Már két riói érmet is elvettek dopping miatt

2016.08.18. 18:03
Két bronzérmet is visszavesznek Rióban a korábban levett doppingminták pozitív tesztje miatt, egy kirgiz súlyemelő és egy moldáv kenus bukott meg.

A kirgiz Izzat Artikov még kedden nyert bronzérmet a férfiak 69 kilós súlykategóriájában súlyemelésben, sokáig viszont nem örülhetett az olimpiai harmadik helyének az idei Ázsia-bajnok, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki ítélete alapján ugyanis kizárták a riói olimpiáról dopping miatt, így vissza kell adnia az érmét.

A CAS közleménye szerint sztrichninnel, egy idegméreggel bukott meg, ami rövid időre fokozza a vérkeringést.

Artikov 339 kilót emelt, messze elmaradt a győztes Si Cse-jung 352 és a második Daniyar Ismayilov 351 kilós eredményétől. A kirgiz mögött a kolumbiai Luis Javier Mosquera Lozano végzett a negyedik helyen 338 kilóval, alighanem ő kapja meg majd a bronzérmet.

Szintén korábban levett mintával bukott meg Serghei Tarnovschi, a moldáv kenus, aki kedden, egyes 1000 méteren lett harmadik. Mögötte az orosz Ilija Stokalov lett a negyedik, várhatóan ő kapja majd meg a bronzérmet.

Tarnovschi kiválásával pénteken nem indulhat a moldáv egység kenu kettes 1000 méteren sem – itt a magyar Vasbányai Henrik, Mike Róbert kettős esélyei nőttek meg ezzel. Tarnovschi testvérével, Oleggel indult volna.