Már az állás nehezemre esik

2016-08-20T003157Z 322363379 RIOEC8K01H7Z4 RTRMADP 3 OLYMPICS-RI
2016.08.20. 09:09

Az olimpiai címvédő Pars Krisztián a negyedik legjobb eredménnyel került a kalapácsvetés szombat esti döntőjébe.

Sérülései után korábbi formáját - gyengén dobott az utolsó hazai versenyen, az Eb-t is kihagyta - látva ez átlag feletti teljesítmény volt, a döntőben stabilan 75 méter körül dobott, a mozgását azonban nem tudta úgy összerakni, hogy 77 méter kijöjjön belőle.

Ha ez sikerült volna, a harmadik helyet elcsíphette volna. Végül a hetedik helyen zárt 75,28-cal. 

„Fáj a derekam, legszívesebben már leülnék, mert megterhelő az állás. Ebből most ennyi jött ki. A hat közé szerettem volna bejutni, de kicsúsztam. Az a borzasztó, hogy 78,68-cal meg lehetett nyerni az olimpiát. Amikor jó állapotban voltam és egészséges, ennyivel a dobogó sem jött össze, nemhogy a végső győzelem. Bennem ennyi volt, a következő két hétben hosszú konzultációk jönnek az orvosokkal, ki kell derülni, mivel járok a legjobban. Elkerülhető-e a műtét. Londonban jövőre vb lesz, számomra kedves helyszín, hiszen ott nyertem meg az olimpiát négy éve. A legutóbbi műtétből tovább tartott a talpra állásom, nem két hónapig. Sok mindent mérlegre kell tenni. 400-500 kilót kell mozgatnia a derekamnak a dobásnál, ami csak kifogástalan állapotban megy, különben ez a vége” - magyarázta Pars.

1984-ben nyerték ennél gyengébb eredménnyel ezt a versenyszámot. Azóta rendszerint

80 méter feletti teljesítmény kellett, ahogy neki is 4 éve, és ő volt a mezőnyben az egyetlen, aki túllépett ezen az álomhatáron.

A győztes tádzsik Dilsod Nazarov egyébként hazája első olimpiai bajnoka lett, nyolc éve egy ezüst volt az ország legjobb eredménye. Nazarovnak egy vb-ezüst volt eddig karrierje legjobb eredménye. 

(Borítókép: Pars Krisztián a Rio de Janeiró-i nyári olimpia férfi kalapácsvetésének döntőjében az Olimpiai Stadionban, 2016. augusztus 19-én. Fotó: REUTERS/Pawel Kopczynski)