A bokszbírók főnökét is leváltották az olimpián

2016.08.18. 22:10

Azok után, hogy óriási botrány alakult ki az olimpia boksztornájának néhány döntése miatt, a Nemzetközi Bokszszövetség csütörtökön leváltotta a bírók munkáját felügyelő vezetőt. 

A hazaküldött Karim Bouzidi más pozíciót kapott a nemzetközi szövetség közleménye szerint, igaz, arra nem térnek ki, hogy mi volt menesztése pontos oka, de elég egyértelmű az üzenet. Szerdán több bírót és játékvezetőt is kizártak a további mérkőzésekről, és a szövetség leszögezte, hogy további változások lehetnek, hogy biztosítsák az olimpiai boksz tisztaságát.

42810b2dbb8499308adeb3204bbc40ce XL

A lavinát az indította el, hogy a héten több olyan döntés született a bokszolóknál, ami erősen megkérdőjelezhető volt. Michael Conlan, miután botrányos pontozással maradt alul az olimpiai negyeddöntőben az orosz Vlagyimir Nikityinnel szemben, azt mondta: az olimpiai boksz halott. 

Ezután következett az amerikai Gary Russell és az üzbég Fazliddin Gajbnazarov meccse. A könnyűsúly negyeddöntőjét egy ponttal az üzbég bokszoló nyerte meg, amit nem hagytak szó nélkül az amerikaiak. Az amerikaiak szövetségi kapitánya, Billy Walsh azt mondta: "a pontozóbírók botrányos munkát végeznek ezen az olimpián. Legutoljára az 1988-as szöuli olimpián voltak ennyire rosszak".