Bocsánatot kért a riói szervezőktől az amerikai olimpia bizottság és Lochte

Az olimpia 14. napja

Index
2016.08.19. 21:44

Összefoglaló

Negyedikek lettek a női pólósok, drámai meccs után büntetőkkel kaptak ki az oroszoktól
Öttusában Kovács Sarolta a 17., Földházi Zsófia 26. lett.
Hajnalban a döntőben Pars Krisztián kalapácsvető
Az amerikai olimpiai bizottság és Ryan Lochte bocsánatot kértek, amiért hamisan terjesztették, hogy fegyverrel kiraboltak négy amerikai úszót
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Itt van nekünk ez a barom meg a három részeg haverja, akik balhéznak a benzinkúton, utána meg azt mondják az egész világnak, hogy kirabolták őket"

    Fent: James Feigen, Ryan Lochte. Lent: Gunnar Bentz és Jack Conger.
    Fent: James Feigen, Ryan Lochte. Lent: Gunnar Bentz és Jack Conger.
    Fotó: Staff / AFP

    - így foglalta össze röviden egy újságíró az egyik helyi lapban, az Estadaóban, hogy mi is történt pontosan az elmúlt napokban Ryan Lochte és három társa körül, akik először azt mondták, hogy fegyveres rablás áldozatai lettek, majd kiderült, hogy ez nem igaz, és ők maguk voltak, akik balhéztak, és rongáltak egy benzinkúton. Ettől függetlenül tényleg fegyvert fogott rájuk egy biztonsági őr, amit talán jogosan nehezményeztek.

    A brazilokat ez sem hatja meg. Bár a fenti csak egy vélemény, de a brazil oldalak hemzsegnek az ehhez hasonló kommentektől. 

    Te, Lochte, egy éretlen, veszélyes, rossz ember vagy. Maradj csak egy szökevény Amerikában, és mondd tovább a hazugságaidat. Úgy léptél be az olimpiák történelmébe, mint a legnagyobb hazug. Egy egész országra szégyent hoztál. 

    - szól az egyik komment.

    "Ha egy brazil csinálna valami hasonlót Amerikában, akkor nem egy szállodába vinnék a reptérről, hanem egyből a börtönbe. Ezek a gringók igazi álszentek" - hangzik egy másik.

    Még szerencse, hogy Lochte-ék már leléptek Brazíliából, bár egyiküknek a szabadulás 3 millió forintnyi realjába fájt.

    (Daily Mail)

  • A harmadik negyed után 66-57-re vezetnek az amerikaiak, továbbra sem engedik közel a spanyolokat, akiknek nagyon össze kéne kapniuk magukat az utolsó negyedre, hogy meg tudják szorongatni Durantékat.

  • A gyaloglásról beszélek, aminek a létjogosultságáról egyáltalán nem vagyok meggyőzve, bár a teljesítményt nyilván illik értékelni, mint minden sport esetében.

    A kínai Liu Hong nyerte, a mexikói Marya Guadalupe González a második, a kínai Lü Hsziu-csi a harmadik, 

    A magyarok közül Madarász Viktória a 25. lett, Kovács Barbara az 58., Récsei Rita az 59. 

  • *ha a mountainbike-ot nem számoljuk.

  • Véget értek a tornász számok az olimpián, az ilyet pedig nyilvánvalóan gálával kell megünnepelni.

    A több millió nézőt vonzó versenyszámokat lezáró eseményen minden kétséget kizáróan a kínaiak utolsó gyakorlata volt a legmenőbb, amelyben két tornász legkisebb társukat lóbálta ugrókötélként, míg a negyedik kínai fölötte ugrált. Itt még nem ért véget a dolog, utána az emberi ugrókötelet még fel is hajították a levegőbe, hogy aztán azt elkapva lezárják a gyakorlatot.

    Van róla videó is, lehet ámuldozni:

  • Nagyot esett a magyar versenyző, miután lova egész egyszerűen leblokkolt egy ugrás előtt, ő pedig átbukfencezett a ló feje fölött. 

    Ezt az egy akadályrombolást kivéve egyébként szépen lovagolt, de így is csak 222 ponttal zárt a 300-ból.

  • Az amerikaiak vezetnek a szünetben, bár a spanyolok többször is feljöttek három pontra, de egyenlíteni azért nem sikerült. 

  • Az elődöntő első negyede után simán vezetnek 26-19-re. A spanyolok gyengén kezdték a mérkőzést, elég pontatlanul dobtak mezőnyből, míg az amerikaiak félgőzzel is simán öt-hétpontos távolságban tartották őket. Duranték több labdát és több lepattanót szereztek, és jobban dobták a hármasokat. 

  • A nigériai futballválogatott 2-0-ra kikapott a németektől az elődöntőben, így szombaton Hondurasszal küzdenek a bronzéremért.

    John Obi Mikel, az angol Chelsea játékosa csalódott, hogy nem kerültek be a döntőbe, de elismerte, hogy Németország volt a jobb. Most viszont előre tekint, azt mondta, a cél egyértelműen a bronzérem megszerzése, ami ha sikerül, könnyen lehet, hogy Nigéria egyetlen érme lesz az olimpián.

  • A nyolcas lyuk valamilyen varázserővel bírhat ma a golfpályán, ugyanis a harmadik fordulóban előbb a kínai Hszi Jü Lin, majd az új-zélandi Lydia Ko is egy ütésből talált a lyukba. 

  • ami a legutóbbi olimpiai döntő visszavágója lesz, akkor az amerikaiak nyertek.

    A csoportkört most is simán hozták, aztán a negyeddöntőben az argentinokat búcsúztatták. A spanyoloknak már nem ment ilyen simán az eleje, mert három győzelmük mellé két vereség is becsúszott. Ők a franciákat verték a nyolc között. 

  • Az állás két szám után:

    1. Oktawia Nowacka (lengyel) 554 pont
    2. Elodie Clouvel (francia) 542
    3. Alice Sotero (olasz) 524

      8. Kovács Sarolta 516

      30. Földházi Zsófia 472
  • A BMX-ben a nőknél a kolumbiai Mariana Pajon nyert, az amerikai Alise Post és a venezuelai Stefany Hernandez előtt.

    A férfiaknál pedig  az amerikai Connor Fields futott be elsőként, a második helyen holtverseny lett a szintén amerikai Long és a kolumbiai Carlos Alberto Ramirez között.

  • A lovaglásról, azon belül is a díjugratásról van szó, amelyet a brit Nick Skelton nyert Big Star nyergében.

    (Mielőtt az újgazdag kölkök írnának: nem irigykedem, én gyerekkoromban BMX-eztem ÉS lovagoltam is, de az előbbi sokkal jobb!)

  • Megkezdődött a BMX, ahol felnőtt emberek motocross-sisakban, síszemüvegben, gyerekbicikliken ugrándoznak. 

    Remélem mindenki szereti, aki a 80-as években volt gyerek, több ilyen sport kellene az olimpiára!

    A felnőttbringákat egyébként holnap és holnapután fogják elővenni, ekkor rendezik a hegyikerékpár versenyszámait.

  • 2-1-re kikapott a házigazda brazil csapat Kanadától a női labdarúgó torna bronzmérkőzésén, ezzel a negyedik helyen zárták az olimpiát. A kanadaiak az első félidő közepén megszerezték a vezetést Rose révén, az 52. percben Sinclair góljával pedig már két góllal vezettek. A 80. percben Beatriz még szépített, de egyenlíteni már nem sikerült, így a kanadaiak nyakába kerülhet a bronzérem. A női döntőben 22:30-tól Svédország találkozik Németországgal.

    A brazil labdarúgók még a férfiak révén nyerhetnek érmet, holnap magyar idő szerint 22:30-tól Németország ellen döntőznek.

  • Nem sűrűn neveznek el lovakról házakat, de Valegro nem egy átlagos ló. A 14 éves állat annak a Charlotte Dujardinnek a hátasa, aki idén egyéni arannyal, csapatban pedig ezüsttel gazdagította éremkollekcióját Rióban.

    A lóról London Enfield kerületében, az Alma Roadon neveznének el házat. Ez egyébként egyike lenne a 40 év óta először építendő önkormányzati lakóépületeknek. A birtokon keresztülmenő utat lovasa, Charlotte Dujardin után neveznék el.

  • A kínai Fu Haj-feng, Csang Nan duó nyerte a férfi párosok versenyét tollaslabdában a riói olimpia pénteki versenynapján.

    Haj-feng ezzel megvédte címét, négy évvel ezelőtt Londonban azonban Caj Jün volt a társa.

    A második helyen a malajziai Sem Goh, Vi Kjong Tan duó, míg a harmadikon a brit Marcus Ellis, Chris Langridge kettős végzett. (MTI)

  • Beatriz góljával szépít Brazília, ezzel 2-1-re vezet Kanada a női labdarúgó torna bronzmérkőzésén. 

  • Befejezte élsportolói pályafutását Jelena Iszinbajeva, az oroszok kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok, világcsúcstartó rúdugrója.

    A 34 éves atléta a riói ötkarikás játékok helyszínén, sajtótájékoztatón számolt be a döntéséről egy nappal azután, hogy Gyurta Dániellel, Britta Heidemann-nal és Szeug Min Rjuval együtt beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába.

    Iszinbajeva a brazíliai játékokon nem versenyezhetett, miután az orosz doppingbotrány következményeként a Nemzetközi Atlétikai Szövetség felfüggesztette az orosz szövetség tagságát, ami egyben azt is jelentette, hogy az ország atlétái nem indulhatnak nemzetközi versenyeken.

    Az ezt firtató kérdésre a sportoló így reagált: "Meg fogok bocsátani a nemzetközi szövetségnek, majd Isten ítélkezik felettük."

    Iszinbajeva 28 alkalommal javította meg a világrekordot, s ő volt az első nő, aki öt méter fölé jutott rúdugrásban. Világbajnokságon 2005-ben, 2007-ben és 2013-ban nyert, az athéni és a pekingi olimpián szintén aranyérmes volt. (MTI)

  • A 18. helyről kezdte a bónuszvívást, az első asszóját nyerte, a másodikban kikapott. Nem ezen fog múlni.

  • A női öttusa bónuszvívásában Földházi után még sikerült sorozatban hét vetélytársat levívnia, ezzel szerzett jó néhány extra pontot.

  • A női labdarúgók bronzmérkőzésén Christine Sinclair góljával Kanada már 2-0-ra vezet Brazília ellen, ezzel a házigazdának komoly bravúrra lenne szüksége ahhoz, hogy megszerezzék a bronzérmet. 

  • Megkezdődött a bónuszvívás a női öttusában. Ez úgy néz ki, hogy a tegnapi vívórangsor alapján utolsó és utolsó előtti vív egy rövidet egymással, aki először talál, az győz, és ő marad a páston. Aztán jön ellene az utolsó előtti előtti versenyző, és így tovább, mindig a győztes marad fent, amíg el nem érnek az utolsó versenyzőig.

    Földházi 33. helyen kezdte a számot, két asszóját nyerte, a harmadikban a brit Murray ellen esett ki. 

  • Így úsztak a magyar öttusázó nők
  • A riói olimpia egyik főszponzora, a dél-koreai Samsung többek között azzal fejezte ki támogatását, hogy minden ország delegációjának olimpiai témájú Galaxy S7 okostelefonokat adott, amit aztán szét lehetett osztani a sportolók között. 

    Ezt vélhetően a legtöbb delegáció meg is tette, kivéve az észak-koreait, akik a Samsung állítása szerint nem adták oda a telefonokat 31 sportolójuknak.

    Hogy miért nem, azt a Szabad Ázsia rádió egy riportere oldotta meg, szerinte az egyik probléma, hogy a telefonon rajta van a dél-koreai cég logója, illetve hogy a telefon rengeteg mindennel van felszerelve, köztük GPS-sel is, ami Észak-Koreában nem megengedett.

    Az ügyben végül egy észak-koreai tisztviselő is megszólalt, aki kellő patriotizmussal a következőket mondta

    Nekünk is vannak telefonjaink, amik sokkal jobbak ezeknél. Ebben is jók vagyunk, miért érdekel, hogy használjuk-e őket vagy sem?

    Mellesleg jó eséllyel amúgy se működnének a Galaxy S7-esek Észak-Koreában, ahol bár van állami mobilhálózat, azért messze nem 4G-re kell gondolni ez alatt.

  • A női labdarúgók tornájának bronzmérkőzésén Kanada a 25. percben megszerezte a vezetést a házigazda Brazília ellen. A gólszerző a mindössze 17 éves Deane Rose. 

  • Nem okoztak meglepetést a sportot domináló orosz nők, sorozatban ötödször nyertek aranyat a számban. 

    Összesen 196,1439 pontot szereztek, a második kűrben 99 pont fölött kaptak.

    A másodikok ismét a kínaiak lettek, ők 2012-ben is ezüstöt szereztek. A dobogó harmadik fokára a japánok állhatnak fel.

  • Legalábbis ha olimpiai érmekről van szó.

    Bár az unió a világ legnagyobb gazdasági térsége, GDP-ben nem sokkal előzi meg az Egyesült Államokat és Kínát; népességét tekintve azért Amerikánál jóval nagyobb, Kínánál viszont jóval kisebb.

    Olimpiai aranyérmekben mindenesetre Európa egészen megalázó fölényben van mindenki mással szemben, ahogy az az alternatív éremlistáról kiderül.

    Persze a britek rögtön behisztiztek, hogy Brüsszel el akarja venni tőlük az érmeiket, lehet, hogy nem tűnt fel nekik, hogy még nem léptek ki.

    Egyébként nyilván Orbán Viktor sem örülne, ha az EU megpróbálná rátenni a kezét a magyar aranyérmekre, pedig brüsszeli értesüléseink szerint az Európai Bizottság már készül egy irányelv-tervezettel, ami kötelezővé tenné minden uniós tagállamnak az érmek beszolgáltatását. Ezeket aztán beolvasztanák, eladnák, és az így szerzett pénzből finanszíroznák a bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek a híresen jelentős cigi- és piafogyasztását.

  • Kovács Sarolta a 3. helyen zárt a számban, 2:09.2-es idővel, ez 313 pontot ért. Földházi Zsófia a 6. helyre úszott be 2:12-es idejével, 304 pontot kapott.

    Az első helyen olimpiai csúccsal végzett az orosz Gulnaz Gubajdullina, ő 2:07.94-et úszott.

    Este jön még a bónuszvívás, a lovaglás és a kombinált szám.