Aliz
6 °C
14 °C

Pars nem találta a sebességet, 7. lett kalapácsvetésben

2016.08.20. 04:43

Pars Krisztián négy évvel ezelőtt megnyerte az olimpiát Londonban, majd az utána következő három évben is sikeres volt. 2013-ban világbajnoki második lett, 2014-ben Európa-bajnokságot nyert, tavaly a negyedik helyet szerezte meg a vb-n.

Az idei szezonja is jól kezdődött, de combsérülése és gerincsérve is akadályozta a rendes felkészülésben, áprilisban meg is műtötték. A július közepén rendezett Gyulai Memorialon ijesztően gyengén teljesített, alig jutott 70 méter fölé, döntőbe sem jutott.

Ilyen előzmények után Pars nem gondolhatott a címvédésre, az is kérdés volt, hogy sikerül-e bejutnia a 12-es döntőbe. A selejtezője meglepően jól sikerült, 75,49 méteres dobásával a negyedik legjobb lett. Igazán nagyot ekkor még senki sem dobott, sőt az egész szezont uraló Pawel Fajdek be sem jutott a döntőbe.

Pars úgy tervezte, hogy az első három sorozat valamelyikében dobja a legnagyobbat. Nem kezdett rosszul, 74,77-vel a harmadik helyen állt az első sorozat végén. A dopping miatt többször eltiltott fehéroroszt Ivan Tyihon és a tadzsik Dilsod Nazarov állt előtte.

A magyar versenyző a második sorozatban 75,15-re javított, de így is hátrébb csúszott, a katari Ashraf Amgad Elseify tolta le a dobogóról. A következő körben is ugyanez történt, Pars nagyobbat dobott, 75,28-at, de a mexikó Del Real 76,06-ös kísérlete miatt visszaesett az ötödik helyre.

A negyedik körtől már látszott, Pars elfogyott, egyre kisebbek lettek a dobásai, bár stabilan 75 méter környékén maradt. Az ötödik sorozatban a szlovák Marcel Lomniczky nagyon beletalált a dobásába, 75,97-tel a negyedik helyre ugrott, ez azt is jelentette, hogy Pars hatodikra esett vissza. Az utolsó sorozatban a lengyel Wojciech Nowicki tett fel mindent egy lapra, és ez be is jött neki, 77,73-mal feljött a harmadik helyre. Pars utolsó dobása sem sikerült, így a hetedik helyen zárt.

Az olimpia bajnok Nazarov lett, 78,68-cal zárt, de 78,07-es dobásával is nyert volna a 77,79-g jutó Tyihon előtt.

„Igazából többet, 77 környékét vártam, nem találtam azt a sebességet, megpróbáltam hajtani,
de ennyit engedett ma a szervezet, ez van. Sajnálom, hogy nem sikerült följebb kerülni egy kicsit.
hiányzott a robbanékonyság, ha két-három hetem lett volna még, akkor az olimpia aranyért megyek" – mondta az M4-nek.

Eredmények: 1. Dilisod Nazarov (Tádzsikisztán) 78,68 m
2. Ivan Tyihon (Fehéroroszország) 77,79
3. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 77,73
....7. Pars Krisztián 75,28

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?