - folytatta a lapnak Bíró Attila szövetségi kapitány - a taktika már megvan a fejemben, amellyel remélhetőleg tényleg szoros meccset tudunk játszani. A lényeg, hogy felszabadult játékkal essünk nekik!"

Az biztos, hogy nem így játszottunk ellenük az olimpia előtti három felkészülési meccsen, mert ezeken 13-6-ra, 11-6-ra és 10-7-re kaptunk ki. A kazanyi világbjanokságon 12-7 volt a javukra, míg a legutóbbi olimpián óriási meccsen 14-13-as vereséget szenvedtünk. Legutóbbi nyerni 2014-ben, szintén egy barátságos meccsen sikerült, Cegléden 10-9 volt a javunkra. Ezzel most az egész ország elégedett lenne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!