Alajos, Leila
19 °C
34 °C

Fokozódik a botrány a bokszolóknál: bírókat zártak ki az olimpiáról

2016.08.17. 17:17

Többen is rendesen kiakadtak el elmúlt napokban az ökölvívásban hozott bírói döntésekre. Volt, aki csalást emlegetett, más pedig az amatőr boksz végéről beszélt a vitatható, érthetetlen ítéletek miatt.

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) ezek után felülvizsgálta az eddigi ítéleteket a riói olimpián, és több bírót és játékvezetőt is kizárt a további mérkőzésekről.

Az AIBA szerint "alig néhány" érintettje van a 239 olimpiai küzdelem után meghozott döntésnek. A kizárt bírók és játékvezetők nem működhetnek közre a továbbiakban a riói mérkőzéseken, de az eddigi eredményeken már nem változtatnak.

A bokszolók riói botránya azzal indult, hogy  az ír klasszis, Michael Conlan, miután botrányos pontozással maradt alul az olimpiai negyeddöntőben az orosz Vlagyimir Nikityinnel szemben, azt mondta: "az olimpiai boksz halott". Conlan annyira kiakadt, hogy így folytatta: "az AIBA  kibaszott csalókból áll. Egyszerűen kibaszott csalókból áll, akiket lefizetnek. Soha nem fogok többet olimpián indulni, és másnak sem javaslom".

Eztuán következett az amerikai Gary Russell és az üzbég Fazliddin Gajbnazarov meccse. A könnyűsúly negyeddöntőjét egy ponttal az üzbég bokszoló nyerte meg, amit nem hagytak szó nélkül az amerikaiak. Az amerikaiak szövetségi kapitánya, Billy Walsh azt mondta: "a pontozóbírók botrányos munkát végeznek ezen az olimpián. Legutoljára az 1988-as szöuli olimpián voltak ennyire rosszak".

A Guardian az olimpia előtt egy alapos riportban tárta fel, hogy iszonyatosan elcsalhatják a bokszmérkőzéseket, névvel megszólaló bírók is elmondták, hogy az AIBA tornáin nyíltan megmondták nekik, kit is kell kihozni győztesnek.