Ödön
2 °C
11 °C

Majdnem lemaradtak, végül olimpiai 4. a Molnár, Tótka duó

2016.08.18. 14:53

Molnár Péter és Tótka Sándor a negyedik lett a riói olimpia kajak-kenu K2 200 méteres döntőjében. Két és fél hete még úgy nézett ki, hogy Budapestről figyelik az olimpia eseményeit. Aztán jöttek, láttak és végül majdnem nyertek egy érmet.

Már a szerdai előfutamokban is kiválóan versenyeztek. Az első körben futammásodikok lettek, a második leggyorsabb  idővel jutottak az elődöntőbe, ahol aztán a leggyorsabb időt lapátolták.

Sok vihart élt meg a Molnár Péter, Tótka Sándor kettős, sokáig úgy nézett ki, hogy itthonról drukkolhatják végig az olimpiát. Aztán a világbajnok páros versenyengedélyt kapott, és az atipikus doppingmintákat adó Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett bekerült a magyar csapatba.

Életük legnagyobb sikerét a 2015-ös, milánói világbajnokságon érték el 200 méteren, ráadásul drámai körülmények között. A döntő futamot visszalőtték, de akkor, amikor már a mezőny a célba ért, és Molnárék végeztek az élen. Aztán szépen visszaeveztek, és újra elindult a mezőny. A rossz rajt után, az utolsó pillanatban mégis sikerült megnyerni a távot, 31 ezreddel lettek elsők az orosz duó előtt. 15 év után nyert magyar páros ezen a távon. Amióta olimpiai szám, vagyis nyolc éve, még csak érmünk sem volt.

Aztán a kálváriájuk idén júniusban kezdődött, amikor – nem kis meglepetésre – az olimpiai részvételért rendezett szétlövésben kikaptak a győri Horváth Bence, Szomolányi Máté duótól, és úgy nézett ki, lemaradnak az olimpiáról. Egészen augusztus 2-ig, amikor kiderült, hogy Horváthék fejenként három-három atipikus mintát produkáltak. A gyors döntés után nevezték őket, amit végül a NOB és a nemzetközi szövetség is elfogadott.

Tótka Sándor 2004-ben kezdett el kajakozni, 14-szeres magyar bajnok, 2010-ben megnyerte az ifjúsági olimpiát. 2011 és 2012-ben ifjúsági Európa-bajnokságot és világbajnokságot nyert. 2014-ben a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon K2-ben Dudás Miklóssal a negyedik helyezést érte el, majd Moszkvában a felnőtt világbajnokságon a 200 m-es kajakváltóban Dudás Miklóssal, Nádas Bencével és Hérics Dáviddal az első helyen végeztek.

Az idén 30 éves Molnár Péter 2003 óta gyűjtögeti a nemzetközi érmeket, 23-szoros magyar bajnok. A 2003-as ifjúsági vb-n nyerte az első aranyérmét, majd 2008-ban az U23-as vb-n is első lett. A 2007-es volt az első Európa-bajnoksága, akkor hatodik lett. 2008-ban már egy bronzot és egy ezüstöt hozott haza. 2016-ban pedig a négyesekkel lett első. Idén a Tiszaújvárosból a Budapest Honvédhoz igazolt, hogy Tótkával minél jobban fel tudjanak készülni.

Hufnágel Tibor és Ceiner Benjámin a hetedik lett a kajak kettesek 1000 méteres számában. A 25 éves Hufnágel Tibor először a 2009-es junior világbajnokságon mutatott be szenzációs eredményeket. Bán Kristóffal egy hajóban ezüstérmes lett K2 500 méteren, míg K1 1000 méteren szintén a második helyen végzett.

2013-ban és egy évvel később is aranyérmes lett az U23-as vb-n. Ekkor már Ceiner Benjáminnal ült egy hajóban. A felnőttek között 2014-ben Kökény Rolanddal lett ötödik 1000 méteren, egy évvel később egyes 500 méteren jutott a döntőbe és lett hetedik. Az idei Eb Dombvári Bence volt a társa és 1000 méteren a második helyen végzett.

Ceiner Benjámin egy évvel fiatalabb Hufnágelnél. A 2010-es junior vb-n egyesben bronzérmes, kettesben – Noé Bálinttal – aranyérmes volt. A 2011-es felnőtt maratoni vb-n Salga Istvánnal hatodikként ért célba. Az idei Eb-n négyesben végzett a hatodik helyen.

Hajdú Jonatán a kenu egyesek 200 méteres távján, a B döntőben indult, és végül a második – összetettben a 10. – helyen végzett. Majdnem végig vezetett, de az utolsó centiken a cseh Martin Fuksa jobban rúgta be a hajóját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?