Bekamuzták a rablást Lochte-ék, hogy megússzák az emberkedést?

GettyImages-591641282
2016.08.18. 19:46
Egyre kevésbé tiszta, hogy mi történt azon az olimpiai estén, amikor Ryan Lochte hatszoros olimpiai aranyérmes amerikai úszó és három társa bulizni mentek a riói éjszakába. Egymáshoz képest is mást mondanak a történtekről, a brazil rendőrség pedig egy harmadik sztorit ismer. Az úszók fegyveres rablásról beszélnek, a brazil hatóságok szerint ilyen nem történt, viszont állítják, hogy az amerikaiak megrongáltak egy benzinkutat, és veszekedtek egy biztonsági őrrel. Az ügy már vádemelésig fajult.

Ryan Lochte augusztus 13-án este, vagy inkább már másnap hajnalban az olimpiai győzelmét indult megünnepelni, miután a 4x100-as gyorsváltó tagjaként nyert, és vele tartott három úszótársa, Gunnar Bentz, Jack Conger és Jimmy Feigen is. Thiago Pereira brazil úszó bulijába indultak, amikor valami történt.

Augusztus 14., vasárnap reggel

Az első hírek annyiról szóltak, hogy Lochte-t kirabolták, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont szinte azonnal cáfolta, hogy bármilyen incidens történt volna. Ugyanakkor Lochte édesanyja még aznap megerősítette, hogy igenis kirabolták a fiát.

Augusztus 14., vasárnap délután

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága is az úszóknak adott igazat, és azt közölte, valóban történt valamilyen incidens, majd Ryan Lochte az NBC-nek adott egy interjút, amiben részletesen beszélt az esetről, és többek között azt is mondta, hogy egy rendőrnek öltözött rabló a fejéhez szorított egy fegyvert, úgy követelte az értékeit. A brazil hatóságok szerint Jimmy Feigen viszont azt mondta, hogy több rabló volt, és közöttük egy volt fegyveres.

A rablás helyszínéről is különböző dolgokat mondtak az úszók, egyszer azt nyilatkozták, hogy utaztak a taxival, amikor megállította őket a rendőrnek öltözött rabló, majd később azt, hogy megálltak egy benzinkúton, hogy mosdóba menjenek, majd amikor visszaültek, a taxi többszörös kérésükre sem indult tovább, és akkor történt a támadás.

Augusztus 15., hétfő

Lochte visszatért az Egyesült Államokba, és az olimpia szervezőbizottságának szóvivője elnézést kért az úszótól és társaitól.

Augusztus 16., kedd

Kedd délután a brazil rendőrség megkérdőjelezte Lochte és a többi úszó állításait, szerintük semmi nem bizonyítja az úszók által elmondottakat, illetve kijelentették, hogy nyomoznak az ügyben. Ezért Keyla Blanc bíró úgy döntött, hogy Lochte és Jimmy Feigen útlevelét le kell foglalni, és nem hagyhatják el Brazília területét. Ekkor Lochte már nem volt az országban.

Augusztus 17., szerda

Szerdán a brazil rendőrség megjelent az olimpiai faluban, hogy elkérjék az érintett sportolók útleveleit, és kikérdezhessék őket, de semelyiküket nem találták a szálláson.

Lochte a Snapchaten mutatta meg, hogy ő már két napja az Egyesült Államokban van, Jimmy Feigenről pedig azóta sem lehet tudni, hol tartózkodik. Gunnar Bentz és Jack Conger - a harmadik és negyedik úszó, aki azon az éjjelen szintén Lochte-val volt - még Brazíliában voltak, éppen indultak volna haza, amikor szerdán éjjel leszedték őket a riói reptéren az Egyesült Államokba tartó gépükről. Az is különös, hogy Jimmy Feigen az NBC híre szerint becsekkolt ugyanerre a gépre, de nem jelent meg a beszálláskor.

Augusztus 18., csütörtök

Gunnar Bentzt és Jack Congert kihallgatták és elengedték a brazil hatóságok, de nem mehetnek haza. Feigen tartózkodási helye továbbra sem ismert.

A brazil illetékesek az ABC hírcsatornának azt nyilatkozták, hogy egy utcai biztonsági kamera felvételén látható, ahogy 

az amerikai úszók egyike betöri egy benzinkút vécéjének az ablakát, és hogy veszekednek egy biztonsági őrrel.

A brazil hatóságok szerint az úszók csak kitalálták a kirablásukról szóló történetet, és több ellentmondás van a történeteikben. Az ESPN amerikai sportcsatorna információi szerint Lochte egyik (meg nem nevezett) társa azt mondta a rendőröknek, hogy a "rablós sztori Lochte ötlete volt", a Washington Post pedig az AP hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy Jack Conger és Gunnar Bentz a rendőrségnek azt mondta, hogy a rablást csak kitalálták.

Magyar idő szerint csütörtök hét óra körül a brazil hatóságok közzé is tettek egy videót a benzinkúton történtekről, amin viszont nem látszik semmi lényeges. Az utolsó 10 másodpercben, a felvétel bal felső sarkában mintha dulakodás látszódna, majd több férfi leül a benzinkúton a járdapadkára, de az nem látszik, hogy mi vagy ki miatt ülnek le.

Egy olyan videó is előkerült, amin látszanak az úszók, amint visszatérnek az olimpiai faluba, átmennek a detektoros kapun, és sem fizikai, sem pszichikai jelei nincsenek, hogy őket nem sokkal azelőtt megfenyegették és kirabolták volna. Az értékeiket is kipakolják a kapunál, az óráik, a pénztárcáik és a telefonjaik is náluk vannak.

Ryan Lochte az USA Today-nek azt is mondta, hogy azért nem jelentették azonnal a történteket, mert "tartottak attól, hogy bajba kerülnek."

UPDATE:

Közben viszont az AP kiderítette, hogy csütörtökön a riói rendőrök kihallgattak egy biztonsági őrt a benzinkúttól, aki azt vallotta, hogy Lochte-ékra valóban fegyvert fogtak. Nem is egy, hanem két szekuritis fenyegette őket, ez megmagyarázza, mit látunk a videó végén: emiatt ülnek Lochte-ék a földre. A brazil rendőrség tagadta, hogy bárki is fegyvert fogott volna az úszókra, de ezek szerint mégis ilyen helyzetbe kerültek, vagyis ez nem kitaláció. Még ha nem is rablók fenyegették őket.

A biztonsági ember azt is elmondta, hogy Lochte-ék betörték a vécé ajtaját a benzinkúton és letörték a szappanadagolót, emiatt mentek utánuk a biztonságiak. A mosdóbeli vandálkodásról is van állítólag videó felvétel.

UPDATE 2:

A brazil rendőrség arra kérte az ügyészséget, hogy hamis tanúzás miatt emeljen vádat Ryan Lochte és Jimmy Feigen amerikai úszók ellen, akik azt állították, hogy fegyverrel rabolták ki őket a riói olimpián. A feljelentésben nem kérnek börtönbüntetést egyikőjükre sem. (MTI)

Ők voltak Ryan Lochte bulipartnerei

Mindhárman aranyérmet nyertek váltóban a riói olimpián.

  • A 26 éves Jimmy Feigen váltóban érte el legjobb eredményeit, egyéni legjobb eredménye a 2013-as vb ezüstérme volt. A Redditen korábban valaki megkérdezte őt arról, hogy az atléták falujában mennyire jellemző a szex, és azt válaszolta, hogy “amint vége a versenyeknek, elkezdődik a buli, de persze csak a falun kívül.” Egy apartmanban lakott a faluban Phelps-szel, Lochte-val és még három másik úszóval, írta a New York Times.
  • A 20 éves Gunnar Bentz georgiai egyetemista, ez az első olimpiája. Ő az első Georgia állambeli úszó, aki olimpiai aranyat nyert.
  • A 21 éves Jack Congernek is ez az első olimpiája. Ő Texasban tanul, és idén csapatával megnyerte az amerikai bajnokságot.