Alajos, Leila
20 °C
34 °C

Buktunk egy bronzot, de érik az újabb aranyérem

2016-08-19T125609Z 583571945 RIOEC8J0ZXJ1L RTRMADP 3 OLYMPICS-RI
2016.08.20. 07:13 Módosítva: 2016-08-20 08:22:34
 • Vízilabda: A magyar női vízilabda-válogatott elvesztette a bronzmérkőzést, negyedik lett, mivel az oroszoknak az utolsó másodpercben sikerült egyenlíteniük. Az ötmétereseket pedig ők nyerték. 19-18-ra nyert Oroszország.
 • Női K-4 500 méter: A női kajaknégyes 500 méteren egy hajóhosszal megnyerte az előfutamát. Azonnal bejutott a szombati döntőbe, és toronymagas esélyese az aranyéremnek.
 • Férfi C-2 1000 méter: A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros bejutott a döntőbe, de alapos fejmosást kaptak a szövetségi kapitánytól.
 • Kajak-kenu: K-1 200 méteren Molnár Péter, illetve K-4 1000 méteren Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás sem jutott döntőbe.
 • Öttusa: Kovács Sarolta a 17., Földházi Zsófia pedig a 27. helyen végzet a női öttusaversenyben.
 • Férfi 50 km-es gyaloglás: Venyercsán Bence a 44. helyen ért célba. Rácz Miklós nem ért célba, Srp Miklóst kizárták.
 • Női 20 km gyaloglás: Madarász Viktória 25., Kovács Barbara 58., Récsei Rita 59. helyen ért célba.   
 • Kalapácsvetés: Pars Krisztián a hetedik helyen végzett, a címvédő legnagyobb dobása 75,28 méter volt a döntőben.

A riói olimpia 14. napján, a vége felé közeledve nyilván egyre többen fáradtak ki a sorozatos éjszakázásokba, hajnalozásokba, a drukkolásba, ünneplésbe. Pedig  pénteken is tartottak magyar érdekeltségű eseményeket, és ezen a napon is volt okunk örülni, szitkozódni és bánkódni is.

Ráadásul jutott erre a péntekre jó pár izgalmas csapatsport elődöntő és döntő, totálisan kimerült gyalogló, furcsán kenuzó mozambiki páros, illetve a hazugságába belebonyolódó, majd lelepleződő Ryan Lochte.

Vízilabda: egy másodpercen múlt a bronzérem

A nap legdrámaibb eseménye számunkra a női vízilabda bronzmérkőzés volt. Annak is az utolsó másodperce, amely elég szerencsétlenül alakult számunkra. Két másodperccel a vége előtt ugyanis még Magyarország vezetett Oroszország ellen 12-11-re, ám az oroszok látványosan demonstrálták a sport nulladik alapszabályát: minden meccsnek a lefújáskor van vége.

A mérkőzés után a magyar kapitány is belátta, hogy simán nyerhettünk volna, ha például az utolsó támadásunknál a medence másik végébe eldobjuk a labdát. De mindez már csak ábránd, a tény az, hogy egy másodperccel a vége előtt gólt dobott Oroszország, így következhettek a büntetők. Az első öt mindkét csapatnak bement, majd jöhetett a ki hibázza el először?-játék, amelynek végén a magyarok szomorkodhattak.

A vereség után Bíró Attila szövetségi kapitány azt mondta, "Sajnálom a lányokat, hogy ezt hagyták kicsúszni a kezükből". Szépségtapasz, hogy két magyar játékos, Keszthelyi Rita és Bujka Barbara is bekerült az olimpia álomcsapatába, de sajnos ez nem változtat azon a dolgon, hogy a magyar csapat harmadik nekifutásra sem tudott érmet szerezni az olimpián.

A döntőben  címvédő Egyesült Államok fölényesen, 12-5-re legyőzte az olasz csapatot.

Kajak-kenu: Nagyon érik az újabb arany

A kajak-kenusoknál jóval több örömre volt okunk. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina kajaknégyes 500 méteren nem hogy megnyerte az előfutamát, hanem egy teljes hajóhossznyival földbe döngölték az egész mezőnyt. A szombati döntőben ez a négyes az arany toronymagas esélyese. A négyesből csak Csipes Tamara nem olimpiai bajnok még, társai azt mondták, leginkább miatta fognak húzni. Hajrá!

Szintén döntőbe jutott a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros, ám középfutamukat nem volt nagy öröm nézni. Láthatóan nem küzdöttek a futamgyőzelemért, hanem  messze lemaradva az első kettő hajótól csak arra koncentráltak, hogy ne előzzék meg őket a harmadik, döntőt jelentő helyen. Kétszeres világbajnokoktól senki nem ilyen teljesítményt vár, és főleg Storcz Botond kapitány húzta fel magát: "nagyon nem tetszett elsősorban a hozzáállásuk, mert így nem lehet". A többi magyar versenyző, Molnár Péter, illetve a kajaknégyes csak a B döntőbe jutott, róluk Storcz azt mondta: "sajnos erre volt elég a teljesítményük".

A kenusoknál megmosolyogtató közjáték volt a mozambiki páros evezése. A mozambikiak tök utolsók lettek, a harmadik helyen végzett magyar párostól huszonhét másodpercet, a futamot megnyerő ukránoktól 45 másodpercet kaptak. Ennek az oka eléggé vicces: a két kenus végig ugyanazon az oldalon evezett.

Öttusa: ledobta a ló a magyart

Az öttusa a versenyszámok átszervezése óta (összevonták a futást és a lövészetet) egyre követhetetlenebb a nézők számára, látványos közjátékok azonban folyamatosan előfordulnak. Sajnos most épp egy magyar versenyző szolgáltatta az egyik legemlékezetesebb epizódot. Lovaglás közben Földházi Zsófia lova gyakorlatilag leblokkolt az egyik akadály előtt, a magyar öttusázó pedig a kezében a gyeplővel átrepült a ló feje fölött, és a bukfenc közben lerombolta az akadályt is.

Ha a száraz tényekre szorítkozunk: Kovács Sarolta a 17., Földházi Zsófia pedig a 27. helyen végzett, az éremszerzés közelében sem voltak egész nap. A két magyar ugyan jól úszott, de a vívás, illetve a lovaglás nem jött össze. Így az utolsó kombinált számra már nm maradt reális esély a legelőkelőbb helyezésekre. Sokat mondó Földházi verseny után tett nyilatkozata: "a lelkemet és a lábamat is újra kell építeni".

Kalapácsvetés: A címvédő most nem volt csúcsformában

Habár tudhattuk, hogy a címvédő olimpiai bajnok Pars Krisztián nincs a legjobb formában a tavaszi műtétje óta, mégis titkon reménykedtünk egy éremben vagy pontszerző helyezésben. Bár Pars az idén már dobott 77,38 métert is, a selejtezőben elért 75,49 méter a legjobbja a műtét óta. Ezzel a negyedik helyen került a fináléba, ahol 74,77 méterrel kezdett.

PArs folyamatosan pár centivel javította az eredményét, a legnagyobb dobása 75,28 méter volt, így bejutott a nyolc közé a harmadik kör után. Ezután viszont nem jött ki a lépés, vagy leglábbis egy nagyobb dobás. Pars egy rossz kísérlettel fejezte be, és a hetedik helyen zárt. PArs a verseny után úgy értékelt: "Ahhoz képest, ami ebben az évben történt velem, ez nem egy rossz eredmény, bár szerettem volna a hatba bekerülni." A versenyt a tádzsikisztáni Dilisod Nazarov nyerte 78,68 méterrel.

Usain Bolt kilencszeres olimpiai bajnok lett

Atlétikában ismét megcsodálhattuk Usain Bolt egyedülálló gyorsulási képességét. Most rendezték a 4x100 méteres futást, amelyben Boltnak köszönhetően nem Amerika, hanem Jamaika volt az esélyesebb. Az utolsó százig még Jamaicával együtt volt a Japán és az USA váltója. Aztán jött Bolt, húsz méter után megnyomta, és agyonverte a mezőnyt. Óriási fölénnyel hozta be elsőként a jamaicai váltót, ezzel meglett a kilencedik aranya.

Gyaloglás: összeszarta magát és elájult a világcsúcstartó

50 kilométert gyalogolni önmagában kimerítő. Pláne ha gyorsan kell a brazíliai napsütésben. A versenyben annyira kifáradtak a résztvevők, hogy például a világcsúcstartó francia Yohann Diniznek először gyomorproblémái lettek, gyaloglás közben végigfolyt a lábán a széklete, majd szegény el is ájult. Összeesett az út közepén, a rendezők segítettek neki talpra állni. Becsületére legyen mondva, hogy befejezte a versenyt.

Ami a magyarokat illeti: Venyercsán Bence a 44. helyen ért célba. Rácz Sándor a csaknem 30 fokos melegben elvesztette az eszméletét, hordágyon hozták le a pályáról, s infúziót kapott. Hozzá hasonlóan csaknem húszan feladták a küzdelmet, egy tucat gyaloglót - köztük Srp Miklóst - szabálytalan versenyzés miatt kizártak.

Női 20 kilométeres gyaloglásban a három magyar induló közül Madarász Viktória a 25., Kovács Barbara az 58., Récsei Rita pedig az 59. helyen ért célba.

Lochtét előbb utolérték, mint a sánta kutyát

Fordulat történt pénteken Ryan Lochte és társai kirablásának ügyében is. Kiderült például, hogy nem igazán rablás történt, és Lochte nem fejtette ki a valóság minden részletét. Lochte a társaival azt állította, hogy múlt vasárnap - amikor visszaindultak egy buliból az olimpiai faluba - fegyverrel kirabolták őket.

Videofelvételek alapján azonban kiderült, hogy megálltak egy benzinkútnál, ott összetörtek egy tükröt és egy szappantartót a mosdóban, majd összetűzésbe kerültek a töltőállomás személyzetével. Az eset miatt az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága bocsánatot kért, majd később Lochte. A brazil rendőrség mindenesetre arra kérte az ügyészséget, hogy hamis tanúzás miatt emeljen vádat Lochte és az egyik úszótársa ellen. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig (NOB) fegyelmi eljárást indít a négy amerikai úszó ellen.

Finisben a csapatsportok

Mivel a hétvégén vége az olimpiának, a csapatsportoknál már az elődöntőket, döntőket játsszák. A legfontosabb, legérdekesebb eredmények:

 • Kézilabda, férfi: Franciaország-Dánia döntő lesz, miután a franciák a németeket, a dánok pedig hosszabbítás után a lengyeleket verték meg - érdekes egybeesés: mindketten 29-28-ra.
 • Kosárlabda, férfi: szerb-amerikai döntő lesz, Szerbia-Ausztrália 87-61, Egyesült Államok-Spanyolország 82-76.
 • Labdarúgás, női: A német válogatott 2-1-re legyőzte a svéd csapatot, a németek első gólját a magyar származású Marozsán Dzsenifer szerezte a második félidő elején.
 • Gyeplabda, női: Nagy-Britannia legyőzte a világbajnok Hollandia együttesét, Nagy-Britannia - Hollandia 3-3, szétlövéssel 2-0.

Borítókép: Murad Sezer / Reuters.