Kétségbeesésében lejtett örömtáncot, hazája nemsokára eltűnik az óceánban

2016.08.20. 15:38 Módosítva: 2016.08.20. 15:50

Nagydarab, vidám súlyemelő, aki úton útfélen táncot lejt. Első ránézésre ennyit láttunk a kiribati David Katoatauból, ám az ő sztorija ennél sokkal érdekesebb.

Hamar internetes sztár lett a kiribati súlyemelő David Katoatau, aki habár a 105 kg-os súlyemelők között hatodik helyen végzett, hatalmas mosolyával és vicces táncával belopta magát az emberek szívébe. David Katoatau ezek alapján egy jókedvű, mindig vidám embernek tűnik, azonban ha kicsit jobban beleássuk magunkat a témába kiderül, hogy ha a tánc szórakoztató is, a mögötte lévő dolgok korántsem azok.

A legviccesebb ember a rioi olimpián: David Katoatau

A súlyemelő nem csak jókedvében táncol, hanem azért, hogy hazájára, Kiribatira felhívja a figyelmet. A gyakorlatilag mindentől távol eső, nagyjából a Fidzsi-szigetek és Hawaii között található ország lehet ugyanis az első olyan, amely a globális felmelegedés miatt teljesen eltűnhet a Föld színéről.

Egyes tudósok már 2014-ben azt jósolták, Kiribatit 30 éven belül elmoshatja az óceán,

a téma pedig még a nagyjából 110 ezer fős országon belül is megosztónak számít.

A korábbi miniszterelnök, Anote Tong például egészen odáig ment, hogy 2430 hektárnyi területet vásárolt Fidzsin és a "költözés méltósággal" szlogen alatt arra buzdított, mielőbb költözzenek külföldre. Tong ezen kívül is sokat kampányolt a klímaváltozás komolyan vétele mellett, az ellenzék viszont keményen kritizálta, azzal vádolták, hogy elhanyagolja az országon belüli, megoldható problémákat.

A helyiek közül is sokan szkeptikusak maradtak, a külső régiókban élők azért, mert nem hiszik, hogy el tudnák sajátítani a külföldi élethez szükséges szaktudást, a hívő keresztények pedig azért, mert szerintük csak isten döntheti el, melyik ország tűnik el és melyik marad meg.

Mindenesetre David Katoatau biztosan nem tartozik a szkeptikusok közé, hiszen ő is a saját bőrén tapasztalta az emelkedő vízszintet, 2014-ben az ő házát is elvitték a hullámok.

A táncoláson kívül természetesen máshogy is próbálkozik felhívni a figyelmet, tavaly nyílt levélben figyelmeztetett Kiribati szorult helyzetére.

A nem túl messzi jövőben mindannyian elsüllyedünk.

- ezekkel a szavakkal zárta le a kétségbeesett hangvételű levelet.