Fantasztikus rekordot állított be a japán birkózófenomén

2016.08.18. 01:33 Módosítva: 2016.08.18. 01:33

Óriási rekord született, méghozzá egy olyan sportágban, ami nem épp a rekordokról szól: a női szabadfogású birkózásban. A japán Kaori Icho az 58 kilogrammosok döntőjében ugyanis 3:2-re legyőzte az orosz Valerija Koblovát. A 23 éves orosz birkózó (aki a 2014-es vébédöntőben egyszer már kikapott Ichótól) fantasztikusan birkózott a háromszoros olimpiai- és tízszeres világbajnok japán ellen, és az utolsó másodpercekig tudta tartani 2:1-es vezetését. 

Ráadásul becsületére legyen mondva, hogy időhúzás helyett inkább támadással akarta meglepni az erősen nyomó japánt. Azonban ez lett a veszte: úgy tűnt, hogy egy lábra bemenetelnél előnyös pozícióba kerülhet, azonban Icho kiválóan kontrázott: előbb semlegesítette a fogást, majd fokozatosan jobb helyzetbe paszírozta magát, végül ellenfele háta mögé került. meg is kapta a két pontot, amivel 3:2-re fordította meg a meccset. 

A meccs fordulata kísértetiesen emlékeztetett a nem sokkal korábban vívott 48 kilogrammos női szabadfogású döntőre, ahol az ugyancsak japán Eri Tosaka egy utolsó másodperces gánccsal fordította meg az olimpiai döntőt az azeri Maija Stadnik ellen. Ha már női szabadfogás és ha már japán sikerek: a 69 kilósok súlycsoportjában is japán-orosz meccset vívtak az aranyért, és itt is a japán birkózó nyert: Sara Dosho Natalija Vorobjevát verte 3-1-re.

Győzelmével Kaori Icho két rekordot is megdöntött:

  1. ő lett az első birkózó, aki négy olimpiai bajnoki címet tudott elnyerni (hármat már többeknek sikerült, legutóbb hétfőn Mijain Lopeznek)
  2. ő az első nő, aki négy olimpiai győzelmet tudott elérni azon versenyzők közül, akik egy olimpián csak egy számban tudnak indulni 

A 32 éves Icho állítólag azon gondolkozik, hogy a 2020-as tokiói olimpián búcsúzik - ötszörös olimpiai bajnokként. A japán extraklasszist egyébként olimpián még senkinek nem sikerült legyőzni (a női szabadfogás 2004-es bevezetése óta ő a bajnok), és még az is valóságos földrengést váltott ki a birkózás világában, amikor idén januárban 13 év után először vesztett tétmeccset egy ismeretlen mongol versenyző ellen. Talán majd Koblovának sikerül, az oroszt tartják ugyanis Icho örökösének a súlycsoportban.