Buda, Richárd
-2 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Meglehet a londoni nyolc arany? Vagy még több is?

17
2016.08.17. 13:07

A riói olimpia 12. napján 6 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel állunk, ez a mennyiség várhatóan szerdán nem is változik. Van viszont még hátra négy nap az olimpiai programból, és bár fogynak a lehetőségek, még bőven beérhetjük vagy akár le is hagyhatjuk a londoni 8-4-6-os mérleget.

Az olimpia előtti esélylatolgatónkban vegyesen tippeltünk az eddig eredmények alapján; Gyurta Dániel gyenge szereplésére nem lehetett számítani, ahogy például az első aranyat nyerő Szász Emese meglepetésére sem. Most azt vizsgáljuk, az olimpia utolsó négy napja még mit hozhat.

A női vízilabda-válogatott még nem biztos érmes, de már biztosan éremért játszhat, akár nyer, akár veszít az Egyesült Államok ellen az esti elődöntőben (kezdés 21.30-kor). Mivel az amerikaiak elleni mérleg nem mellettünk szól, a döntőbe jutáshoz bravúr kellene, de a bronzérem reális elvárás lehet.

A csütörtöki kajak-kenu döntőkben a két arany sem lenne hatalmas meglepetés. A bombaformában levő Kozák Danuta K2 után egyesben nyerhet 500 méteren, míg a világbajnoki címvédő Molnár Péter, Tótka Sándor K2 200-on robbanthat nagyot a kihagyás után. Ha az arany nem is garantált, érem azért lehet tőlük.

Pénteken az öttusázókra kell figyelni, a Földházi Zsófia, Kovács Sarolta kettősből elsősorban utóbbira, aki június elején világbajnok lett. Vörös Zsuzsa hasonló recepttel készült a 2004-es olimpiai címére, Kovács is esélyes.

Szombaton újra a kajak-kenu lesz a főszereplő magyar szempontból. Vasbányai Henrik és Mike Róbert kenu 1000 méteren mehet az éremért – 2013-ban világbajnokok voltak, tavaly Milánóban ezüstöt nyertek. Akkor egy brazil páros győzött, akiket hazai pályán nem lesz könnyű megszorítani. A mieink az idei Eb-n csak harmadikok lettek, de az előttük végző két páros (egy orosz, egy fehérorosz) nem lesz ott Rióban, ezzel is nőttek az esélyeik.

A női kajaknégyes, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina viszont nagyon erős egység. A tavalyi vb-n ezüstérmesek lettek, az idei Eb-n nyertek. A dobogó tőlük is elvárás, de az arany is meglehet.

Összességében tehát az utolsó négy napon még hat éremre van reális esélyünk:

  • Kozák Danutától K1 500 méteren,
  • Kovács Saroltától öttusában,
  • a női kajaknégyestől 500 méteren jöhet arany,
  • a Molnár, Tótka kajakkettős,
  • és a Vasbányai, Mike kenukettős ezüstöt hozhat,
  • a női vízilabda-válogatott pedig egy bronzéremmel zárhat.

Ez azt jelentené, hogy a mostani 6 arany, 3 ezüst, 4 bronzból a végére 9-5-5 is lehet. Ezzel darabszámra és teljesítményben is felülmúlnánk a londoni teljesítményt. Négy éve egyébként a 9-5-5 az éremtábla nyolcadik helyére lett volna elég. Ha valóban így lesz, akkor még nagyobb lehet a női túlsúly a magyar olimpiai bajnokoknál, hiszen Szilágyi Áron lenne az egyetlen férfi aranyérmesünk.

A kilenc arany az 1992-es barcelonai olimpia óta a legjobb teljesítményünk lenne, míg a 19 érem a négy évvel későbbi atlantai játékok óta lenne a legtöbb. Sydney-ben, Athénban és Londonban is nyolc aranyunk volt.