Milyen esélyekkel vágnak neki a triatlonosok?

2016.08.18. 11:24

A Copacabanán csütörtökön négykor kezdődik a triatlon, az 1.5 kilométer úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból álló verseny férfi döntője, amelyen két magyar sportoló, Faldum Gábor (Mogyi SE Baja) és Tóth Tamás (Budaörsi TK) is az indulók között lesz.

Borbély Miklós edző, aki a bajai Mogyi SE alapítója, az olimpikon Faldum Gábor nevelőedzője szerint a spanyol Mario Mola, a brit Alistair Brownlee, a szintén brit Jonathan Brownlee, a dél-afrikai Richard Murray és a portugál Joao Silva közül kerül majd ki az olimpiai bajnok.

A magyarok szerinte a legjobb 20-ba várhatóak, és reméli, hogy mindkét triatlonista meglepetést fog okozni.

Vanek Gábor, a 2016-os olimpiára a négy magyar triatlonistából hármat delegáló Budaörsi Triatlon Klub vezetője, Vanek Margit édesapja abszolút progresszív versenyt vár, ugyanis a legesélyesebbek ott vannak a legerősebb úszók között és ők nyilván nem akarnak majd a második sor erős futóival együtt indulni futni a kerékpározás után.

A középmezőny sokkal kisebb létszámú, mint egy WTS-futamon, ezért sikeres szökésekre számít. Szerinte az abszolút esélyes spanyol Javier Gomez kiesésével a két Brownlee-testvér (Alistair és Jonathan), illetve az idén keveset versenyző francia Vincent Luis, a spanyol Fernando Alarza, az ausztrál Aaron Royle, valamint bringázáskor várhatóan második bolyos dél-afrikai Richard Murray és a spanyol Mario Mola maradt az aranyéremre esélyesek között. Utóbbitól a kemény kerékpározás után nem vár nyerő futást.

Tippje az élmezőnyre: 1. Alistair Brownlee, 2. Vincent Luis, 3. Richard Murray, 4. Jonathan Brownlee 5. Mario Mola. A legjobb 10-ben lehet még az olasz Alessandro Fabian, a szlovák Richard Varga és a dél- afrikai Henri Schoeman is.

A magyaroktól azt reméli, hogy kis létszámú szökés esetén a 20-25. helyre várható Tóth Tamás, akitől a kemény bringázás után csak közepes futást vár, viszont úgy véli, hogy amennyiben Faldum Gábor a legjobb formáját fogja hozni, akkor a 15. hely környékére is felfuthat az üldöző bolyból.

Bajai Péter, egykori válogatott triatlonista, a Mogyi SE Baja vezetőedzője  szerint a londoni olimpián dobogós Brownlee-testvérek a legesélyesebbek a győzelemre, hiszen nekik az úszás, a kerékpározás és a futás is egyformán jól megy, ráadásul a sok sérülés után idén nagyon jó formát mutattak. Talán csak az a Gomez lehetne a legnagyobb ellenfelük, aki kartörés miatt nem vehet részt az olimpián. Az ő hiányában Vincent Luis, Mario Mola és Richard Murray lehetnek a britek legnagyobb kihívói. Luis tavaly 2. helyezett lett a riói tesztversenyen, ám idén nem sokat versenyzett, WTS- en sem indult (a triatlonos Forma-1), viszont a sprint EB-n és az erős francia bajnokságban rajthoz állt és nyert is mindkettőn. Tehát nincs rossz formában, de ebben a mezőnyben idén még nem mutatta meg, mit tud. Mola és Murray futásban nagyon jól teljesíthetnek, ám nekik az úszásuk gyengébb, ám ha el tudják majd érni az első sort, akkor akár az aranyra is esélyesek lehetnek.

Nem érdemes szupergyors futásra számitani, hanem kemény verseny lesz végig. Meglepő lenne, ha valamelyik angol nem lenne dobogós.

A két magyar közül szerinte Faldum Gábor érkezett jobb pozícióban az olimpiára, hiszen már a tavalyi év végén szinte biztos volt a részvétele. Ennek megfelelően jobban és nyugodtabban tudott készülni a riói viadalra, az olimpiai előtti formája biztató, és ezt a világbajnoki WTS-versenyeken is bizonyította. Mivel jól kerékpározik és jól fut, nála az lesz döntő fontosságú, hogy az úszásnál mennyire tud közel kerülni a mezőny elejéhez, valamint kikkel tud majd „összedolgozni” a kerékpározás során.

Tóth Tamás májusig küzdött a kvótáért, így csak ezt követően tudott az olimpiai felkészülésre koncentrálni. Idén úszásban mutatott stabil formát és elúszásból ért el jó eredményeket. Most is ez a célja. Úszáson elszakadni az első sorral, majd a végén előnyből futni.

Bármelyik magyar sportoló legjobb 20-ba kerülése jó eredménynek számítana.

Szabó Zita,  a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára szerint  eléggé egyértelmű, hogy Javier Gomez a dobogó valamelyik fokát biztosan elfoglalta volna, és nyilván a londoni olimpiai ezüstérem után mindent megtett volna, hogy még annál is fényesebb legyen a riói érme. A Magyar Triatlon Szövetség főtitkára szerint négy triatlonistának van esélye fellépni az olimpiai dobogóra: ők a Brownlee-testvérek, Alistair és Jonathan, valamint Mario Mola és Richard Murray. Úgy véli, hogy címvédést láthatunk majd a férfi triatlonistáknál, azaz Alistair Brownlee London után újra nyerni tud.

A magyarokat a 20-25. helyekre várja. Az igaz, hogy nagyon kemény a pálya, ám Faldum Gábor is, és Tóth Tamás is megfelelően felkészültek a versenyre, nyugodtan várhatják a rajtot.

Lőrinczi Csaba